Danskerne får flest pesticidrester fra udenlandsk frugt og grønt

Danskerne indtager hvert år en god dosis pesticidrester, men resterne fra sprøjtegifte udgør ikke en sundhedsmæssig risiko for hverken børn eller voksne. Det vurderer DTU Fødevareinstituttet, efter at de har samlet resultaterne fra Fødevarestyrelsens undersøgelser af pesticidrester i danskernes fødevarer i perioden 2004-2011.

Læs også: Sprøjtegift i 99 procent af danske børns urin

Ifølge undersøgelsen bliver pesticidrester generelt oftere fundet i frugt end i grønt, og udenlandsk frugt indeholder flere pesticidrester end dansk frugt. Andelen af dansk frugt med indhold af pesticider overhovedet ligger mellem 38 og 67 pct., mens den tilsvarende andel af udenlandsk frugt med indhold af pesticider ligger mellem 61 og 82 pct.

Ifølge Annette Petersen fra DTU Fødevareinstituttet skyldes de store udsving, at der er forskelle i landmændendes brug af sprøjtegifte fra år til år, og der kan være år med et stort forbrug og andre år med langt lavere forbrug.

Læs også: Ny kampagne: Giftrester i fødevarer er ufarlige

»I prøver med appelsin, mandarin og banan fandt vi pesticidrester i stort set alle prøver, men analyserne er foretaget på produkter med skræl. Den slags frugter bliver skrællet, inden man spiser dem, og dermed slipper man af med hovedparten af pesticidresterne,« fortæller Annette Petersen fra DTU Fødevareinstituttet.

Undersøgelsen viser, at 3,8 pct. af frugt- og grøntprøverne overskrider EU’s tilladte grænseværdier for indhold i fødevarer, også her er der ifølge Annette Petersen en overvægt af importeret frugt og grønt.

»Generelt viser vores undersøgelse, at holder man sig til dansk frugt og grønt, så udsættes man i mindre grad for pesticidrester,« pointerer hun.

Læs også: Minister: Efter nytår skal drikkevand tjekkes for flere pesticider

I gennemsnit indtager børn 98 mikrogram og voksne 146 mikrogram rester af sprøjtemidler pr. dag.

I undersøgelsen er 17.309 prøver af frugt, grøntsager, kornprodukter, kød, børnemad og andre forarbejdede produkter fra 2004 til 2011 blevet analyseret. Der er analyseret for op til 250 pesticider i prøverne.

Læs hele rapporten her (PDF):

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fint at få bekræftet at i denne test indeholdt dansk-produceret frugt og grønt væsentligt lavere pesticid-rester end udenlandske. Dårligt nyt, er så at langt det meste af det frugt og grønt vi indtager er produceret i udlandet... endda store dele af vores mel og gryn er produceret i udlandet. Det burde man da lige have oplyst om sideløbende med testens formidling. Som minimum. Det har jeg så brugt lidt af min tid på.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten