Danskere har tre gange så høj risiko for at dø i en brand som tyskere og briter

Brande kostede 83 personer livet i 2014. Tallet har været næsten lige så højt hvert eneste år de seneste 25 år. I modsætning til vores nabolande har Danmark nemlig ikke været i stand til at få antallet af branddøde til at falde. Derfor er risikoen for at dø i en brand mindst tre gange højere i Danmark end i nabolande som Tyskland, Storbritannien og Holland.

Det viser en ny opgørelse fra Sikkerhedsbranchen.

Læs også: Sikkerhedseksperter advarer: Brandrisikoen i boliger bliver ignoreret

I Danmark var der således knap 15 døde for hver million indbyggere, mens der i Tyskland var 5 og Storbritannien lidt mere end 4. Helt i bund ligger Holland, hvor der var 3. Også vores nærmeste naboer er bedre til at sikre deres borgere mod brand end Danmark. I Norge var der således lidt over 10 døde for hver million indbyggere, mens der var 8 i Sverige.

Illustration: Sikkerhedsbranchen

I Danmark er politikerne flere gange blevet gjort opmærksom på, at mange flere liv kunne reddes, hvis der gøres en indsats. Og i 2012 besluttede Folketinget da også, at der skulle udarbejdes en national forebyggelsesstrategi, men den er - her tre år senere - stadig ikke kommet.

Nu laver vi selv strategien

I stedet har organisationerne Sikkerhedsbranchen, Forsikring & Pension, Danske Beredskaber, DBI, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Dabyfo – Forum for Danske Bygningsmyndigheder og IDA Brandteknik udarbejdet deres eget bud på en forebyggelsesstrategi.

»Vi har et urimeligt højt antal døde i brande. Og mens man med succes har lavet planer for at nedbringe antallet af døde i trafikken og på arbejdspladserne, har man intet gjort ved brandområdet - selv om vi ved, hvad der virker,« siger Ib Bertelsen der er direktør for Center for kunder og relationer hos DBI og formand for IDA Brandteknik.

Organisationerne har set på erfaringen med forskellige indsatser i vores nabolande og præsenterer i strategien en række løsninger. Eksempelvis bør der ifølge strategien være et lovkrav om røgalarmer i alle boliger. Undersøgelser viser nemlig, at selvom cirka 70 procent af alle danske boliger har en røgalarm, så finder man kun røgalarmer i 15 procent af de boliger, hvor der har været en dødsbrand. I Norge har en såkaldt komfurvagt, der afbryder komfuret, hvis det bliver for varmt, været lovpligtig siden 2010.

Læs også: Galleri: Her er de typiske brandfælder i danske boliger

En andet tiltag er at lade brandfolk lave forebyggende hjemmebesøg hos personer, der har størst risiko for at komme til skade i en brand. I Storbritannien regnes det som det tiltag, der har størst effekt. Brandfolkene bør også have lov til at inspicere fællesarealer i etageejendomme, hvor brande ofte opstår.

Krav om termografering af elinstallationer

Desuden bør indsatsen mod brande i virksomheder styrkes, for erfaringen viser, at en stor brand tager livet af 25 procent af de virksomheder, der bliver ramt.

55 procent af brandene i erhvervsbygninger skyldes elektricitet - typisk pga. nedslidning eller overbelastning af elinstallationerne. I lande som Norge, Sverige og Frankrig kræver forsikringsselskaberne regelmæssig termografering af elinstallationerne. Et lignende krav bør indføres i Danmark, mener organisationerne.

Forsvarsminister Peter Christensen fik materialet overrakt i går.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"I Norge har en såkaldt komfurvagt, der afbryder komfuret, hvis det bliver for varmt, været lovpligtig siden 2010" Virker sår'n en dims også på et gaskomfur?

 • 0
 • 3

Måske vi også kunne få vore politikere til, at fokusere mere på måden vi indbrudssikrer vore boliger? - Således vi, i fremtiden, ikke også her ligger "helt fremme".

/Off topic

 • 0
 • 5

Kunne en fungerende brandalarm ikke bare gøres lovpligtig?

Og så kunne politikerne lige lægge en afgift på, lad os sige 100 kr.

Da politikerne kun interesserer sig for hvad de kan skovle penge ind på nu og her, så må det da være den bedste løsning?

 • 0
 • 1

Jo da! Hvem kontrollerer? Og Hvem betaler for kontrollen?

Det ved jeg ikke. Det har i mange år været forbudt at opbevare acetone, cellulosefortynder og benzin i sodavandsflasker i sit hjem. Og med god grund. Hvem kontrollerer det?

Udbetaling fra en brandforsikring kunne jo også gøres afhængig af om man havde en fungerende brandalarm eller ej.

Man kunne sige til folk, at enten dokumenterer I at I har en fungerende brandalarm, eller også sender vi en til jer med pålæg om at få den sat op! Der bliver så lige lagt porto og ekspeditionsgebyr oveni, 250 DKK.

Der er da nogle muligheder.

Man skal bare udtænke et koncept så staten får penge ind samtidig med. Ellers er der ingen interesse fra den kant.

 • 0
 • 1

Er der nogle af de ærede læsere der kan bidrage med oplysninger om skorstensbrande ? Har noget et bud på hvor mange af de faktiske skorstensbrande der fører til udrykning og slukning ? Jeg har en ide om at andelen ligger på 10-max 25 % Vh/

 • 0
 • 0

Det havde jo pyntet med link til f.eks. en rapport over brand- og dødsårsager.

Så kunne læserne jo selv træffe nogle intelligente valg og iværksætte forebyggelse.

Og hvis jeg var erhvervsdrivende, så kan jeg jo ikke bruge tallet 55% til noget for elbrande. Skyldes de løse forbindelser og dermed varme ? - skyldes de fusk med sikringer ? - skyldes de oprullede elkabler ?

Naturligvis er det bemærkelsesværdigt at hele Skandinavien ligger over Holland og UK. Om måske kan der gennemføre strategiske, forebyggende, foranstaltninger. Men her og nu er det operationelle ændringer der skal til.

 • 3
 • 0

se statistikken på linket http://www.branden.dk/statistik.php Mange er jo helt selvforskyldte, måske ikke plejhjem og her kan man undre sig over det. Der burde alarmer og personale da kunne forhindre brand? Komfur alarm glem det. Der bliver stadig flere nye komfurer, der er sikre - slukker selv hvis man glemmer noget. For flertallet er en røgalarm nok. El er ikke en stor bidragsyder. Efterhånend som boligerne opgraders bliver risikoen mindre. Gamle lejligheder med kun 1 kvadrat ledninger og bomuldsisolering er udsat når nye unge familier med mange el apparater flytter ind. I øvrigt undrer jeg mig stadig over det alt for voldsomme fokus på biler og trafik, når brande alen udgør 50% heraf og dødeligheden på hospitaler måske er to gange højere. Som de øvrige indlæg kraftigt antyder, det er da bare politisk grådighed.

 • 0
 • 0

Med et så svagt statistisk grundlag som kun 83 hændelser på et år kan man da ikke på nogen nyttig måde sammenligne med andre lande. Der må da være en række betydelige randeffekter.

Og iflg. statistikken, som Knud linker til, står sengerygning for 34 dødsfald. Jeg vil vove den påstand at der skal voldsomme indsatser til for at flytte de tal - hvem ved ikke at det er farligt at ryge i sengen?

Der er ikke behov for nogen ordninger, afgifter, påbud eller kontrolbesøg.

 • 1
 • 0

Tak til Knud Larsen for linket, som illustrerer problematikken.

Men altså, en statistik fra år 2000 ? Er der en udvikling - på 15 år ?

Mon ikke der fortsat er plads til at journalisten laver hjemmearbejdet - og ikke læserne ?

ad el-brand: "Gamle lejligheder med 1 mm2 og bomuld + unge mennesker". Hvis der ikke er sat 13 A sikringer ind istedet for 6A, så er det vel ikke et problem ? Og mon ikke ledningerne ligger i 30x60 mm kablebakker (af træ) under loftet = ret sikker. Lad os ikke skræmme af gamle spøgelser og en overforsigtig Sikringsstyrelse...... grå mænd ......

 • 1
 • 0

Og iflg. statistikken, som Knud linker til, står sengerygning for 34 dødsfald. Jeg vil vove den påstand at der skal voldsomme indsatser til for at flytte de tal - hvem ved ikke at det er farligt at ryge i sengen?

Problemet er nok at disse personer ikke kan tage vare på sig selv - det kan skyldes alderdomssvækkelse / demens, eller at de på grund af et (nok ofte regelmæssigt) forbrug af rusmidler nemt falder i tung søvn med en cigaret i hånden, og ikke vågner når cigaretten tabes. Eller glemmer gryden/panden på komfuret.

Vi er nok nødt til at erkende adfærden hos disse personer ikke kan ændres - i stedet kan man satse på noget brandsikkert/-hæmmende sengetøj eller tæppe i stolen når det gælder ældre/demente.

I de tilfælde, hvor disse personer bor i huse med flere lejligheder, skal der også tænkes på de andre beboers sikkerhed - f.eks. kraftige røgalarmer som kan høres hos naboerne.

Det behøver ikke absolut være samfundet, der sørger for disse ting - det kan også være familiemedlemmer, som giver en nyttig gave for at sikre Bedste mod brandskader.

 • 1
 • 0

Det har altid undret mig, at det er tilladt at låse yderdøre så det kræver nøgle eller kode for at komme ud. Yderdøren er vel altid den flugtvej de fleste vil finde frem til i tilfælde af brand. Her er kriminalpræventive hensyn og brandsikkerhed i klar modstrid.

 • 1
 • 0

Det er interessant at ingen har bemærket, at gruppens arbejde også handler om hvordan brande koster samfundsværdier, kulturværdier og arbejdspladser og at baggrunden for at gruppen har lavet arbejdet er, at skiftende regeringer lige så stille har undermineret brandsikkerheden i Danmark ved at lette på krav i bygningsreglement, skære i beredskabet osv.

Det er da absolut tankevækkende og uacceptabelt at vi ikke er i stand til at forebygge dødsbrande på linie med andre lande, men at vi har et så kortsigtet perspektiv i lovarbejdet er beskæmmende. Eksempelvis ved at tillade øget brug af brandbar isolering i bygninger.

I Norge og Sverige skal alle virksomheder (over 5 medarbejdere tror jeg) lave dokumenteret systematisk brandforebyggelse, hvilket tvinger dem til at tage ansvar for brandrisici i virksomheden. Det kunne vi passende indføre i DK også.

 • 2
 • 0

I Tyskland; i offentlige bygninger, firmaer mm. åbner yderdøren altid udad og er forsynet med et håndtag tværs over døren til at åbne den. På den måde bliver det let at komme ud i nødstilfælde. Det er forøvrigt det samme i mange private beboelser, at døren åbner udad. Måske kun en lille ting, men det sikrer at man kan komme ud selvom mange mennesker står bagved og presser på.

 • 0
 • 0

Sjovt, og sikkert velment forslag. Der er bare ingen belæg for, at det vil påvirke den dårlige statistik - og dermed egentlig off Topic.

I henhold til dansk byggeskik åbner døre indad.

 • 0
 • 0

Hvis der står 30 mennesker bag dig og presser på for at komme ud, behøver jeg ikke en statistik for at fortælle mig, at det er lettere at åbne en dør udad end indad. Har du forøvrigt undersøgt om der måske foreligger undersøgelser i Tyskland på dette emne, inden du begynder at melde det "off topic". Det er vel egentligt overhovedet ikke op til dig at vurdere indlæggenes eventuelle seriøsitet. "Og vi skal jo i hvert tilfælde ikke begynde at lave om på dansk byggeskik, for vi ved jo bedst hvordan sådan noget gøres" det plejer jo at være det sædvanlige mantra på ing.dk

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten