Danskerne er ikke i tvivl: Vandselskabernes vigtigste opgave er rent drikkevand

Plus10. november 2021 kl. 10:582
Drikkevand
Et stort flertal af danskere giver i en ny undersøgelse udtryk for, at de hellere vil betale mere for bedre drikkevandskvalitet - frem for at betale mindre for dårligere kvalitet. Illustration: Bigstock.
Befolkningen vil ikke have lavere vandpriser, hvis det går ud over kvaliteten – de vil tværtimod gerne betale mere for at sikre renheden. Vandmiljø og badevandskvalitet ligger også danskerne meget på sinde, viser ny rundspørge.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vandselskabernes klart vigtigste opgave er at arbejde med reduktioner af sundhedsskadelige stoffer som f.eks. pesticider og nitrat. Det fremgår af en rundspørge, som brancheorganisationen Danva har lavet blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. november 2021 kl. 08:25

Det er jo per definition H2O - og ikke andet.

Det er selvfølgelig muligt at fremstille helt rent vand, men det er ikke økonomisk muligt og det vand vil også være ubrugeligt i praksis. Smager meget dårligt og er meget agressivt over for metaller.

Når det faktum så er på plads, er næste spørgsmål: Hvor meget og af hvilke stoffer må vandet indeholde?

I og med vores analysemetoder er blevet ekstremt meget bedre over de seneste årtier, er det muligt at detektere meget små mængder af kemikalier. Så vidt jeg husker, er grænseværdien summeret for alle PFAS'er nu nede på 2 nanogram/liter - hvor almindelig grænseværdi for blot 20 år siden lå på 1 mikrogram/liter.

Yderligere er vi også begyndt at analysere for mange flere stoffer - og surprise: Jo mere vi leder, jo mere finder vi.

Husk stadig: Det vand der kommer ud af din vandhane er mange gange bedre end det bedste flaskevand, du kan købe i supermarkedet - og spild ikke dine penge på et BWT-anlæg (med mindre du har en tvivlsom egen boring - eller som afkalkning). Kulfiltrering af vandværksvand vil f.eks. i næsten alle tilfælde medføre forringet kvalitet af vandet.

Det vi skulle have gjort (og fortsat bør fokusere på) er selvfølgelig at forhindre, at kemikalier når vores grundvand - meget mere kontrol med miljøfremmede stoffer - kigge på godkendelser - analysere nedbrydningsprodukter o.s.v. Etablere grundvandsområder med ekstra fokus mulighed for nedsivning.

Desværre kommer vi til at leve med fortidens synder i mange år endnu, men jeg mener ikke, vi blot skal kaste håndklædet og acceptere, at vi ikke kan vende tilbage til dogmet om rent grundvand, hvis vi tager os sammen.

Men lige nu popper der godt nok mange nye sager op - og jeg tror ikke, vi kommer uden om en periode, hvor rensning vil være den eneste løsning for nogen forsyningsselskaber - men husk: Forsyningsselskaberne leverer rent drikkevand til dig - forstået på den måde, at det overholder alle gældende krav - vel og mærke krav, der løbende bliver skærpet voldsomt.

Til Henrik ovenfor:

Ozon er en meget problematisk rensemetode. Det fjerner jo ikke stofferne, men omdanner/nedbryder dem. I tilfældet DMS (som er et af de stoffer man kigger på lige nu - og som for øvrigt er ret ugiftigt) vil behandling med Ozon medføre dannelse af kræftfremkaldende stoffer - som man så skal rense for på en anden måde bagefter.

UV bruges allerede i stor stil på "gammelt" vand- dvs vand, der har været så længe i systemet (rør og rentvandstanke), at der er mulighed for dannelse af bakterier.

1
10. november 2021 kl. 23:09

Jeg vil gerne betale ekstra for eksempelvis sænkning af vandets hårdhedsgrad:

  • Mindre energi til at gøre rent og producere rengøringsmidler, da der skal afkalkes mindre og sjældnere
  • Mindre CO2-udledning til rengøring, opvarmning af vand, mv.
  • Der skal anvendes mindre sæbe, afspændingsmiddel, mv. til opvask, tøjvask, vaskemaskiner, o.lign.
  • Maden smager bedre/kraftigere grundet det mindre kalkindhold

Jeg går derudover også ind for "avancerede" vandoprensningsformer, fx ozon, UV, osv., som vi ellers er bange for at anvende herhjemme.