Danskerne bliver snydt af billige varmepumper
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danskerne bliver snydt af billige varmepumper

Danskere, der køber varehuses og byggemarkeders slagtilbud på varmepumper, bliver taget godt og grundigt ved næsen. Det fastslår projektleder Michael Reuss fra Center for Energibesparelser:

»Der hersker det rene anarki på markedet for de små luft/luft-varmepumper, som sælges billigt fra supermarkeder og byggemarkeder. De varmepumper lever efter al sandsynlighed ikke op til, hvad forhandlerne påstår omkring pumperne,« siger han.

Michael Reuss mener ikke, at det hjælper forbrugerne ret meget, at det fra årsskiftet bliver lov, at luft/luft- varmepumper skal være A-mærkede som garanti for, hvor meget de sparer på elregningen.

På klimamontage.dk, som Bilka samarbejder med, bliver slagtilbuddene markesført til at kunne varme op til 145 kvadratmeter op. Flere eksperter, Ingeniøren har talt med, kalder den påstand for vildledende. (Foto: Scanheat A/S)

A-mærke uden værdi

Allerede i dag skilter alle producenter nemlig med, at deres pumper har det eftertragtede A-mærke. Men en stikprøvekontrol, foretaget af Center For Energibesparelser, viser, at det ikke garanterer noget som helst.

»Vi har taget tre tilfældige billige produkter ud. Ingen af dem levede op til det A-mærke, de bar. Der var fup med i billedet ved dem alle sammen. Det mest eklatante eksempel var en A-mærket varmepumpe, som i virkeligheden kun levede op til kravene for et D-produkt,« siger Michael Reuss.

Misvisende markedsføring

Sekretariatschef Lars Abel fra brancheforeningen Varmepumpefabrikanterne i Danmark kalder tilstandene på varmepumpemarkedet for 'kaotiske', fordi der kommer mange dårlige, billige pumper ud på markedet:

»De mange klager, vi hører om fra både private og virksomheder, fører til, at hele branchen får et dårligt renommé, og det kan vi ikke leve med.«

Både Lars Abel og Michael Reuss langer ud efter forhandlernes løfter om, at deres varmepumper kan opvarme et bestemt antal kvadratmeter, ofte helt op til 150. Den slags beregninger giver kun mening, hvis man kender forudsætningerne.

»Totalt misvisende og vildledende,« siger Michael Reuss, og Lars Abel supplerer:

»Vi har flere eksempler på, at den samme varmepumpe har vidt forskellige egenskaber, afhængig af hvilken forhandler, der sælger den,« siger Lars Abel.

Leverandører bakker op

De to får opbakning fra sekretariatschef Jørgen K. Nielsen fra Dansk Energis Brancheforening, som organiserer leverandører af opvarmningsudstyr.

»Det er illusorisk at varme en bolig på 150 kvadratmeter op med en punktvarmekilde som en luft/luft-varmepumpe,« vurderer han.

Selv hvis varmepumperne lever op til de formelle krav til A-mærket, så afspejler det ikke, hvor effektive de er under danske forhold. Mærket bliver udstedt på baggrund af energieffektivitet ved en temperatur på syv grader ude og 20 grader indendørs. Det er langt fra gennemsnitstemperaturen i den danske fyringssæson.

»Kunderne skal indstille sig på noget, der næsten ligner en halvering af effektiviteten under danske forhold,« fastslår Jørgen K. Nielsen.

To positiv-lister

Eneste hjælp til forbrugere, der vil anskaffe sig en luft/luft-varmepumpe, er to frivillige lister, der dækker en brøkdel af markedet, og som ikke har nogen af de billige modeller med. Først om over et år vil en kommende EU-test, som også dækker danske forhold, slå igennem herhjemme.

Indtil da forsøger varmepumpefabrikanterne sammen med Center for Energibesparelser at samle branchen om retningslinjer for markedsføringen af varmepumper.

Civilingeniør Ejner Jerking fra Erhvervs- og Byggestyrelsen vil ikke forholde sig til markedsføringen af varmepumper, fordi styrelsen udelukkende kan kontrollere, om bygningsreglementes krav overholdes.

Hvis ikke det er tilfældet, kan styrelsen f.eks. vælge at kræve produkterne trukket tilbage fra markedet.

Ifølge Energistyrelsen er der solgt omkring 75.000 luft/luft-varmepumper i Danmark.

Kommentarer (46)

Panasonic må da være top score i pral !
De skriver om COP værdier på op til over 6 !!
Men med småt står der ved 50% eller en anden belastning, men nu er det sådan at pumpen jo ikke kan stilles til at køre 50% kun, så det er en fiktiv COP !
Desuden markedsfører flere kraftigt med deres 8 Gr. program, hvad er COPen ved 8 grader 2 ??? Nok dernede omkring.

5 Års garanti bruger nogle også ! Men en pumpe der køre 8 grader kan ikke holde i 5 år !! Inderdelen vil køre uafbrudt så længe den er tændt og man har vist ikke set lejer der kan holde til 5 års konstant drift uden vedligeholdelse og det er ikke muligt !

Køb fra en fagmand som i stoler på eller har fået anbefalet !!

  • 0
  • 0

Vi købte bestemt ikke en billig vand / varme pumpe, men i en størrelsesorden af ca. 40.000 kr., vi fik bekræftelse på at vi kunne få en tilskudsordning på 15.000. fra skrotditoliefyr.dk
Vi har derimod aldrig set pengene.
Grunden dertil kan være at firmaet KCdanmark aldrig fik sat deres produkt på energistyrelsen hjemmesider over energirigtige produkter, trods gentagene forespørgelser. Og nu er det for sent.

Vand / varme pumpen er en Saunier Duval Magna air og fra firmaet KCdanmark.

  • 0
  • 0

Havde/har elvarme og et hus på 112 m2.
For to år siden købte jeg en Panasonic luft/luft varmepumpe (COP 5,2) som var godkendt af Teknologisk Institut.
Bruger ikke elopvarmning mere og fik kr 4500 tilbage fra mit elselskab efter første års brug af pumpen.
Er meget tilfreds med min Panasonic pumpe!

Hilsen fra Katarina

  • 0
  • 0