Danskere udrydder ødelæggende bakterier i Kuwaits olieudvinding

Trods skrantende oliepriser satser Kuwait på at øge produktionen de kommende år. Illustration: Kuwait Oil Company

De er typisk 1-2 μm små og kræver derfor en stærk lup eller mikroskop for at kunne ses med det menneskelige øje. Men deres tilstedeværelse sætter store aftryk i form af milliondyre tab i olieproduktionen.

Der er tale om uønskede mikroorganismer i olieindustrien De kan forårsage forsuring af reservoiret, korrosion og forurening af rørledninger, og de påvirker oliekvaliteten samt produktionshastigheden.

Teknologisk Instituts afdeling DTI Oil & Gas skal nu eliminere sådanne bakterier i Kuwait og dermed forlænge levetiden for olierørledninger i det mellemøstlige land, som er klodens fjerdestørste producent af olie. Det sker i samarbejde med Kuwait Oil Company (KOC) og Kuwait Institute for Scientific Research – Petroleum Research Center (KISR-PRC).

Læs også: Topsøe får hydrogen-ordre i Kuwait

»Vi ser frem til et udbytterigt samarbejde med KISR-PRC og KOC i dette fyrtårnsprojekt,« siger direktør Sune Dowler Nygaard, Teknologisk Institut.

Fokus er på vandinjektionssystemer, der bruges til at opretholde trykket i reservoiret og dermed understøtter olieproduktionen, og som påvirkes af de skadelige mikrober.

Konsekvenserne for olieselskaberne er betydelige omkostninger til reparation, et øget behov for intervention og tilsætning af kemikalier for at opretholde produktionen.

Projektet kombinerer DTI Oil & Gas’ ekspertise inden for DNA-teknologier i olieindustrien med KISR’s erfaring med at benytte nye teknologier og KOC’s erfaring med drift af nogle af verdens største onshore-oliefelter.

Læs også: Kuwait vil registrere alle i dna-register

Projektet varer 15 måneder og forener prøvetagning i felten med detaljerede mikrobiologiske undersøgelser i laboratoriet. Gennem 14 år har Teknologisk Institut anvendt DNA-baserede teknologier til udbredelse af forståelsen af implikationerne ved mikroorganismer i olie- og gasproduktionssystemer. Desuden har DTI Oil & Gas udviklet systemer til at reducere de negative følger af mikrobiel aktivitet.

KOC forestår produktionen og eksporten af olie og gas fra oliefelterne i Kuwait. Selskabet producerer i øjeblikket mere end 2,8 millioner tønder om dagen og ønsker i de kommende år at øge produktionen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det kunne være interessant at høre lidt om hvordan de vil bekæmpe bakterievæksten. Hvis de vil bruge antibiotika til at bekæmpe bakterierne i olieledningerne, så vil det forstørre det resistensproblem vi har, også er det et stort tilbageskridt i stedet for et fremskridt. Venlig hilsen Peder Worning

 • 1
 • 2

Hvad med at spørge på Langeland ? Der er man jo exporter I fjernelse af bakterier i beskidt vand osv. med UV lys.

 • 0
 • 1

Det kunne være interessant med en opfølgning, der fortalte, hvordan de vil fjerne bakterierne. I det hele taget, bør man bede om at få at vide hvordan man fjerner bakterier, hver gang det er aktuelt, for at sikre sig at man ikke bidrager til resistensproblemet.

 • 1
 • 1

Vel kun et spørgsmål om at få fordelt mudderet osv. ud så overfladen er stor nok til behandlingen.

 • 0
 • 1

Det kunne være interessant med en opfølgning, der fortalte, hvordan de vil fjerne bakterierne.

Man vil formodentlig anvende almindeligt kendte biocider baeret på f.eks. klor-kemi. Offshore er det almindelig standart procedure at sterilisere vand før injektion i brønde - jeg ved ikke noget om onshore. Grunden til at man ønsker at sterilisere vandet er, at bakterierne forsurer brøndene og det giver anledning til dannelse af H2S der giver brintskørhed i stål. Det er altså ikke vandet der angribes af bakterier, men feltet selv.

Se f.eks. her: http://petrowiki.org/Water_treating_chemic...

Der er ingen der kunne drømme om at benytte penicellin lignende antibiotika til dette formål. Det er hård, simpel og billig kemi som f.eks. natriumhypochlorit (kendt fra svømmehaller) man benytter.

 • 3
 • 0

Der er helt sikkert tale om Water Injection,der også anvendes i den danske Nordsø. Der er tale om MEGET store mængder vand, der af-iltes, både ved hjælp af vacuum og oxygen scavenger. Den smule ilt der er tilbage herefter forsvinder ved at gå i forbindelse med stålet i brøndene. Da al ilt er væk er der også tale om an-aerobe bakterier, lever af svovl forbindelser i unddergrunden og herved danner svovl-brinter, der som bekendt er både giftigt og korrosivt. Inden injection udsættes vandet også for bl-a. UV lys, men man kan ikke være sikker på at fjerne ALLE bakterier, og selv om 99.999% fjernes overlever nogle få, der over tid sagtens kan opformeres i undergrunden. Problemet er ikke bekæmpelse af bakterier i hverkenmudder eller i olien, men i det vand, der sendes ned. Hovrledes DTI vil sikre en 100% bekæmpelse vil jeg også gerne vide lidt mere om.

 • 1
 • 0

Som John Laustsen skriver er der typisk tale om renset, afiltet havvand , der injiceres i et oliereservoir, eller produceret vand fra reservoiret blandet med olie. Bakterievækst og bakterierelateret korrosion på overflader, håndteres typisk med en kombination af mekanisk rengøring (fx via rensegrise) og kemisk bekæmpelse med ikke-oxiderende biocider. Det handler ikke om at slå alt ihjel, men om at opnå en balance, hvor forekomst af korrosion og afledte produktionsstop og udslip minimeres, samtidig med at der er ikke overbehandles (af både miljømæssige og økonomiske grunde). Det koncept vi kommer med bruger DNA-baserede analyser til at give et forbedret billede af, hvor bakterietruslen er størst, så man kan fokusere indsatsen dér. Når vi ved hvad hvilke mikroorganismer der forårsager korrosion i et givet system, kan vi ydermere teste og optimere på behandlingsstrategierne via laboratorieforsøg. Med den information i hånden kan olieselskabet sikre, at der behandles effektivt - uden at overdosere.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten