Dansker smittet med dødelig diarrésygdom

Imens hundredvis af folk med nyresvigt, diarré og blodmangel vælter ind på hospitaler i Nordtyskland, så bekræfter Aarhus Universitetshospital nu, at mindst én person er indlagt med den samme E. coli-bakterie, som menes at være årsag til sygdommen i Tyskland.

»Vi har fået positivt svar på prøverne fra den ene af vores fire patienter, men vi er ret sikre på, at de tre andre har det samme, for de har samme symptomer, og alle fire patienter har været i Tyskland,« siger professor Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital til Ritzau.

Ifølge DR Nyheder er lægerne ved at undersøge ti tilfælde i Danmark og ser med stor alvor på bakterien, der er værre end salmonella og campylobacter.

Der er nemlig tale om en verocytotoksin-producerende bakterie (VTEC), som altså producerer et giftstof, der kan give blodig diarré og føre til nyresvigt i form af hæmolytisk uræmisk syndrom (HUS). Bakterien kan ikke behandles med antibiotika, da det øger risikoen for at udvikle HUS og dermed nyresvigt.

Spis ikke spanske agurker

Jagten på at finde smittekilden er i fuld gang, og den seneste melding kommer fra sundhedsborgmesteren i Hamborg, Cornelia Prüfer-Storcks, der med resultaterne fra en undersøgelse af Hygiejne-Instituttet i Hamborg, slår fast, at bakterien er kommet til Tyskland gennem spanske agurker, skriver den tyske avis Stern.

De tyske myndigheder kan dog ikke afvise, at bakterien kan komme fra flere grøntsager og advarer derfor mod indtagelse af rå salat, tomater og andre grøntsager. I Danmark følger myndighederne anbefalingen og advarer også mod grøntsager fra Tyskland.

Onsdag var der registreret 140 tilfælde af den alvorligere HUS i Nordtyskland, men ifølge Robert Koch Institut i Berlin er tallet i løbet af torsdag steget til 214.

Det er ikke usædvanligt, at mennesker bliver inficeret med bakterien. Normalt bliver omkring 1.000 mennesker inficeret om året i Tyskland, men det er første gang nogensinde, at så mange er inficeret på en gang.

Normalt rammer nyresvigt, som følge af VTEC, børn, men i Nordtyskland er det især kvinder, der er ramt af infektionen. Derfor handler jagten på smittekilden om at finde en fødevare, der især er populær blandt kvinder, skriver Statens Serum Institut.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...bakterien er kommet til Tyskland gennem spanske agurker,....... I Danmark følger myndighederne anbefalingen og advarer også mod grøntsager fra Tyskland.

Betyder det at vi både skal undgå spanske og tyske grøntsager??

/Lars.

 • 0
 • 0

Jeg har altid lært, at man skal skylle/vaske grøntsager, før man spiser dem.

Men artiklen her siger bare, at man skal undgå grøntsagerne.

Betyder det, at bakterien er INDE i grøntsagen? Og altså ikke kan vaskes af?

 • 0
 • 0

Jeg vil tro at bakterierne sidder uden på grønsager, men at man ikke kan være sikker på at have vasket samtlige kim af grønsagerne, samt at der er risiko for at bakterierne smitter af på andre fødevarer, service bestik mm der kommer i kontakt med grøntsager på feks køkkenbord, i køleskabet mm.

Man ville givetvis kunne spise grønsagerne når de er kogt - men det bliver salat og agurk jo ikke særlig spændende af.

Og da kilden ikke er 100% identificeret er det nok sikrest at undgå at spise råkost.

Er der nogen der har en ide på inkubations-tid?

 • 0
 • 0

Coli bakterien kan være naturlig tilstede i kvægs tarmflora. Der gøres store anstrengelser i mange lande (inkl. Tyskland og USA) for at fjerne den. Man ved at den store fare er hvis man behandler med bredspektrede antibiotika i landbruget at bakterierne kan udveksle gener som tilfører resistens selv mellem forskellige arter bakterier.

Coli infektionen har kort inkubationstid - timer til få dage. Men det er næppe alle der får diarré og nyrepåvirkning. En let infektion kan give immunitet. Seruminstituttet har en side om emnet http://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyheder/2011/201...

Det er sandsynligt at der har været brugt kloakvand til vanding af planterne (de mangler altid vand i Spanien) og det fugtige miljø på grøntsager gør det muligt for bakterien at overleve. Man kan nok mindske risikoen ved at vaske med sæbe og spritte agurken (awdr!!). Man kan ikke bruge klorhexidinopløsninger, da det ikke har stor effekt på g-negative bakterier. I øjeblikket er der Danske (evt. Hollandske) tomater og agurker som kan anses for ufarlige.

Til slut skal nævnes at et nyt multiresistent gen er ved at brede sig i verden (endnu ikke i DK). Det er formentlig udgået fra Indien (hvor man kan købe alle slags antibiotika næsten som man køber bolsjer herhjemme) - New Delhi Metallo beta Lactamase (NDML). Man har ingen nyere antibiotika til behandling, så man er meget nervøs ved dette gen (som også kan sidde i Coli bakterier).

vh Steen Dawids

 • 0
 • 0

Det er vel ikke selve colibakterien der er problemet men eventuelle symbioser den kan medføre?

Hej Bjørn

Læs følgende:

Citat fra artikel ovenfor: "... [b]Der er nemlig tale om en verocytotoksin-producerende bakterie (VTEC)[/b], som altså producerer et giftstof, der kan give blodig diarré og føre til nyresvigt i form af hæmolytisk uræmisk syndrom (HUS). Bakterien kan ikke behandles med antibiotika, da det øger risikoen for at udvikle HUS og dermed nyresvigt. ..."

Escherichia coli O157:H7: http://en.wikipedia.org/wiki/Escherichia_c... Citat: "... Infection often leads to hemorrhagic diarrhea, and occasionally to kidney failure, especially in young children and elderly persons. Transmission is via the fecal-oral route, and most illness has been associated with eating undercooked, contaminated ground beef, swimming in or drinking contaminated water, and eating contaminated vegetables. ... While most strains are harmless and normally found in the intestines of mammals, this strain may produce shiga-like toxins and cause severe illness, and is a member of a class of pathogenic E. coli known as enterohemorrhagic Escherichia coli or EHEC. [b]Sometimes also referred to by their toxin producing capabilities, verocytotoxin producing E. coli (VTEC)[/b] or shiga-like Toxin producing E. coli (STEC). ... While relatively uncommon, E. coli O157:H7 can naturally be found in the intestinal contents of some cattle.[15] Because ruminants lack a receptor for the bacteria, it does not cause disease in them and is considered commensal. ..."

 • 0
 • 0

Vel for at undgå at Spanske grønsager videresælges til Danmark via Tyskland.

Nu dyrkes de Tyske grønsager ligesom de Danske, uden brug af tilførsel af husdyrgødning eller spildevandsforurenet vand. Derfor er det de Spanske myndigheder der skal forklare hvordan E.Coli er kommet i kontakt med grønsagerne.

Alt imens rene tyske grønsager sendes retur, høstmodne grønsager snittes og nedmuldes.

At holde sig fra Eisbein med Sauerkraut, er ikke nødvendig. Hvidkålen er finsnittet og ensileret med mælkesyrekultur, fødevarekontroleret. Retten er desuden varmebehandlet før fortærring, så risikoen for at retten skulle indeholde E.coli er ikke engang teoretisk .

 • 0
 • 0

At holde sig fra Eisbein med Sauerkraut, er ikke nødvendig

 • nej, bestemt ikke! Og hvis du nu havde læst min (let humoristisk vinklede) kommentar med lidt mere omhu, ville du ha' bemærket, at jeg skrev:

...bør du indtil videre holde dig [b]til[/b] Eisbein mit Sauerkraut usw.!

(min fremhævning).

 • 0
 • 0

Steen:

Coli bakterien kan være naturlig tilstede i kvægs tarmflora. Der gøres store anstrengelser i mange lande (inkl. Tyskland og USA) for at fjerne den. Man ved at den store fare er hvis man behandler med bredspektrede antibiotika i landbruget at bakterierne kan udveksle gener som tilfører resistens selv mellem forskellige arter bakterier.

Uvidenhed er hverken ulovligt eller en skam. At fremføre direkte løgnagtige påstande i et seriøst tidsskrift og garnere dem med "viden", som vil få læsere til at opfatte dem som seriøse, burde være ulovligt og er i hvert fald skammeligt.

Du har åbenbart haft for travlt med at finde endnu et angreb på ("konventionelt") landbrug til at læse artiklen ordentligt. Da ville du have set, at dette intet har med hverken resistens eller antibiotika at gøre.

Det er selvfølgeligt noget vrøvl at E.Coli KAN være naturligt i kvægs tarm. - De ER i alle pattedyrs og andre varmblodige dyrs tarme. Desuden kan flere arter trives udenfor, hvis fugtighed og temperatur passer. Derfor er det noget vrøvl, at man gør store anstrengelser for at udrydde dem. - Man sørger for, at afføring ikke forurener kødet under slagtning.

Produkter fra "økologisk" landbrug er derfor også i dette tilfælde mere sårbare for at blive farlige at indtage pga. forurening af naturlige bakterier og svampetoxiner. - De må nemlig gøde afgrøderne med husdyrgødning, der med sikkerhed indeholder mange typer E.Coli.

Det er - i hvert fald i de nordiske lande - ulovligt at bruge ferkst husdyrgødning, kloakslam og kloakvand til vanding af afgrøder til direkte konsum. "Økologerne" gør det dog efter, at de har komposteret husdyrgødningen. Imidlertid er E.Coli en såkaldt termotolerant bakterie, og "økologernes" "naturvenlige" kompostering svarer heller ikke her til deres påstande og idealer, og jeg har ikke set en "økologisk" kompost, der ikke indeholder store mængder termotolerante colibakterier. - Jeg er den eneste, jeg ved, der har fremstillet kompost, hvor alle prøver viser 0 for Coli, Campyl. og Salmonella. - Så bruger jeg da også en metode, som er ulovlig blandt "økologer", der mener, den ikke er "naturligt balanceret",

Peder Wirstad

PS: Ja bakterier fra gødning kan sagtens være skyllet ind i midten af et salathoved, hvorfor det ikke bude forekomme. - Køb IKKE økologisk!!

 • 0
 • 0

Artikkel: "...som følge af VTEC..."

Er det lovligt at "kidnappe" en kendt Honda-motor-ventil-regulerings-opfindelse, til at beskrive dette oppustede fænomen?

Hondas VTEC fungerer ved at ventilernes grad af åbning, samt timing, er en funktion af primært omdrejningstal, og motorbelastning.

Mvh Rune

P.S. Dette hysteri omkring "VTEC", ender nok på samme måde som H1N1 og fugle pip-pip influenzaen...

 • 0
 • 0

Hvorfor bringe skræmme billedet frem!!! Bakterier der producere toksiner der fører til diarre, har meget sjældent lang opholdstid i kroppen (bliver skyldet ud).

Syg bliver sandsynligvis heller ikke behandlet med antibiotika. Genopretning af væskebalance (+ saltbalance) og detoksificering er langt vigtigere!

 • 0
 • 0
 • betyder, at der bliver "cuttet corners". Mange nye "spillere" som kommer på markedet, eller de eksisterende, "cutter corners" . Spanien har en arbejdsløshedsprocent på 22 og en ungdoms-ditto på 40. Nogle er nok begyndt at overdække deres lille stykke jord med plastic, og i en desperat jagt på at sænke udgifterne, har de så brugt kloakvand som gødning. Det er også muligt at bakterien er kommet fra nogle af de afrikanere (ofte illegale indvandrere) som har håndteret grøntsagerne, og som lever under kummerlige forhold i skure direkte i marken. Læg dertil at landet er gennem-korrupt, et levn fra Franco tiden. Først i 1976 blev landet demokratisk og det tog 20 år at reformere systemet på det administrative niveau, men korruptionen findes stadig.Det vil sige at de som skal kontrollere kvaliteten kan være bestukket.

[b]Euroen skyld i miseren[/b] Det er euroen som har ført al denne ulykke med sig. Krugman og andre økonomer var altid skeptisk til at det kunne lade sig gøre med [b] "one size fits all" [/b] - altså at et lands behov (for lav rente) -- Tyskland -- skulle udbredes til hele regionen. Men som Krugman sagde i en blog sidste sommer og som han gentog i går, så er det nu endnu værre end som så. I dag er det [b]"one size fits one"[/b] .

http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/07/1...

Tyskland er i realiteten det eneste land som har gavn af situationen, medens hele den sydlige periferi og Irland er i dyb krise. Alle herhjemme som semte Ja til EMU i 1992, i 1993 og Ja til Euroen i 2000 har åbenlyst ikke de evner som skal til for at bedømme en situation. Ganske vist blev deres stemme hver gang sat til side af de mere forstandige invånere her, men alligevel er det beskæmmende at vi har så mange i blandt os, som bedømmer en situation SÅ forkert. Men det er vel demokratiets vilkår, I guess.

Husk på at tyskerne BESTEMT ville have sagt NEJ til at opgive deres DM - men de blev ikke spurgt. Altså har vi en situation hvor 50 % af danskerne sagde JA til en situation som tyskerne ville have sagt Nej til, og som har bragt så megen ulykke til Europa!

 • 0
 • 0
 • er ifølge DR Tekst-TV under mistanke af de spanske myndigheder. Det er åbenbart de tyske myndigheder som har nøje check på det, for det var dem som advarede de danske myndigheder om at der var kommet et parti til Sønderjylland med samme slags Agurker.

De danske myndigheder synes at holde fast i deres fejl med at der også er problemer med nordtyske grøntsager.

 • 0
 • 0

Afrikanere, der sk*der på grøntsagerne og EURO-en. Wow. Racisme og monetarisme i en stor pærevælling tilsat E. coli. Jeg er imponeret over, at man kan få så meget politik proppet ned i et sygdomsudbrud.

Hvad med vores egne salmonella og listeria udbrud? Nu vi ikke bruger Euro, men nok udenlandske jordbærplukkere.

Nu er jeg en gange blevet syg og dårlig af danske burgere og 2 gange et dansk frost kartoffelprodukt. Så deet?!

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Nå - tyveriet af Hondas VTEC-varemærke, kan vel egentligt også bruges konstruktivt af Honda, i en reklamekampagne:

Annonce start:

Har DU også svært ved at styre din indre drengerøv? Er DU også blevet smittet af VTEC-bakterien?

Så kom ind til din lokale HONDA forhandler, og prøv Civic og Accord 2011 modellerne - alle med den nyeste VTEC ventilstyring!

Mvh Rune ;-)

 • 0
 • 0

http://politiken.dk/tjek/tjekmad/produktio...

Nu vil jeg ikke bruge dette som et argument for ikke at spise økologisk.

Faktisk, så er jeg sikker på, at det er den samme medieophøjsede frygt, der er årsag til, at denne sag bliver så meget omtalt, og at folk tror, at "giftlandbruget" er så farligt, at man må spise "økologisk".

I den anden tråd har Holger Ø. Mortensen igen lykkes at være først ude med et skræmmeindlæg mod et hans to hovedaversioner, landbruget og kernekraft. Selv om det netop oplyses, at infektionen intet har med resistente bakterier at gøre, så får han nævnt, hvor mange tons antibiotika, han mener landbruget bruger - som værende grunden til eksistensen af den skadelige bakterie.

Da jeg opfatter ham som en TROLL, vil jeg imidlertid ikke nævne det på den tråd.

De få farer for en uventet død, vi har tilbage i vort velfærdssamfund, bliver i stigende omfang misbrugt af kulturhadere til at kaste vrag på det - som om det bærer skylden for, at uventede dødsfald eksisterer, og ikke - som virkeligheden er - at det er "skyld" i, at der er så relativt få af dem. - Det højteknologiske samfund er imidlertid så komplekst, at mange føler sig fremmedgjort og begynder at hade det. - Det problem burde medierne tage fat på: Informer og skab indsigt i stedet for at skabe mistro og frygt ved at fremstille alle aktører som korrupte og dumme.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

Interessant at i Tyske medier benævnes bakterien EHEC, VTEC er kun stødt på i Danske medier. Enkelte medier beskriver det som virus. Det var mere enkelt blot at nævne E.coli, eller som en bakterie tilhørrende E-coli gruppen. Sammenblandingen af virus, bakterier mm. er noget vås.

Efter de kilderne fra Hamburg, har der kun i de ene af fire positive prøver været tale om økologiske.

Der har været spekuleret i at en sending skulle være væltet, opsamlet og solgt billigere, så skulle der være fakturaer af en sådan sending. Spekulation omkring vanding af grønsager med inficeret vand, har også været fremme, det vil en kontrol kunne eftervise. Alternativer, som hygiejne ved pakkeriet, plukningen har ikke været nævnt.

Grønsagerne er generelt stadig sunde, hvorfor en hysterisk frygt for alt grønt er ubegrundet. De er stadig kilden til mange af de vitaminer, mineraler og fibre vi har brug for, focus burde hellere ledes på vores tilgang til friske fødevarer. Er enig med Peder i at vi ikke skal lytte til angstens og hadets profeter, men til begrundede saglige argumenter.

Mvh Jan

 • 0
 • 0

Sammenblandingen af virus, bakterier mm. er noget vås.

Ja - men vist nok både og. Jeg mener at have stødt på, at giftstoffet, der dannes af disse E.Coli, skyldes, at de er inficeret med et virus.

Da E.Coli er meget almindelig er det faktisk dette virus' tilstedeværelse, der er grunden til, at folk kan blive så alvorlige syge af en ellers enkel Coliinfektion.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

[quote]Sammenblandingen af virus, bakterier mm. er noget vås.

Ja - men vist nok både og. Jeg mener at have stødt på, at giftstoffet, der dannes af disse E.Coli, skyldes, at de er inficeret med et virus.[/quote]

Aha, så er det en virus der benytter E.coli som vektor. Derfor er E.coli stadig tilstede helt fra pakningen af agurkerne, at det så er en procentdel af E.coli der er vektor for en virus folk bliver syge af. Derfor burde der jo ikke kunne findes E.coli på agurkerne, men det forenkler jo sporingen af hvorfra det stammer.

Mvh Jan

 • 0
 • 0

@ Peder Wirstad: Er det ikke dig selv der starter med at blande konventionel landbrug versus økologisk ind i debatten?

Citat: PS: Ja bakterier fra gødning kan sagtens være skyllet ind i midten af et salathoved, hvorfor det ikke bude forekomme. - Køb IKKE økologisk!!

Hvorfor må Holger Ø Mortensen så ikke?

Og så har det ifølge dit eget link på Politikken alligevel noget at gøre med resistens: "Statens Seruminstitut bekræfter, at bakterien er resistent og ikke behandles med antibiotika."

Og hvorfor er det nu lige vi har et stigende antal resistente bakterier? (Og det er jo uafhængig af at man lige netop ikke ville behandle denne type infektion i mennesker med antibotika)

Er det de økologiske landmænds skyld fordi de bruger husdyrs gødning som man har gjort i, tja lad mig gætte, årtusinderne? (Og ja det er et retorisk spørgsmål)

Jeg vil egentlig ikke diskutere økologi versus konventionel landbrug, langt hellere synes jeg at man burde fokusere på hvordan vi kan undgå sådanne epidimier der smitter tusinder i flere lande i at opstå - normalt oplyser tyskerne at de ser et smitte-billede som det der er set inden for få dage over et helt år - det er dyrt, det er surt, rigtig mange lider og er det nødvendigt - kan det undgås?

 • 0
 • 0
 • og så ved at alle private importører/transportører af fødevarer skal have pligt til melde sig ved grænsen til de toldere som snart kommer til at stå der permanent.

Internet-engros-handel er et nyt fænomen som rummer meget store risici: Folk kan sidde på en virtuel børs og købe et parti agurker fra nogen de ikke kender, de finder bare prisen er OK, og er parat til at sende det videre til børnehaver og ældre-boende uden skrupler.

Som jeg sagde, alt dette kan undgås ved at købe dansk, men givet at nogen alligevel vil købe en udenlandsk øko-agurk hvis den er billig, så er omtalte procedure ved grænsen nødvendig.

 • 0
 • 0

Jeg køber dansk så snart det er mulig af mange årsager - bevarelse af danske arbejdspladser, ingen unødvendig transport osv.

Men nu er det svært at købe en dansk agurk i januar og vores traditionelle grøntsager i vinterperioden er svære at få fat i og står ligeledes i dårlig forhold til en travl børnefamilies hverdag - så der sniger sig masser af udenlanske agurker i indkøbsvognen i vinterhalvåret - de er mere populære i madkassen end slatne kålrabi-stænger er når vi nærmer os februar.

Jeg kan som forbruger meget svært styre hvordan agurkerne er kommet til landet og om prisen er rimelig for dem. De har for det meste en enhedspris vinteren igennem - 15 kr. Ja jeg køber økolosgiske fordi jeg her kan påvirke noget med mit forbrugsmønster - ingen sprøjtemidler (så spanske drenge ikke skal sprøjte giftige kemikalier under farlige arbejdsforhold - jeg tvivler på at spaniolerne gør brug af rovmider som danskerne), ingen unødvendig overgødning ovs. Men hvordan kom vi lige hen til at det drejede sig om økologi igen ?????

Det har sine fordele at købe friske grøntsager når disse ikke kan skaffes fra danmark, og min forbrugeradfærd har øjensynlig ikke påvirket importørene til at undgå dårlig kvalitet - så hvordan højner vi kvaliteten af udenlandsk frugt og grønt? For jeg har meget svært ved at se at meldepligt hos Tolderne (som jeg iøvrigt mener stadigvæk har deres faste ophold ved grænserne - modsat politi-kontrollen), skulle forhindre at partier med inficerede fødevarer kommer ind i landet? Det er jo ikke sådan at det kan ses på dem og en mindste pris bestemmer næppe udfaldet, de økologiske ligger i snit nok til 2-3 gange prisen for de konventionelle og dem var der jo også problemer med.

 • 0
 • 0

"Statens Seruminstitut bekræfter, at bakterien er resistent og ikke behandles med antibiotika."

Såfremt der er tale om en ren E.coli. er der begrænsede muligheder, er der tale om en E.coli indeholdende en virus der aktiveret danner toksiner, kan E.coli godt begrænses, men ikke virus. Virus kan ikke bekæmpes med antibiotika. Men denne information burde Statens Seruminstitut være bekendt med, derfor efterlyser jeg mere præcision af kontaminationen.

Er det de økologiske landmænds skyld fordi de bruger husdyrs gødning som man har gjort i, tja lad mig gætte, årtusinderne? (Og ja det er et retorisk spørgsmål)

Ja, det er godt det er et retorisk spørgsmål, for der er ikke krav at økologiske grønsager og korn er gødet med husdyrgødning. Sædskifter med ærter, bønner, vikke, sneglebælg, lupin og kløver skaffer ligesom kompost den gødning der er behov for. Økologi eller ej.

 • 0
 • 0

Som skreve i de her stunder og omstændigheder er vi gået fra så vidt mulig at undgå udenlandsk frugter. Vi havde for ca eet årstid siden købt blandt andet agurker (Spansk) men de smagte forfærdenlig af Fisk. Der gik ca 8 dage så prøvede vi det igen da var det Maling eller kemekaliesmag siden er der ikke kommen grønsager fra udlandet her i huset. selv om de er økologiske.

 • 0
 • 0

Vibeke:

@ Peder Wirstad: Er det ikke dig selv der starter med at blande konventionel landbrug versus økologisk ind i debatten?

Citat: PS: Ja bakterier fra gødning kan sagtens være skyllet ind i midten af et salathoved, hvorfor det ikke bude forekomme. - Køb IKKE økologisk!!

Hvorfor må Holger Ø Mortensen så ikke?

Og så har det ifølge dit eget link på Politikken alligevel noget at gøre med resistens: "Statens Seruminstitut bekræfter, at bakterien er resistent og ikke behandles med antibiotika."

Det var Holger, de begyndte med at skylde "epidemien" på landbrugets brug af antibiotika - og det er jo som kendt, det "konventionelle", hvorpå disse beskyldninger altid rettes. Lægen Steen Dawids prøver at bygge op om samme myte ved at antyde, at landbrugets kraftige brug af bredspektrede antibiotika bevirker spredning af resistens blandt bakterier - og antyder således også, at dette har noget med antibiotikaresitens at gøre. - Det er således ikke jeg, der bringer "økologi" på banen.

At disse sygdomsudbrud skulle have noget med resistens at gøre må være en journalistisk misforståelse i Politiken. Statens Seruminstitut advarer netop mod behandling med antibiotika, før bakterien er artsbestemt, da brug af antibiotika sammen med en forgiftning med verocytotoxin vil skade nyrerne. - Forudsætningen for dannelse - eller rettere udvælgelse af resistente bakterier - er derved ikke tilstede, da landbruget bestemt heller ikke bruger antibiotika mod Coli, da især drøvtyggere behøves dem til fordøjelsen.

@ Jan om virus: Bakterien overfører ikke virus til mennesket, men viruset producerer verocytotoxin i bakterien - videnskab.dk har også hørt det: http://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-er...

Mvh Peder Wirstad

PS: Prøv nu ikke at romatisere fortidens små enheder. Lidt før jul i 2009 havde vi 3-4 børn, der døde af HUS her i Norge., Det medførte at mindst 4 mindre gårdsmejerier og gårdsbutikker lukkede, fordi en af dem viste sig at være "skyld" i en lille piges død pga. E.Coli i en fremragende ost, og de andre fordi, de enten blev beskyldt og mistænkt eller fordi, folk blev bange for de små enheder, der ikke havde råd til samme kontrol og information, som de store.

 • 0
 • 0

Uden at gå for meget i detaljer (eller debat om konventionelt contra økologiske landbrug, som det slet ikke handler om) kan oplyses at de toksiske colistammer lever i kvægets tarm uden at give symptomer bl.a. fordi receptoren som denne coli stamme anvender til at invadere gennem menneskets tarmvæg ikke findes i kvægets tarm.

Herhjemme er man nået meget langt i landbruget i behandling af husdyrgødningen (det siger medier i USA i hvert fald som specifikt ser DK som et forbillede).

Coli bakterien er iøvrigt (som flere har nævnt) tilstede i (næsten) alle dyrs tarmflora. Derfor kan den bruges som indikator for forurening. Den kan iøvrigt inaktiveres/dræbes, bl.a. med moderat opvarmning eller pH sænkning.

Den aktuelle stamme af toksiske Coli har formodentlig reservoir i Spanske husdyrs tarme og derfor burde de ikke bruge vand forurenet med kogødning til grøntsager som man vil spise rå kortere tid efter påføringen af gødningen.

Men iøvrigt af de mere end 200.000 forskellige bakteriearter er der kun knapt 100 som er potentielt humanpatogene. Af de resterende er mange livsnødvendige for os.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten