Danskerne bliver snydt af billige varmepumper

Danskere, der køber varehuses og byggemarkeders slagtilbud på varmepumper, bliver taget godt og grundigt ved næsen. Det fastslår projektleder Michael Reuss fra Center for Energibesparelser:

»Der hersker det rene anarki på markedet for de små luft/luft-varmepumper, som sælges billigt fra supermarkeder og byggemarkeder. De varmepumper lever efter al sandsynlighed ikke op til, hvad forhandlerne påstår omkring pumperne,« siger han.

Michael Reuss mener ikke, at det hjælper forbrugerne ret meget, at det fra årsskiftet bliver lov, at luft/luft- varmepumper skal være A-mærkede som garanti for, hvor meget de sparer på elregningen.

Allerede i dag skilter alle producenter nemlig med, at deres pumper har det eftertragtede A-mærke. Men en stikprøvekontrol, foretaget af Center For Energibesparelser, viser, at det ikke garanterer noget som helst.

»Vi har taget tre tilfældige billige produkter ud. Ingen af dem levede op til det A-mærke, de bar. Der var fup med i billedet ved dem alle sammen. Det mest eklatante eksempel var en A-mærket varmepumpe, som i virkeligheden kun levede op til kravene for et D-produkt,« siger Michael Reuss.

Misvisende markedsføring

Sekretariatschef Lars Abel fra brancheforeningen Varmepumpefabrikanterne i Danmark kalder tilstandene på varmepumpemarkedet for 'kaotiske', fordi der kommer mange dårlige, billige pumper ud på markedet:

»De mange klager, vi hører om fra både private og virksomheder, fører til, at hele branchen får et dårligt renommé, og det kan vi ikke leve med.«

Både Lars Abel og Michael Reuss langer ud efter forhandlernes løfter om, at deres varmepumper kan opvarme et bestemt antal kvadratmeter, ofte helt op til 150. Den slags beregninger giver kun mening, hvis man kender forudsætningerne.

»Totalt misvisende og vildledende,« siger Michael Reuss, og Lars Abel supplerer:

»Vi har flere eksempler på, at den samme varmepumpe har vidt forskellige egenskaber, afhængig af hvilken forhandler, der sælger den,« siger Lars Abel.

De to får opbakning fra sekretariatschef Jørgen K. Nielsen fra Dansk Energis Brancheforening, som organiserer leverandører af opvarmningsudstyr.

»Det er illusorisk at varme en bolig på 150 kvadratmeter op med en punktvarmekilde som en luft/luft-varmepumpe,« vurderer han.

Selv hvis varmepumperne lever op til de formelle krav til A-mærket, så afspejler det ikke, hvor effektive de er under danske forhold. Mærket bliver udstedt på baggrund af energieffektivitet ved en temperatur på syv grader ude og 20 grader indendørs. Det er langt fra gennemsnitstemperaturen i den danske fyringssæson.

»Kunderne skal indstille sig på noget, der næsten ligner en halvering af effektiviteten under danske forhold,« fastslår Jørgen K. Nielsen.

To positiv-lister

Eneste hjælp til forbrugere, der vil anskaffe sig en luft/luft-varmepumpe, er to frivillige lister, der dækker en brøkdel af markedet, og som ikke har nogen af de billige modeller med. Først om over et år vil en kommende EU-test, som også dækker danske forhold, slå igennem herhjemme.

Indtil da forsøger varmepumpefabrikanterne sammen med Center for Energibesparelser at samle branchen om retningslinjer for markedsføringen af varmepumper.

Civilingeniør Ejner Jerking fra Erhvervs- og Byggestyrelsen vil ikke forholde sig til markedsføringen af varmepumper, fordi styrelsen udelukkende kan kontrollere, om bygningsreglementes krav overholdes.

Hvis ikke det er tilfældet, kan styrelsen f.eks. vælge at kræve produkterne trukket tilbage fra markedet.

Ifølge Energistyrelsen er der solgt omkring 75.000 luft/luft-varmepumper i Danmark.