Danskere skruer op for bredbåndet - men få udnytter de hurtigste hastigheder

Illustration: TDC

Hver sjette dansker har nu skruet farten på deres bredbåndsforbindelse op til 100 Mbps eller mere og generelt stiger hastigheden på danskernes bredbåndsforbindelser hurtigt.

Det er dog stadig få, der vælger en hurtig forbindelse selv om de har mulighed for det. Det viser Energistyrelsens telestatistik, der er opdateret her til morgen.

Mere præcist har 16,7 pct. af de danske husstande tegnet abonnement på en bredbåndsforbindelse med en downloadhastighed på 100 Mbps eller mere. Det er en stigning på fire procentpoint på bare et år.

Teleindustri: Skal alle have 100 megabit?

Alligevel er der lang vej før hovedparten af danskerne udnytter den hastighed, selskaberne stiller til rådighed.

Tal fra Energistyrelsen viste for nylig, at det er 88 pct. af danskerne, der har adgang til de hurtige hastigheder over 100 Mbps. Netop den forskel betyder, at teleselskaberne sætter spørgsmålstegn ved, om det giver mening at skaffe bredbånd på 100 Mbps til de sidste 12 pct.

‘Det nytter ikke, at det politiske fokus kun er på, hvordan man får de sidste 12 pct. med, når vi kan se, at det stadig er en mindre del af forbrugerne, der faktisk anskaffer en forbindelse med så høj en hastighed,’ skriver formand for Teleindustrien Jakob Willer i en mail til Ingeniøren.

Læs også: 88 procent af danskerne kan få lynhurtigt internet – men de færreste køber det

Det er regeringens ambition, at de sidste 12 pct. af befolkningen skal have adgang til en forbindelse på mindst 100 Mbps i 2020. Energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt indrømmede dog for nylig, at den ambition ikke nødvendigvis er realistisk.

Fiberselskaber vil have Gigabit-mål

Hos Dansk Energi, der organiserer de elselskaber, der ejer fibernet i store dele af landet er ambitionen om 100 megabit imidlertid kun et skridt på vejen. Organisationen har for nyligt lagt op til, at hele landet skal have adgang til bredbånd på 1 Gigabit (1000 Mbps).

Den ambition er der indtil videre ikke lavet politiske forslag om, men folketingets politikere har over en bred kam støttet, at man fortsætter med at skrue op for målsætningerne.

Det er dog endnu uvist om regeringen eller andre partier i teleforliget vil gøre gigabit-forbindelser til alle til en målsætning, eksempelvis i efterårets teleforlig.

”Telestatistikken viser med al tydelighed, at de danske forbrugeres sult efter hurtigt bredbånd stiger meget, og at de bruger mobilen markant mere til at få adgang til nettet. Det en prioritet for regeringen at sikre god mobil- og bredbåndsdækning til hele Danmark,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Læs også: Landdistrikter til hovedstaden: Hold fingrene fra vores bredbåndsstøtte

Hos teleindustrien ser Jakob Willer imidlertid hellere, at man fokuserer på forbrugernes efterspørgsel efter hurtigere hastigheder.

‘Spørgsmålet fremover er også, om man politisk skal blive ved med at kræve højere hastigheder og for eksempel stille politiske krav om gigabitforbindelser til alle, som nogen i debatten har foreslået. Efter vores opfattelse bør markedet udvikle sig efter det reelle behov og efterspørgslen. Det giver ikke mening at stille krav om gigabit-forbindelser til alle, når vi endnu ikke har fyldt trafik i vores 100 Mbit/s forbindelser. Det er fint at have en vision om at fremme gigabitsamfundet, men politiske krav om, at det skal kunne leveres til alle på et bestemt tidspunkt vil være samfundsøkonomisk uansvarligt og harmonere meget dårligt med princippet om en markedsbaseret udvikling,’ skriver Jakob Willer til Ingeniøren.

Læs også: Teleselskaber og politikere lægger arm om millioner over sommeren

Det er ikke kun de hurtigste forbindelser, der er forbedret det seneste år. Også middelhastigheden er steget betydeligt. Medianhastigheden for download på bredbånd er nu 46,6 Mbps, mens den for kun et år siden var 28,0 Mbps.

De høje hastigheder skyldes primært, at det nu er lige over halvdelen af de danske husstande, der har bredbånd via enten fibernet eller kabel-tv-nettets coaxnet. De øvrige benytter sig primært af DSL-forbindelser over kobbernettet.

Emner : Bredbånd
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I min optik ville det give mere mening, hvis debatten gik lidt mere på "de sidste 12%"........... Jeg bor, og driver virksomhed, selv et sted hvor en, stabil, forbindelse på bare 10Mbit, er uopnåeligt. Når jeg følger debatten/udviklingen i udbredelsen af hurtigt internet, opfatter jeg det som om at det er en vældig succeshistorie, gennemsnitshastigheden stiger og stiger........desværre ikke ved at de langsomste forsvinder, men ved at de hurtigste bliver hurtigere..........

 • 11
 • 1

Det virker ofte som om politikerne tror, at forbrugerne har nogle fantastiske behov (mindst 100Mbit). Personligt har jeg Stofa. Stofa har løbende opgraderet vores forbindelse og vi var kommet op på 75/75. For et par år tilbage havde vi 30/30 og det fungerede ganske glimrende. Så i forbindelse med at vi lagde budget for 2017 valgte vi at ned-gradere til 30/30. Vores husstand består at 2 voksne en teenager og en på 5 år. Selv om vi dækker vores TV behov via streaming (Netflix og TV2) så har vi på intet tidspunkt oplevet problemer. Så hvis der er nogen der sidder med en forventning om at de fleste forbrugere sidder og venter på at de kan få 200/200 eller noget i den stil, så tror jeg lidt det er en misforståelse.

 • 5
 • 1

Jeg har 100 Mbit og har ikke brug for så høj hastighed, jeg ville hellere nøjes med 25 - 50 Mbit og så have mine FM kanaler tilbage i hybridnettet.

 • 2
 • 1

Man glemmer jo helt at "oplyse" hvad koster det at have en 100/100 forbindelse.

 • 3
 • 0

så have mine FM kanaler tilbage i hybridnettet.

Men det får du aldrig, fordi den nye DOCSIS 3.1 standard skal bruge FM-radio frekvenserne til at levere muligheden for hurtigere upload for alle og give en meget højere kapacitet i kabel-tv nettet. Coax kabel-tv er et delt medie og den samlede kapacitet for internet er der stor efterspørgsel efter og en FM antenne eller radio via internet eller en DVB-C forbindelse kan give dig de ønskede.

Lars :)

PS! FM har et kraftigt signal i luften næsten overalt i Danmark,

 • 1
 • 0

Ja men ikke med P5 som er stort set det eneste jeg hører. På den anden side så er DR´s lydkvalitet så elendig så det er ligegyldigt hvad for en skodradio man bruger.

 • 1
 • 0

...desværre ikke ved at de langsomste forsvinder, men ved at de hurtigste bliver hurtigere

Det er nu ikke helt rigtigt. Faktisk er der mange steder ude på landet, hvor der er etableret fremskudte punkter i telefonnettet, så en landsby pludseligt får 50/20 eller 100/30 og snart vil 250/35 blive en mulighed. Men ja huset der ligger godt over 1 km fra nærmeste central/fremskudte punkt, vil få hurtigere, men ikke få en rigtig hurtig forbindelse den vej.

Som Johhny skriver ovenfor, så kan man med en simpel 4G-antenne+router få en meget god forbindelse og til priser på 400 kr for 500GB. Det er langt mere end man behøver for at være en god digitaliseret borger, der kan undvøre postbuddet og køen på kommune-/skatte-kontoret.

 • 2
 • 1

Johny Det er jo så også det jeg har gjort......men, stabiliteten er bestemt ikke noget at skrive hjem om, jeg døjer med lange responstider, timeout på netbank mm. Så, hellere stabile 10 Mbit end "måske 50Mbit" Jeg savner skyline, 10 Mbit klippestabilt.

 • 4
 • 3

Johny Det er jo så også det jeg har gjort......men, stabiliteten er bestemt ikke noget at skrive hjem om, jeg døjer med lange responstider, timeout på netbank mm. Så, hellere stabile 10 Mbit end "måske 50Mbit" Jeg savner skyline, 10 Mbit klippestabilt.

Se det lyder altså meget underligt, at du har den oplevelse. Hvis du benytter 4G, så er de normale responstider ligesom en normal xDSL forbindelse - specielt når du befinder dig i et område, hvor der er minimal trafik på de lokale mobilmaster.

Men du kunne selvfølgelig gå sammen med naboerne og ringe til Zebnet.dk, da de allerede har udstyr i området (såfremt du hører hjemme i området omrking Langå).

 • 1
 • 1

Som diskuteret i tråden til [den refererede artikel] (https://ing.dk/artikel/88-procent-danskern...), så er tallene bare som rapporteret fra udbyderne. Og de passer som vinden blæser. Angiveligt kan jeg eksempelvis få 100 Mb ifølge energistryrelsens telestatistk. Men det er i praksis umuligt...

Claus, nu har jeg læst hele den omtalte tråd, og jeg ser altså ikke skyggen af bevist for at tallene passer som vinden blæser. Kan du ikke lige underbygge din påstand lidt mere?

Linket til kilden på de 88%: http://newspublicator.dk/e10/parker/pm/b5c...

For god ordensskyld skal det vel nævnes at internetadgang via Fast trådløst bredbånd i alt overvejende grad ikke figurer i tallene. Ligeledes er mobilt bredbånd heller ikke medregnet i tallene. Begge dele skal altså lægges over på de 88%.

 • 2
 • 1

De 88% refererer vist til "teknisk mulig hastighed" i følge https://tjekditnet.dk/n%C3%B8gletal. Og teknisk mulig hastighed er det ikke stor glæde af hvis den ikke samtidig udbydes af en tjenesteleverandør. Så det er noget tendensiøst at skrive "Tal fra Energistyrelsen viste for nylig, at det er 88 pct. af danskerne, der har adgang til de hurtige hastigheder over 100 Mbps."

Teknisk mulig hastighed defineret af energistyrelsen: "Ved teknisk mulige hastighed forstås den hastighed, som infrastrukturen kan levere. Det er ikke nødvendigvis en hastighed, man kan købe."

 • 4
 • 1

Kunne det ikke tænkes af f.eks. det trådløse 5 G+ teknologien vil udkonkurrere både coax og fiber på et tidspunkt, både pga. bekvemmeligheden ved, at kunne tage sit net med, men også fordi hastighederne kan blive så høje, at det ikke længere vil være omkostninger værd, at grave mere fiber ned og vedligeholde coax?

 • 0
 • 3

"Ved teknisk mulige hastighed forstås den hastighed, som infrastrukturen kan levere. Det er ikke nødvendigvis en hastighed, man kan købe."

Og den forklaring kræver lidt mere indsigt for at forstå formuleringen. På xDSL dækker formuleringen f.eks. over at der kan leveres den omtalte hastighed via pair-bonding, men det kræver at der er ledige kapacitet i området. Der kan således ikke leveres 100/30 Mbit/s til alle adresser i et område på samme tid.

Ligeledes kan man via fast trådløst bredbånd mange steder levere 100/30 Mbit/s, men den udbudte hastighed er mindre.

Derudover er der flere nye teknologier på vej på TDCs kobbernet (selvom det er langt mere spændende ofr medierne at skrive om coax og fiber). Der kommer flere fremskudte centraler med vecotring, G-inp og pairbinding så byder nærmeste fremtid også på deshaping af fremskudte centraler samt Vplus, hvilket også vil hæve hastighederne. Deshaping alene betyder højere hastigheder på igennemsnit 7 Mbit/s til >65.000 husstande, mens Vplus vil kunne give flere hundrede tusinde husstande adgang til 200-300 Mbit/s download.

Det korte af det lange; Flere danskere vil i nærmeste fremtid så adgang til 100/30 Mbit/s via TDCs xDSL kobbernet, og dertil skal så lægges alle de andre teknologier, og den forsatte udbygning af fast trådløst bredbånd samt fiber.

 • 0
 • 1

Har fiber 6 meter fra mit hus, men da det er TDC erhverv koster det ligeeee:

Hej Flemming

Prisen for erhvervs fiber på xxxxxxxxx er: 25/25 1599,- 50/50 1699,- 75/75 1799,- 100/100 1899,- 200/200 2299,-

Det er garanterede hastigheder Der findes også højere hastighed priserne er eks. moms om måneden

Oprettelse kr. 0,-

Der er inkluderet:

fast IP adresse Døgn service alle dage valget mellem router eller modem Ved valg af router er der mulighed for gæste netværk uden ekstra beregning

Venlig hilsen

Tanja Jørgensen

TDC Erhverv

 • 2
 • 0

Claus, nu har jeg læst hele den omtalte tråd, og jeg ser altså ikke skyggen af bevist for at tallene passer som vinden blæser. Kan du ikke lige underbygge din påstand lidt mere?

Johnny, rigtigt mange af os der laver fast trådløst har desværre endnu ikke indrapporteret (nogen har). Derudover viser kortet mange adresser der kan leveres fiber på. Men problemet er at selskabet oplyser de dækker, men fordi folk ikke sagde ja tak første gang til at få fiberen ind, så koster etablering en bondegård.... Derudover kender jeg til små lokale antennenet, som ikke har indrapporteret....

 • 0
 • 0

Kunne det ikke tænkes af f.eks. det trådløse 5 G+ teknologien vil udkonkurrere både coax og fiber på et tidspunkt, både pga. bekvemmeligheden ved, at kunne tage sit net med, men også fordi hastighederne kan blive så høje, at det ikke længere vil være omkostninger værd, at grave mere fiber ned og vedligeholde coax?

Det kan allerede ikke længere betale sig at grave fiber ned i stor skala. Ingen tvivl om at trådløst får en mere og mere dominerende stilling i fremtiden. Især med den udvikling der sker på området. Jeg tester f.eks. på udstyr, som kan levere 1 Gbit/s til hver kunde. Udstyr vi forventer i drift i slut 2018.

Nu er det hele ikke sort/hvidt. Der vil være forskellige forhindringer, både for fiber, trådløst osv. Men der er ingen tvivl om at prisen på bredbånd spiller en kæmpe rolle. Hr. og Fru Danmark, sparer gerne kr. 50,- pr. måned (Vi leverer f.eks. trådløst til en del kunder der kan få fiber, men vælger os pga. prisen. Og hvorfor skulle de ikke også det, de kan ikke mærke forskel)...

Google, som tidligere lavede fiber projekter i USA, har droslet gevaldigt ned på udrulningen og har i stedet købt et firma der laver trådløst. https://arstechnica.com/information-techno...

Bare indenfor de sidste 4 år er der sket en udvikling fra at trådløst er gået fra 10 Mbit/s høj latency, til over 100 Mbit/s lav latency.

Folk tror traditionelt at kun fiber kan levere lav latency. Faktisk er det også gældende for trådløst: https://arstechnica.com/information-techno...

 • 3
 • 0

Jeg er enig med Bjørn i at man skal se på de langsomste forbindelser. Desværre er årsagen til at de langsomme forbindelser er langsomme primært relateret til afstanden til nærmeste central. De løser fiber bedre end kobber.

Så! - vi skal ikke have fiber fordi det er 100/100 eller 1000/1000. Næh det skal være fiber fordi hastiheden vi har dermed er irrelevant. Husk på at 75/75 eller 200/200 koster det samme at tilbyde for internetydbyderen. Og når folk forbrug ligger LANGT under liniens reelle kapacitet, så er der ingen grund til ikke at give fuld gas.

Almindelige husstande betaler jo heller ikke el baseret på hvor mange ampere de kan trække. Det punkt har vi passeret.

Se eksempelvis på min forbindelse http://sgh.dk/~sgh/sgh-network-day.png

Når det går højt så er vi oppe på 50GB downstream om dagen. Det er cirka 6Mb/s (12MB/s hvis forbindelsen kun bruges halvdelen af dagen), men alligevel ligger lunt i svinget med en hastighed på 50Mb/s.

 • 0
 • 1

Jeg er enig med Bjørn i at man skal se på de langsomste forbindelser. Desværre er årsagen til at de langsomme forbindelser er langsomme primært relateret til afstanden til nærmeste central. De løser fiber bedre end kobber.

Ja, selvfølgelig kan fiber løse problemet, men til hvilken pris?

Problemet med fiberen er og bliver, at den skal graves ned, og det koster mange penge. Med en trådløs forbindelse vil man kunne levere både 100, 200, 300 og højere hastigheder til en brøkdel af prisen på at grave fiberen ned.

Derudover så bliver vi altså også nød til at tage om de oplagte muligheder er. Muligheder som f.eks. fremskudte centraler, hvor TDCs central rykker tættere på slutbrugerne, og derved kan deres levere højere hastigheder uden at skulle grave fiber i jorden.

Så! - vi skal ikke have fiber fordi det er 100/100 eller 1000/1000. Næh det skal være fiber fordi hastiheden vi har dermed er irrelevant. Husk på at 75/75 eller 200/200 koster det samme at tilbyde for internetydbyderen. Og når folk forbrug ligger LANGT under liniens reelle kapacitet, så er der ingen grund til ikke at give fuld gas.

Det samme kan man så sige om fast trådløst bredbånd.

Når det går højt så er vi oppe på 50GB downstream om dagen. Det er cirka 6Mb/s (12MB/s hvis forbindelsen kun bruges halvdelen af dagen), men alligevel ligger lunt i svinget med en hastighed på 50Mb/s.

Det er et rigtig fint eksempel, men at levere 12 MB/s er også fuldt ud realistisk med en fast trådløs forbindelse.

Men som altså kan vi se til udlandet for at se, hvilke teknikker der ligger lige om hjørnet. Common Networks er en ny opstartsvirksomhed, som med billigt udstyr fra Ubiquiti Networks og deres eget MESH netværk leverer trådløst højthastighedsbredbånd til husstande i parcelhusområder.

Se mere her: https://youtu.be/wMQJvohFzvs?t=886

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten