Danskerne bliver snydt af billige varmepumper

Danskere, der køber varehuses og byggemarkeders slagtilbud på varmepumper, bliver taget godt og grundigt ved næsen. Det fastslår projektleder Michael Reuss fra Center for Energibesparelser:

»Der hersker det rene anarki på markedet for de små luft/luft-varmepumper, som sælges billigt fra supermarkeder og byggemarkeder. De varmepumper lever efter al sandsynlighed ikke op til, hvad forhandlerne påstår omkring pumperne,« siger han.

Michael Reuss mener ikke, at det hjælper forbrugerne ret meget, at det fra årsskiftet bliver lov, at luft/luft- varmepumper skal være A-mærkede som garanti for, hvor meget de sparer på elregningen.

På klimamontage.dk, som Bilka samarbejder med, bliver slagtilbuddene markesført til at kunne varme op til 145 kvadratmeter op. Flere eksperter, Ingeniøren har talt med, kalder den påstand for vildledende. (Foto: Scanheat A/S) Illustration: Scanheat A/S

A-mærke uden værdi

Allerede i dag skilter alle producenter nemlig med, at deres pumper har det eftertragtede A-mærke. Men en stikprøvekontrol, foretaget af Center For Energibesparelser, viser, at det ikke garanterer noget som helst.

»Vi har taget tre tilfældige billige produkter ud. Ingen af dem levede op til det A-mærke, de bar. Der var fup med i billedet ved dem alle sammen. Det mest eklatante eksempel var en A-mærket varmepumpe, som i virkeligheden kun levede op til kravene for et D-produkt,« siger Michael Reuss.

Misvisende markedsføring

Sekretariatschef Lars Abel fra brancheforeningen Varmepumpefabrikanterne i Danmark kalder tilstandene på varmepumpemarkedet for 'kaotiske', fordi der kommer mange dårlige, billige pumper ud på markedet:

»De mange klager, vi hører om fra både private og virksomheder, fører til, at hele branchen får et dårligt renommé, og det kan vi ikke leve med.«

Både Lars Abel og Michael Reuss langer ud efter forhandlernes løfter om, at deres varmepumper kan opvarme et bestemt antal kvadratmeter, ofte helt op til 150. Den slags beregninger giver kun mening, hvis man kender forudsætningerne.

»Totalt misvisende og vildledende,« siger Michael Reuss, og Lars Abel supplerer:

»Vi har flere eksempler på, at den samme varmepumpe har vidt forskellige egenskaber, afhængig af hvilken forhandler, der sælger den,« siger Lars Abel.

Leverandører bakker op

De to får opbakning fra sekretariatschef Jørgen K. Nielsen fra Dansk Energis Brancheforening, som organiserer leverandører af opvarmningsudstyr.

»Det er illusorisk at varme en bolig på 150 kvadratmeter op med en punktvarmekilde som en luft/luft-varmepumpe,« vurderer han.

Selv hvis varmepumperne lever op til de formelle krav til A-mærket, så afspejler det ikke, hvor effektive de er under danske forhold. Mærket bliver udstedt på baggrund af energieffektivitet ved en temperatur på syv grader ude og 20 grader indendørs. Det er langt fra gennemsnitstemperaturen i den danske fyringssæson.

»Kunderne skal indstille sig på noget, der næsten ligner en halvering af effektiviteten under danske forhold,« fastslår Jørgen K. Nielsen.

To positiv-lister

Eneste hjælp til forbrugere, der vil anskaffe sig en luft/luft-varmepumpe, er to frivillige lister, der dækker en brøkdel af markedet, og som ikke har nogen af de billige modeller med. Først om over et år vil en kommende EU-test, som også dækker danske forhold, slå igennem herhjemme.

Indtil da forsøger varmepumpefabrikanterne sammen med Center for Energibesparelser at samle branchen om retningslinjer for markedsføringen af varmepumper.

Civilingeniør Ejner Jerking fra Erhvervs- og Byggestyrelsen vil ikke forholde sig til markedsføringen af varmepumper, fordi styrelsen udelukkende kan kontrollere, om bygningsreglementes krav overholdes.

Hvis ikke det er tilfældet, kan styrelsen f.eks. vælge at kræve produkterne trukket tilbage fra markedet.

Ifølge Energistyrelsen er der solgt omkring 75.000 luft/luft-varmepumper i Danmark.

Emner : Varmepumper
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Panasonic må da være top score i pral ! De skriver om COP værdier på op til over 6 !! Men med småt står der ved 50% eller en anden belastning, men nu er det sådan at pumpen jo ikke kan stilles til at køre 50% kun, så det er en fiktiv COP ! Desuden markedsfører flere kraftigt med deres 8 Gr. program, hvad er COPen ved 8 grader 2 ??? Nok dernede omkring.

5 Års garanti bruger nogle også ! Men en pumpe der køre 8 grader kan ikke holde i 5 år !! Inderdelen vil køre uafbrudt så længe den er tændt og man har vist ikke set lejer der kan holde til 5 års konstant drift uden vedligeholdelse og det er ikke muligt !

Køb fra en fagmand som i stoler på eller har fået anbefalet !!

  • 0
  • 0

Vi købte bestemt ikke en billig vand / varme pumpe, men i en størrelsesorden af ca. 40.000 kr., vi fik bekræftelse på at vi kunne få en tilskudsordning på 15.000. fra skrotditoliefyr.dk Vi har derimod aldrig set pengene. Grunden dertil kan være at firmaet KCdanmark aldrig fik sat deres produkt på energistyrelsen hjemmesider over energirigtige produkter, trods gentagene forespørgelser. Og nu er det for sent.

Vand / varme pumpen er en Saunier Duval Magna air og fra firmaet KCdanmark.

  • 0
  • 0

Havde/har elvarme og et hus på 112 m2. For to år siden købte jeg en Panasonic luft/luft varmepumpe (COP 5,2) som var godkendt af Teknologisk Institut. Bruger ikke elopvarmning mere og fik kr 4500 tilbage fra mit elselskab efter første års brug af pumpen. Er meget tilfreds med min Panasonic pumpe!

Hilsen fra Katarina

  • 0
  • 0

Ganske kort: Min Panasonic blev skal af Teknologisk Inst. lovet COP=5,2 ved udetemp. 7 grader. Jeg har målt en del på den, og den højeste COP, jeg har nået til er ca. 3,5, som jeg dog er rimeligt tilfreds med. Men TI's målinger kan vel dokumenteres, for ellers ophører jo al logik. Kunne man ikke opfordre varmepumpeproducenterne til at gå i krig med luft/vand-varmepumper, så de bliver lige så billige som luft/luft. Så ville de kunne tilsluttes en masse vandbårne radiatorsystemer - og muligvis også levere varmt brugsvand flere steder.

  • 0
  • 0

Jeg fik en varmepumpe Mitsubish Electric til et sidehus på ca. 100 kvm. Den varmer glimrende, når den skal, men jeg har ikke fået styr på, hvor meget elektricitet den bruger til det, for at se om der er nogen besparelse ved det. Imidlertid var det jo meningen, den skulle køre hele vinteren, for at holde huset på en rimelige temperatur. Men undervejs i den lange, nedfrosne vinter med slud og sne, isede luftindtaget komplet til, så jeg måtte slukke den, fordi den stod og "hev efter vejret", da den jo fik mindre og mindre luft ind.

Det var jo lidt en skuffelse, for hvordan iser man sådan en af midt om vinteren for at gøre den kampklar igen. Jeg ved heller ikke umiddelbart, hvordan jeg undgår det igen, hvis vinteren bliver lige så hård igen. Jeg dækker den nok lidt over, - men luft skal der jo til....... Så det er nok desværre rigtigt, at de varmepumper (også de mere autoriserede) ikke helt er beregnede på danske vintre.

  • 0
  • 0

Panasonics varmepumper har også kun en COP på 3.XX når Panasonic selv får dem testet på labatorier !! Jeg har papirer liggende fra Panasonic fabrikkerene i Kina og ud fra dem har en GKE pumpe COP på 3.6X men når de sælges i Danmark har de noget andet ! Mystisks ! Meget mystisk at en dansk test giver et andet resultat end på et internationalt lab. !!!

  • 1
  • 0

Jeg fik en varmepumpe Mitsubish Electric til et sidehus på ca. 100 kvm. Men undervejs i den lange, nedfrosne vinter med slud og sne, isede luftindtaget komplet til, så jeg måtte slukke den, fordi den stod og "hev efter vejret", da den jo fik mindre og mindre luft ind.

Varmepumper lavet til det nordiske klima har selv-afisnings funktion så den fx vender kredsen og varmer finnerne udvendigt op og smelter isen af. Andre har el-varmelegemer til at tage isen.

Hvis din model ikke kan dette, så er den næsten lige til at smide ud. Find ud af om de har sat en forkert pumpe op hos dig, det kan være du er blevet snydt.

  • 0
  • 0

Så ville de kunne tilsluttes en masse vandbårne radiatorsystemer - og muligvis også levere varmt brugsvand flere steder.

Det er nok ikke nogen god ide l/l -pumperne kan netop redde en respektabel COP fordi de kan holde en rimelig lav kondensationstemperatur, hvilket jo næppe vil være så smart til brugsvand.

l/l pumperne har derudover den fordel at de nemt kan erstate den under alle omstændigheder mindre effektive elvarme i eksisterende boliger.

Men at bygge et nyt hus med opvarming af l/l er nok ret dumt.

  • 0
  • 0

Nu er det jo ikke noget nyt at mange med stort held oversælger deres produkter, tænk f.eks. på de elendige vinduer fra Velfac. Det nye og glædelige er at ansatte i "systemet" tager bladet fra munden -og ikke kun bortforklarer og bagatellisere problemerne.!! Når vi deler såvel gode som dårlige erfaringer kan vi alle blive klogere. Det er min erfaring at problemerne er lige så store med luft/vand og jordvarmeanlæg. Ser frem til at måleresultaterne fra Passivhusene i Skibet bliver offentliggjort. Jeg ser ligeledes frem til en tilsvarende åben debat om alle de andre tabuemner i byggeriet som bly i vandhaner - den store forskel på det målte og det beregnede energiforbrug - den totale mangel på lufttæthed mellem brandsektioner, vigtigheden af at indregne det ”grå energiforbrug” (byggematerialernes CO2 fodaftryk) osv. osv.

  • 0
  • 0

hvordan iser man sådan en af midt om vinteren for at gøre den kampklar igen.

Jeg ved heller ikke umiddelbart, hvordan jeg undgår det igen, hvis vinteren bliver lige så hård igen. Jeg dækker den nok lidt over, - men luft skal der jo til.......

Så det er nok desværre rigtigt, at de varmepumper (også de mere autoriserede) ikke helt er beregnede på danske vintre.

Problemet optræder normalt ved høj luftfugtighed og temperaturer omkring eller lige over frysepunktet. Dvs. "normalsituationer i danske normalvintre", hvilket uheldigvis ikke er normalsituationer i ret mange andre lande.

Af samme grund er mange L/L og L/V -varmepumper mere eller mindre uegnede til brug i DK. Men at din model skulle være helt uden afrimningsfunktion forekommer alligevel utroligt. De fleste har i det mindste en simpel timer-funktion (som så smider unødigt meget varme ud, men det er en anden sag)

Til gengæld kan de fleste anvendes til såvel varme som aircon. Jeg vil tro det også gælder for din - og så er det vel bare at køre "aircon" i nogle minutter, så er isen væk.

Men undlad under alle omstændigheder overdækning!

  • 0
  • 0

Jeg har i går købt min 5. varmepumpe, en Haier HSU-09RR03/R2, som afløser for en Haier, der har holdt i ca. 10 år. Opvarmer delvis stueetagen. Den ophørte med at virke for ca. 14 dage siden og jeg har været rundt og kigge på alternativer, bl. a. omtalte varmepumpe fra Bilka og nogle, man selv kan montere, idet der er påfyldt kølemiddel, men valgte at betale fuld pris med montering af en el-installatør, der gav lidt afslag idet der er boret hul i muren og opsat stativ.

Det skal siges at jeg af og til køber discountvarer og så vidt muligt får lavet bil hos uautoriserede. Men ikke i dette tilfælde. To af de tidligere varmepumper har jeg købt hos El-giganten og Bauhaus, der jo kun sælger og lader en autoriseret stå for opsætning.

Der har været stor forskel på mine varmepumpers funktion. Den første en Toshiba, som holdt i 22 år og var påfyldt kølemidlet R 22, var klart den bedste til at afrime og køre ved lave temperaturer. Den Haier, der nu skal udskiftes er også påfyldt R 22 (købt i Bauhaus) og har været den dårligste til af afrime. Den udvendige radiator isede fuldstændig til i koldt fugtigt vejr. Løsningen var at tage plasticposen, som den er leveret i og trække den ned over enheden, hvorefter man sætter den til at køle. D.v.s. den tager varmen fra stuen og smider ud i den udvendige enhed, der smelter isen så vandet poster ud af den. Det tager ca. 10 min. Problemet er at man ikke kan standse propellen i den udvendige enhed og for at forhindre den i at trække kold luft ind sætter jeg plasticposen ned over den.

Min Panasonic CU-E9DKE varmepumpe, der opvarmer min 1. sal på 90 kvm, og som jeg fik opsat i 2007 havde det problem sidste vinter at der blev et ca. 5 cm tykt lag is i bunden og jeg var bekymret for om det kunne ramme propellen. Derfor brugte jeg med forsigtighed en gasbrænder og kogende vand til at fjerne isen. Denne varmepumpe og den jeg får i næste uge anvender kølemidlet R410A. De har et max strømforbrug på hhv. 1360 og 1380 watt. Om det er det ene eller andet kølemiddel ser ikke ud til at gøre den store forskel, men i dag fås kun R410A. Den nye skulle i flg. sælger have et COP tal på 5,56 og være med inverterkompressor og keramiske lejer i den indvendige enhed.

Som det fremgår mener jeg stdig at det er en god ide med en varmepumpe som supplement. Jeg har også oliefyr, som jeg slukker i 6 mdr om sommeren, idet jeg siden 1981 har haft en solfanger på 6,6 kvm og 350 ltr.s vandbeholder. Tidligere brugte jeg 100 ltr. olie pr. måned til brugsvand. Årligt forbrug i mit hus, der er på 200 kvm. er ca. 5000 kwt el og 1200 ltr. olie.

  • 0
  • 0

Det er både godt og ondt med disse energimærker, særligt hvis der ikke er en rigid kontrol med det. Den anden ulempe er selvfølgelig, at folk ikke kender eller kan gennemskue forudsætningerne for mærket. Det er jo ikke særlig skægt at opdage at COP kun er 2 i den væsentlige fyringsperiode, så kan den måske være 6 om sommeren, men det hjælper ligesom ikke. Det minder lidt om de tiltag der er for at få et tal på liter/100km for en hybridbil. Det skal selvfølgelig opgives som kWh/100km el og liter/100km olie. Som med gasfyr er det da udmærket, at det kan fungere godt i en testopstilling, men kan de også få det til at fungere i et normalt hus? Eller har de en stilling i fyret der siger "if test then .....".

  • 0
  • 0

Men at bygge et nyt hus med opvarming af l/l er nok ret dumt.

Enig så længe det gælder den gammeldags metode med at sætte dem op som enkelte enheder rundt omkring.

Ikke helt enig hvis de indgår i et genvex anlæg der er dimensioneret til at flytte noget varme. Det er så en type vi ikke er meget vant til herhjemme, men de fås i stort antal i norge og sverige. Det er faktisk ret smart, så slipper man for at spilde penge på en passiv varmeveksler når du har varmepumpen skal den nok sørge for at udblæsningsluften er væsentligt koldere end udendørstemperaturen :-)

  • 0
  • 0

Man kan få et lille varmelegme til at instalere i bunden af yderdelen så er problemet løst, det bruger 20-40 Watt. Mange varmepumper er idag specielt lavet til at køre i Nordiske forhold, større afstand mellem ribberene på condenseren og specielle afrimnings programmer der tager højde for temp. i condenser og tid det tager at afrime. Derfor køb professionelt og få det instaleret af en professional ! Det er ULOVLIGT at instalere en varmepumpe selv ! Quick koblinger holder kun i 3-4 år da kølemidlet æder gummi pakningerene op !! COP kan ikke sammenlignes da ikke alle bruger samme forudsætning (hvis man brugte samme som er pålagt for L/V ville der ikke være noglle L/L med en COP over 4 ) Den Haier har også kun en "rigtig" COP på 3.XX !!

Varmepumper er fremtiden ! Der er allerede L/V der bruger CO2 som kølemiddel og som har meget høj vand temp. og der kommer nyt hele tiden !

  • 0
  • 0

COP kan ikke sammenlignes da ikke alle bruger samme forudsætning (hvis man brugte samme som er pålagt for L/V ville der ikke være noglle L/L med en COP over 4 )

Stop lige en anelse. Hold Varmtvandsproduktionen LANGT væk fra ydelsen. Tag KUN perioden Oktober - April med i ydelsesbetragtningerne vedrørende ÅRS-COP-VÆRDI. Først da, vil forbrugerne kunne få relevant information om muilighederne. Det er knald i låget at tillade medregning af varmtvandsproduktionen om sommeren.(FNYS!!!) Det er billigere at varme en lille sjat vand op elektrisk, hvis man skal have skyllet "overfladen". Til det "grove" bruger man oftest en opvaskemaskine alligevel.

Varmepumper er fremtiden ! Der er allerede L/V der bruger CO2 som kølemiddel og som har meget høj vand temp. og der kommer nyt hele tiden !

Ja det er da rigtigt, men hvor lille er deres COP. Trykket i enhederne når vist helt op omkring 100 Bar, og hvad skal man egentlig med en varmtvandsproduktion i sådan en enhed, hvor COP nærmer sig 1, og en hulens høj investering. Så er det langt billigere og mere effektivt (lydløst) at opvarme med EL uden cirkulation lokalt ved brugsstedet. Du ma da gerne lave solvarmeopvarmning af brugsvand for min skyld - så skal temp. ikke løftes så meget før vandet når 60 grader (65).

  • 0
  • 0

De CO2 fyldte anæg er da helt klart fremtiden ! Hvis da der ikke kommer noget bedrer ! De har en COp der slår alle andrer !

COP er ikke noget med år osv. for at sammenligne varmepumper er der fastsat nogle regler for hvilke temp. osv. men lige ved Luft til Luft kan fabrikanterene omgå dette en smule ved at køre 50% eller en anden belastning, men da pumperene ikke kan programeres til at køre dette under dagli drift er disse "fiktive COPer" jo ikke noget kunden kan bruge til noget som helst.

Varmtvands produktion om sommeren med en luft til vand vil jo være pisse billigt, hvis man har været så fornuftig at købe en med Inverter, den skal jo kun køre ganske lidt for at lave varmt vand ud af 20 grader varm sommerluft !!

Man kan sagtens kombinere med solfangere osv. alt hjælper jo !

Ved Luft til vand kan COPen sammenlignes, da der her ikke må opgives COP ved andet end max (se undtagelser for L/L nederst på Teknologisk Instituts positiv liste) ! Mange L/V køre jo med bedrer COPer end L/L så helt klart en god investering, hvis bare forhandlerene lod være med at gange produktions prisen med 8-10 som de gør nu !!

  • 0
  • 0

De COP tal som fabrikanterne angiver, skal glemmes, det er test resultater. det som er vigtigt er års nyttevirkning, den svinger jo igennem året, for luftmaskiner kan den således være 8 om sommeren og 1,5 om vinteren.

Væske til vand her taler man om fra ca. 3 til måske 6.

Det som giver mest er jordsonder, her bores der lodret 150 til 200m og der hentes en stabil temperatur op som giver en nyttevirkning/års COP på ca.4-6

Luft til luft, har en årsnyttevirkning på ca. 2 til 3

Der findes 2 EN standarder EN14511 og EN255

Her kan der fuskes med COP EN14511 er anlæg inc. hjælpeenergi til pumper, varmelegmer mm.

EN255 ser kun på kølekredsen

Energistyrelsens hjemmeside/ den liste som teknologisk har lavet, er lavet ud fra leverandørens angivelser.......så den er sikkert rigtig :-D

hvis man vil regne en års nyttevirkning så start her:

http://www.waermepumpe.de/fachpartner/jaz-...

  • 0
  • 0

Karsten Andersen: Du har misforstået afrimningen. Selve afrimningen sker ved, at kondensator og fordamper "bytter plads", så varmepumpen "kører baglæns", normalt i 4-6 minutter hver time. Så køles huset desværre lidt, mens isen på fordamperen smelter. Det giver en dårligere COP, men jo kun i fugtigt vejr mellem +2 og ca. -5 grader. Dit varmelegeme på 20-40 watt i bunden af udedelen tjener kun til i frostvejr at forhindre smeltevandet i at fryse og tilstoppe hullerne i bunden. Under udedelen skal der derfor være god plads, så der kan fryse en masse vand til is (min står over en slags "lyskasse", det virker super).

  • 0
  • 0

Ja, selve afrimningen foregår ved at anlægget "reverser" så den varmer ud og "køler" inde, så sidder der på gode anlæg, nogle fælere som tjekker temp på condensoren, så man ikke afrimer før det er nødvendigt og ikke længere end nødvendigt, desuden ændrer de afrimnings cyclus efter hvor lang tid det tager at afrime ! De/de extra varmelegmer jeg snakkede om var til at holde ydrer enheden fri for is, for hvis kondensoren ikke bliver afrimet rigtigt, eller vandet ikke kan løbe fra ophober der sig en hel del is i ude enheden ! Ude ehnheden skal også være placeret sådan at vandet kan løbe frit af, det er der nok nogle der har lært noget om her sidste vinter.

Men desværre er mange billige anlæg slet ikke varmepumer !! Men ombyggede air conditions anlæg og slet ikke lavet til nordiske forhold, i denne gruppe kommer stort set alle disse billige fra supermarkederene, jeg har set dem på fabrikkerene og har snakket med ders sælgere og de er da ligeglade, bare de får solgt nogle !!

Når man så kommer ind på en fabrik i Kina som kun laver varmepumper har man lige pudselig et helt andet syn på tingene. Man udvikler faktisk en helt del i Kina, man indhenter en masse data fra de områder man sælger til og laver derefter forsøg i egne test faciliteter som efterligner de forskellige vejrtyper osv. men det er ikke mange der gør det !!

  • 0
  • 0

Morten Fordsmand: Enig med dig i, at COP naturligvis bliver mindre med højere fremløbstemperatur. MEN... - Rigtig mange har så store radiatorer, at en fremløbstemperat på 35-40 grader virker fint. Og har man gulvvarme - eller lægger gulvvarme, er 25-30 grader tit tilstrækkeligt. Med hensyn til brugsvand lever vi fint med 38-39 grader varmt vand. Det er børnesikkert, kræver ikke termostat-blandingsbatt. ved bruserne, - og vi har aldrig (35 år) haft problemer med legionella o.lign. (som forresten kan elimineres ved at dreje termostaten op på 60 grader en gang imellem). DESUDEN kan 30 grader varmt vand (fra luft/vand-varmepumpen) jo forvarme vandet, der så kan få et ekstra skub med elvarme op til f.eks. 55 grader. - Som man forøvrigt gør i forb. med solvarme, der jo generelt fungerer meget dårligere om vinteren end varmepumper!!! Så jeg mener stadig, at der er et stort marked for billige luft/vand-VP.

  • 0
  • 0

Jeg kan nu se af indlæggene om is i luftindtaget, at det nok ikke er så godt, at et af kravene for tilskud til varmepumpe var, at den ikke måtte kunne køle. Den funktion blokerede firmaet for, så jeg kunne få tilskud til pumpen. Men hvis det resulterer i, at luftindtaget fryser om vinteren, synes jeg, at både lovgivere (der laver den slags smålige regler) og installatør, må være nogle amatører. Installatøren kunne vel som minimum have instrueret i det forhold at pumpen så øjensynligt løb en risiko for at ise til i strenge vintre.

Gad vide, om man kan fjerne den "blokering" så den fungerer normalt. Jeg er bare ikke den store tekniker.

  • 0
  • 0

Den afrimnings funktion har ikke noget med køling at gøre, der kommer ikke kold luft ud af den mens den afrimer ! Ved Luft / Vand pumper er der nogle der bruger "booster el-patronen" til at hjælpe med at afrime, men det er forskelligt fra model til model !

  • 0
  • 0

Lad dog være med at købe de billige varmepumper - de giver jo ikke andet end problemer og grå hår. Køb hellere et kvalitetsprodukt som f.eks. IVT - som kan klare mosten ned til -20 grader.

Ja - det koster da noget mere, men så får I også varme i stuen, og ikke så meget bøvl :)

  • 0
  • 0

Er IVT ikke en Sharp når vi snakker luft til luft ?

Man skal heller ikke bruge en formue, da der helt sikkert er nye typer der er meget mere effektive inden for de næste 10 år !

  • 0
  • 0

Jeg er på linie med Birger Kalhøj Larsen's indlæg 10/9/2010. Jeg har haft en Toskiba luft/luft-varmepumpe fra Bauhaus siden 1998, som i det væsentlige har fungeret fremragende. Javel, lidt is når det er fugtigt nær 0 grader, men det klares med varmt vand (10 liter i en vandkande). Nettoresultatet for varmeforbrug i min kælder er godt (estimeret COP på 2).

Min nyeste pumpe er en Zibro 1832 med Quick Connector - og dermed elv-installation. Den har i de sidste to år mere end halvveret energiforbruget i min stue, OG har iøvrigt ikke haft is-problemer overhovedet.

MEN alle i kritikere, prøv lige også at anlægge en økonomisk synsvinkel: - hvis en dyr varmepumpe koster kr.20.000 og holder 10 år, så skal den spare kr.2.000 om året, eller ca. 1.000 kWh/år - for bare at få break-even. - hvis en billig varmepumpe koster kr.5.000 og holder 5 år, så skal den spare kr.1.000 om året, eller ca. 500 kWh.

Min nyeste varmepumpe sparer 1.500 kWh om året, så den er betalt på 2 år (= nu), og de næste år er ren gevinst - foruden at "indeklimaet" er væsentlig forbedret (og min kones forbrug af uldnetrøjer og sokker er reduceret væsentligt).

Derfor til alle kritikerne: - lav selv regnestykket i den konkrete situation. Måske er netop en kr.5.000 varmepumpe det helt rigtige til sommerhuset, hvor udetemperaturen især forår og efterår ligger over 5 grader ude. Og hvis den ikke virker godt juleaften, så brug den sædvanlige elvarme. Det er sandsynligvis meget vanskeligt at få god økonomi i en dyr pumpe. (Jeg har ikke erfaring med 8-graders-pumper; jeg sparer på energien og slukker når huset er ubeboet; det fungerer for mig). Måske, måske ikke, er en dyr kr.20.000 varmepumpe det rigtige til et helårshus. Jeg tvivler dog, fordi der som anført skal spares rigtig meget energi. Yderligere vil een central opvarmningskilde (varmepumpen) næppe kunne fordele varmen i et helt hus. Så måske hellere to billige pumper. Og er der 14 dage med en frossen pumpe, hvad så ?

ENDELIG: Ingen bryder sig om at blive snydt ved at købe et dårligt produkt, men det gælder jo for enhver anskaffelse. Varmepumper er ikke specielle. Hvor mange har mon eftervist at deres nye A++ køleskab virkeligt er så effektivt som påstået ? Måske drukner effektiviteten i det køkkenskab som bruges til at "gemme" det uskønne, hvide vidunder ? Eller hvem har på den nye, kondencerende gaskeddel efter vist den lovede effektivitet ? I bedste fald kan en køber sandsynligvis konstatere et fald i gas+elforbrug (pumperne), men ville et andet fabrikat give 25% større fald i forbrug ?

Jeg er ikke særlig tryk ved de mange "prøveanstalter", som med bureaukratiets højt løftede fane skal gøre sig til smagsdommere. Læs bare artiklen. Jeg tror mere på erfaringsudveksling mellem købere, og naturligvis den garanti som produktnavn og leverandør giver. Min erfaring er, at 2 timer på internettet giver mange gode oplysninger i diverse fora, hvor købere beder om råd eller lufter utilfredshed. Og lige præcis quick-koblinger, som gør det muligt selv at opstille en varmepumpe, har jeg ikke fundet nogen kritik af. Så den "ærede" skribent som herover ytre sig har måske en skjult agenda og eget kølefirma ? Mon de store byggedmarkedskæder osv. i ret lang tid kan holde til at sælge og yde garanti på dårlige produkter ? Hvis samme fabrikat eksisterer i sortimentet 1-2 år, så er det nok er brugbart produkt.

ALLE mine beregninger og erfaringer peger på, at købe billigt til erstatning for eksisterende / planlagt elvarme. Luft/luft-varmepumperne kan ikke slå fjernvarme, gas eller olie på pris.

  • 0
  • 0

Jeg er på linie med Birger Kalhøj Larsen's indlæg 10/9/2010. Jeg har haft en Toskiba luft/luft-varmepumpe fra Bauhaus siden 1998, som i det væsentlige har fungeret fremragende. Javel, lidt is når det er fugtigt nær 0 grader, men det klares med varmt vand (10 liter i en vandkande). Nettoresultatet for varmeforbrug i min kælder er godt (estimeret COP på 2).

Min nyeste pumpe er en Zibro 1832 med Quick Connector - og dermed elv-installation. Den har i de sidste to år mere end halvveret energiforbruget i min stue, OG har iøvrigt ikke haft is-problemer overhovedet.

MEN alle i kritikere, prøv lige også at anlægge en økonomisk synsvinkel: - hvis en dyr varmepumpe koster kr.20.000 og holder 10 år, så skal den spare kr.2.000 om året, eller ca. 1.000 kWh/år - for bare at få break-even. - hvis en billig varmepumpe koster kr.5.000 og holder 5 år, så skal den spare kr.1.000 om året, eller ca. 500 kWh.

Min nyeste varmepumpe sparer 1.500 kWh om året, så den er betalt på 2 år (= nu), og de næste år er ren gevinst - foruden at "indeklimaet" er væsentlig forbedret (og min kones forbrug af uldnetrøjer og sokker er reduceret væsentligt).

Derfor til alle kritikerne: - lav selv regnestykket i den konkrete situation. Måske er netop en kr.5.000 varmepumpe det helt rigtige til sommerhuset, hvor udetemperaturen især forår og efterår ligger over 5 grader ude. Og hvis den ikke virker godt juleaften, så brug den sædvanlige elvarme. Det er sandsynligvis meget vanskeligt at få god økonomi i en dyr pumpe. (Jeg har ikke erfaring med 8-graders-pumper; jeg sparer på energien og slukker når huset er ubeboet; det fungerer for mig). Måske, måske ikke, er en dyr kr.20.000 varmepumpe det rigtige til et helårshus. Jeg tvivler dog, fordi der som anført skal spares rigtig meget energi. Yderligere vil een central opvarmningskilde (varmepumpen) næppe kunne fordele varmen i et helt hus. Så måske hellere to billige pumper. Og er der 14 dage med en frossen pumpe, hvad så ?

ENDELIG: Ingen bryder sig om at blive snydt ved at købe et dårligt produkt, men det gælder jo for enhver anskaffelse. Varmepumper er ikke specielle. Hvor mange har mon eftervist at deres nye A++ køleskab virkeligt er så effektivt som påstået ? Måske drukner effektiviteten i det køkkenskab som bruges til at "gemme" det uskønne, hvide vidunder ? Eller hvem har på den nye, kondencerende gaskeddel efter vist den lovede effektivitet ? I bedste fald kan en køber sandsynligvis konstatere et fald i gas+elforbrug (pumperne), men ville et andet fabrikat give 25% større fald i forbrug ?

Jeg er ikke særlig tryk ved de mange "prøveanstalter", som med bureaukratiets højt løftede fane skal gøre sig til smagsdommere. Læs bare artiklen. Jeg tror mere på erfaringsudveksling mellem købere, og naturligvis den garanti som produktnavn og leverandør giver. Min erfaring er, at 2 timer på internettet giver mange gode oplysninger i diverse fora, hvor købere beder om råd eller lufter utilfredshed. Og lige præcis quick-koblinger, som gør det muligt selv at opstille en varmepumpe, har jeg ikke fundet nogen kritik af. Så den "ærede" skribent som herover ytre sig har måske en skjult agenda og eget kølefirma ? Mon de store byggedmarkedskæder osv. i ret lang tid kan holde til at sælge og yde garanti på dårlige produkter ? Hvis samme fabrikat eksisterer i sortimentet 1-2 år, så er det nok er brugbart produkt.

ALLE mine beregninger og erfaringer peger på, at købe billigt til erstatning for eksisterende / planlagt elvarme. Luft/luft-varmepumperne kan ikke slå fjernvarme, gas eller olie på pris.

  • 0
  • 0

Varmepumpe oplevelse med Zibro3050

Begyndte for 2 år siden at spekulere på alternativ opvarmning i et fritliggende murstenshus på 108 m2 fra 1917 i Midtjylland. Huset bruges som fritidshus. Blev forsynet med SolarVenti ventilation. Det hjalp noget på indeklimaet, men olieforbruget var dog stadig 1500 l/år. Det er umuligt at få kvalificeret information om varmepumper. Energistyrelsens digre værk bidrager kun til at øge konfusionen. Forhandlerne ved næsten intet. Så kan man henvende sig til kølemontørerne - de ved heller ikke ret meget. Men de er jo heller ikke ingeniører. Man kan så indhente tilbud - men det tager tid, og ofte er priserne ikke sammenlignelige. Og at bede en installatør sætte en pumpe op, han ikke selv har skaffet svarer til at bede en VVS mand installere et toilet fra Bauhaus - han gør det, men prisen bliver også derefter. Læste så artiklen om at billige varmepumper dumper med et brag. Undrede mig over hvorfor der ikke var taget dyre varmepumper med. Det kunne jo også være at de dumpede. Skar igennem for 2 måneder siden og købte 2 Zibro 3050 (angivet COPværdi 3,61), en til hver gavl, i Silvan til godt 5000 pr stk. Silvan sørgede for kontakt til installatør og med jordspyd, beslag og diverse smådele blev det til knapt 15000 alt i alt før apparaterne var i funktion. Det var et specialtilbud i et weekend (Normalpris ca 10000) hvilket viser at varmepumper er alt, alt, alt for dyre. Især "kvalitetsvarmepumperne" til 20000-40000). Zibro er overhovedet ikke nævnt i diverse undersøgelser, men har dog ifølge deres hjemmeside eksisteret i 25år. Jeg ved godt at apparaterne er fremstillet i Kina (fy,fy), men dybest set har vi jo kun een verden med een menneskehed. Har nu fungeret i en måned under ekstreme vejrforhold. De holder en indetemperatur i huset på 8 -10 grader. Og indedelen kører altså ikke hele tiden, som nogen mener den vil gøre. Apparaterne er heller ikke forsynet med en varmetråd i bunden så afrimningsvandet der der løber ud til fuglene bliver lunkent - det er der nogen der mener det skal være.

Efter strømforbruget at dømme har apparaterne tjent sig ind på 2 år (garantiperioden). Mangler selvfølgelig varmt vand i hanen. Apparaterne er bare sat i lyskontakten .Byttede 10 A sikringen med en 13 A sikring og hvis man ikke bruger vandvarmer eller elradiator går det. NB. Jeg er ikke ingeniør

Eigil Thomassen

  • 0
  • 0

Er selv meget tilfreds med min luft/luft varmepumpe. Købte den for to år siden for 18000 kr (Panasonic). Den varmer mit hus på 112 m2 fint op (selv om temperaturen er mere end -10 grader om natten. Efter det første år fik jeg over 4000 kr tilbage fra mit el-selskab. Havde el-varme før og selvfølgelig betaler jeg el for mit varme vand....men er meget tilfreds med min pumpe!

Julehilsen fra Katarina

  • 0
  • 0

Jeg er egentlig mest interesseret airconditioneringen og vil da gerne lige høre om herinde har erfaring med denne del af det. Har det alt for varmt i min stue, hvor der er en masse sydvendte vinduer ligesom jeg har flere pc ere og skærme tændt, så om sommeren er her helt uudholdeligt. Det vil jo være spændende at høre, om jeg evt roligt kan købe en af de lidt billigere modeller til mit forbrug. Behøver for den sags skyld overhovedet ikke at benytte mig af varmedelen af den :) På forhånd tak Peter Poulsen

  • 0
  • 0

Tak for svaret. Mit problem er at jeg med ikke kan holde temperatur under 30 grader om sommeren, så jeg skal have noget afkøling. Det drejer sig om et rum på ca 30-40 M2. De sidste to dage med masser af sol, døjer jeg med at holde temperaturen under 26-27 grader. Der er mulighed for at åbne vinduer og døre. Vil selvfølgelig gerne betale for kølingen, men ikke et dyrt fancy anlæg hvis det ikke er nødvendigt. :) mvh Peter

  • 0
  • 0

Hej og tak for indlægget. Jo, jeg har faktisk besluttet, at jeg vil have en markise. Men en god kvalitets markise med et vist udhæng og bredde koster jo også :-) Og jeg er langt fra sikker på, det er tilstrækkeligt. Har mange elektriske apparater - pc'ere, skærme etc kørende, og behøver faktisk ikke at benytte ret megen varme om vinteren - om nogen overhovedet - udover varmen fra de elektriske apparater.

Det er derfor jeg overvejer at anskaffe mig en billig aircondition/varme-pumpe . mvh Peter

  • 0
  • 0
  1. som foreslået, så er solafskærmning fundamental
  2. luftskifte er meget billigere end køling, så hvis der kan suges luft fra køligere område, så er det meget billigere end køling. Suge = udblæsning af den opvarmede rumluft + luftindtag. Med mindre lokalet er på en højere etage (hvor nævnte sol skaber et nærlag med varm luft), så skal er det jo let.
  3. måske kan nogle af varmekilderne udskiftes ?

- er al belysning LED, som har laveste varmeafgivelse - kan andet udstyr udskiftes (måske med nye LED-skærme) ? - kan andet udstyr (PCere) placeres i et indelukke med særlig afskærmning, og derved højere temperatur (tåler ofte 40 grader). Indelukket køles som nævnt under 2.

  • 0
  • 0

Varmepumper er en helt anden opvarmningsform end f.eks. gasfyr. Et gasfyr har en vis maksimal effekt som det kan levere uanset udetemperatur, så derfor er det relativt let at dimensionere et gasfyr, og det koster heller ikke så meget at gå lidt op i størrelse, hvis man vil være sikker på at have varme nok. Varmepumper lider af at de leverer dårligst når det er koldt udenfor, og derfor er en årsmidlet COP et dårligt tal for deres evne en kold vinterdag. Specielt for luft-vand pumper er det meget kritisk, da lufttemperaturen kan blive meget lav en vinternat. Både leverandører og kunder behøver væsentlig uddannelse og erfaring før de dårlige historier forsvinder.

  • 0
  • 0

Fåes ved, at anbringe den indvendige varmeafgivne enhed tæt på gulvet så den kan blæse den opvarmede luft ud hen over gulvet, så vil coandaeffekten sikkre at den opvarmede luft bliver længere udbredt nede ved gulvet. Da indsugnings temperaturen her ofte er 2 Grader lavere end ved den almindelige høje montering, vil dette også give en bedre Copfaktor. Den normalt høje montering stammer vist fra tidligere airconditions anvendelse hvor det er en fordel, at blæse ud parallelt med loftet for en bedre udbredelse af kølevirkningen.

  • 0
  • 0

Du mener da ikke alvorligt at folk har købt varmepumper til opvarmning og installeret dem som køleanlæg?

Så tossede kan danske installatører og ingeniører m.m. da forhåbentlig ikke være?

Men det kunne selvfølgelig være interessant at høre hvor mange af de der ikke er tilfredse med deres klimaanlæg der har placeret inde-enheden oppe under loftet!

  • 1
  • 0

AQlle luft til luft varmepumper er air conditioners der har en extra funktion der hedder varme ! Der produceres vel 50 gange flere air con end "varmepumper" ! Alle køler fint.

For en billig Kineser pumpe, som F.eks Zibro så koster denne extra funktion "Varme" 6-10 USD i forhold til en ren køle air con !

Zibro er jo en handels navn og ikke et produkt navn !!! Så de kan have haft mange forskellige leverandøre i KIna (som OBH) !

Jens Arne !!! Det er sgu da den samme enhed !!!! Som jeg skrev ar ALLE luft til luft varmepumper air conditioners der har varme funktion (ved at man vender systemet) og det koster ganske lidt at lave !! Så selvfølgelig er de særdeles velegnet til at kle med ! Jeg har 3 x Samsung Smart Inverter air con her i mit hus, de har da "Varmefunktion" på fjernbetjeningen !! Men da vi har under 25 gr, max. 10 dage om året vil folk ikke betale for funktionen !!!

  • 0
  • 0

Hvis man skal have en ny varmepumpe, så kan man altid kigge på denne liste med varmepumper: http://sparenergi.dk/forbruger/varme/varme...

Her er alle pumper testet af et uafhængigt testlaboratorium. Ellers skal man kigge efter SCOP-værdien, som er et bedre mål end COP, der tidligere har været brugt som indikator. Fordelen ved SCOP er at det siger noget om hvad pumpen kan præstere i gennemsnit over en sæson.

Venlige hilsner Eva http://se-varmepumper.dk/

  • 0
  • 0

Pris og kvalitet hænger nu en gang sammen, og det gælder altså for langt de fleste produkter.

Har lige siddet og læst denne artikel: http://varmepumpeoversigten.dk/ som tydeligt fortæller om ulemperne ved de billige varmepumper.

  1. De larmer
  2. De bruger meget mere strøm end kvalitets-varmepumper
  3. Levetiden er væsentligt kortere

Et godt råd fra Varmepumpeoversigten.dk er at høre varmepumpen i gang, inden man køber den.

Man sparer måske et par kroner nu og her ved at købe en billig varmepumpe, men på sigt bliver det altså en dyr fornøjelse!

  • 1
  • 1

Jeg har før købt hos http://www.klimadan.dk og det var bestemt nogle af god kvalitet. De siger ingen ting, de bruger meget lidt strøm, også har de en dejlig levetid. Det er blot at spørge ind til kvaliteten, da de professionelle normalt ved hvad de snakker om.

Normalt er luft-vand varmepumper en dårlig investering i forhold til luft-luft, da dels COP værdi er meget lavere, og investeringen er langt større. De billige luft-luft varmepumper holder måske kortere, men de betaler sig - trods de holder ned til kun 10 år, mens væske typen, ofte holder 20-30 år.

  • 0
  • 0

Der er desuden sket det, at loven i dag kræver årligt service til ca. 1500-2000 kr. når man har en varmepumpe. Dette fjerner økonomien i de fleste varmepumper.

  • 2
  • 4

Dette fjerner økonomien i de fleste varmepumper.

Sikke noget vrøvl.

For det første, så koster et L/L eftersyn ikke mere mere end 1000 kroner, og hvis der kan barberes eksempelvis 8-10.000kr af elregningen, så kan det da så sandelig betale sig.

Men herudover, så undrer det mig at der ikke er nogen der har anmeldt Kenneths opliven af en 8 år gammel debat, en opliven som udelukkende har til sigte at reklamere for hans egen hjemmeside.

  • 5
  • 0

Har du så anmeldt den? ;-)

Gad ikke i første omgang, håbede egentlig at ing.dk selv havde nogle filtre der blev mistænksomme på at en oldgammel debat blev åbnet af en ukendt "debattør".

Men hvad kan man forlange, når man heller ikke kan finde ud af at fikse problemet med udfoldning (den tåbelige "vis alle" knap) og gå direkte til sidste indlæg fra oversigten.

Nå, men under alle omstændigheder, den er anmeldt nu.

  • 0
  • 0

Der er desuden sket det, at loven i dag kræver årligt service til ca. 1500-2000 kr. når man har en varmepumpe. Dette fjerner økonomien i de fleste varmepumper.

Hadde nylig første service på min luft til luft varmepumpe etter fem år. Det kostet kr (danske) 1150.

De aller fleste har l/l varmepumper i Norge og bruker kjente merker og har lite problemer. Min SCOP (COP over året) er 3 og pumpen ble tjent inn de første tre år (kostet kr (norske) 19.400 og jeg fikk kr 3000 fra kommunen. Sparer ca 6500 kWh per år. Er meget godt fornøyd. Pumpen har vært uten problemer (Mitsibushi)!

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten