Danskerne er klar til at betale mere for grøn omstilling

9. november 2016 kl. 11:344
Danskerne er klar til at betale mere for grøn omstilling
Thomas Damkjær Petersen peger på flere havvindmølleparker og afgiftsfritagelsen på el- og hybridbiler Illustration: IDA.
Over halvdelen af den danske befolkning er parate til at betale mere for strøm og varme for at nå den planlagte omstilling til 100 procent vedvarende energi i 2050.
Artiklen er ældre end 30 dage

En dugfrisk undersøgelse lavet af Userneeds for IDA viser, at 9 ud af 10 danskere bakker op om den planlagte omstilling til 100 procent vedvarende energi i 2050. Undersøgelsen viser også, at hele 63 pct. af befolkningen er klar til at betale mere for strøm og varme for at nå målet.

Et klart mandat til Christiansborg, mener IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.

»Udmeldingen giver et spillerum til politikerne, hvor de kan agere på en lidt større bane og sætte skub i grønne investeringer,« siger han.

Thomas Damkjær Petersen peger på en hurtigere etablering af flere havvindmølleparker og genindførelse af afgiftsfritagelsen på el- og hybridbiler som oplagte emner at starte med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen viser også, at viljen til at betale mere for den grønne omstilling er størst blandt vælgerne hos Radikale Venstre og Alternativet, mens de, der sætter krydset ved Dansk Folkeparti og Nye Borgelige, ikke er så begejstrede for tanken.

Spørgsmålet i undersøgelsen lød:
Det overordnede mål i dansk energipolitik er at omstille hele Danmarks energiforsyning (el, varme og transport) til vedvarende energi (fx sol, vind og biomasse) i 2050. Synes du, at man skal fortsætte med det mål?

Illustration: IDA.

De samme svar fordelt på partierne ser således ud:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: IDA.

* a) Ja, men kun hvis det ikke bliver dyrere end energiforsyning, der bygger på olie, kul og gas.
* b) Ja, også hvis det betyder, at jeg kommer til at betale lidt mere for strøm og varme
* c) Ja, også hvis det betyder, at jeg kommer til at betale meget mere for strøm og varme
Kilde: IDA

IDAs formand hæfter sig dog ved, at ikke alle vælgerne hos Nye Borgelige og Dansk Folkeparti er afvisende.

»Selv blandt vælgerne hos de mest kritiske partier er omkring hver tredje klar til at betale mere for strøm og varme for at nå målet, så det ser på ingen måde sort ud,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Userneeds undersøgelse bygger på svar fra et repræsentativt udsnit af befolkningen mellem 18-70 år. I alt har 1.005 personer deltaget i undersøgelsen.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. november 2016 kl. 10:18

Den samme type undersøgelse kunne komme frem til at 17% ville købe elbil. (Selv hvis det blev meget dyrere). Fakta viser at da elbilernes pris steg, stoppede salget nærmest.

2
9. november 2016 kl. 14:38

Jeg elsker simpelthen den slags ukonkrete undersøgelser. Hvorfor har IDA ikke spurgt danskerne om noget de helt konkret kan forhold sig til?

Hvad med "Danmark skal omstille hele Danmarks energiforsyning (el, varme og transport) til vedvarende energi (fx sol, vind og biomasse) i 2050. Det kommer til at koste dig 20% ekstra på el og varme regningen. Er du med på det? Eller kan vi godt vente til 2060, hvilket ikke vil koste dig ekstra?"

1
9. november 2016 kl. 12:09

Danmark og EU saboterer den nødvendige omstilling til sol og vind

I Danmark er det lykkedes regeringen at skabe maksimal usikkerhed for rammebetingelserne for sol og vind energi samtidig med at man sikrer bedre betingelser for olieindustrien i Nordsøen. Desværre er det en Europæisk tendens at dreje fokus mod fossil energi. The Guardian afslører i en artikel 1 nov. EUs hemmelige planer om at svække betingelserne for vind og solenergi.

https://www.theguardian.com/environment/2016/nov/01/renewables-could-lose-european-power-grid-priority-documents-reveal