Dansker på Manhattan: Rimelig roligt

Et stort område med en diameter på cirka 2 kilometer omkring World Trade Center i New York og op til 14. gade er afspærret efter gårsdagens terrorangreb på de berømte tvillingetårne. Det fortæller vejingeniør Peter Lindhe, der bor kun en halv times gang fra World Trade Center i telefonen fra New York. Mange andre gader er også afspærret, og derfor er der ganske roligt i byen i dag:

»Der er stille i New York nu. Vi har det bedste danske sommervejr. Ingen fugtighed og 25 graders varme,« siger han.

Byen fungerer dog langt fra normalt: Ud over det afspærrede område er broer og tunneler til Manhattan lukkede, ligesom dele af Subway'en også er indstillet. Der er stadig problemer med mobiltelefonnettet og én af hans telefoner virker slet ikke:

»Vi har problemer med både at ringe til Danmark og til New Jersey, hvor min venindes familie bor,« siger Peter Lindhe, der har boet i USA i 20 år.

I går aftes var han sammen med sin kæreste nede ved Houston Street, hvilket er tæt på World Trade Center. 90 procent af forretningerne var lukkede.

»Det brændte i hele området, og røgen skiftede fra hvid til sort. Det var uhyggeligt,« siger han og fortæller, at flere bygninger brændte, også centret World Financial Center. Desuden er metrostationen Chambers Street kollapset. Han mener, det stadig brænder i området her til morgen - amerikansk tid.

Han bor selv på 17. gade og var hjemme i går og i gang med sin morgenmad, da angrebene satte ind.

»Jeg slår normalt radioen på om morgenen og hørte, at et fly var fløjet ind i World Trade Center. Som alle andre troede jeg, det var en ulykke. Men pludselig forlød det, at der eksploderede noget i det andet tårn. Så var vi godt klar over, at der var tale om terror,« siger han. Fra hans lejlighed kunne han ikke selv høre eller se angrebene, fordi der er mange skyskrabere, der dækker for lyden, imellem World Trade Center og hans bolig.

»Vi gik ud ved 11.30 tiden, og det var langt flere mennesker end normalt. Tusinder gik mod nord eller stod i kø ved telefonboksene. Men det mærkelige var, at folk var fuldstændig rolige. Jeg havde regnet med, at der var mere panik, men folk var mere apatiske,« siger han. I stedet for at køre bil kunne New Yorkerne gå over broerne, eller tage både, der var sat ind til New Jersey på den anden side af Hudson floden.

Peter Lindhe mener, New York er et sikkert sted lige nu:

»Der er hær og militær, der går rundt i gaderne. Og der er mange jetfly og jagere, der flyver rundt over byen. Så New York er nok det sikreste sted at være. Tager vi til en anden by, er det sikkert der, de bomber,« siger han. Peter Lindhe er også godt tilfreds med at bo i stuen i et lille hus med have:

»Jeg skal ikke bo i en skyskraber. Det skal jeg ikke have noget af,« siger han.