Dansker melder sig i rumkapløbet: Vil sende sonde til Månen

Efter lang tids stilhed fra den ene af grundlæggerne af Copenhagen Suborbitals (CS), Kristian von Bengtson, er rygter for alvor begyndt at svirre på de sociale medier.

Det startede allerede for fire måneder siden, da Bengtson i et tweet kommenterede på Ingeniørens artikel om, at tre raketgrupper konkurrerede om at nå først ud i rummet. En fjerde var på vej, lød det fra Bengtson, der senere slettede sit tweet.

Læs også: Overblik over det danske raketkapløb: Tre hold kæmper for at nå rummet

Nu ved vi, at projektet hedder Moonspike, og i korte træk handler om at sende en væskeraket ud af Jordens kredsløb og bringe en payload til Månen. Vi ved også, at Bengtson for nylig mødtes med SpaceX-grundlægger Elon Musk i København, og vi ved, at Moonspike er et samarbejde med entreprenøren Chris Larmour. Vi ved også, at en del af pengene skal komme fra Kickstarter. Men meget mere ved vi ikke, før projektet bliver offentliggjort den 1. oktober. Brudstykker af information er dog undsluppet på chat-fora og andre netsteder.

Den mest centrale information findes i form af to billeder; 1. Illustration af Moonspike-raketten og 2. skitsering af missionen.

Illustrationen viser en en raket, der har en slående lighed med det design, som Copenhagen Suborbitals arbejder med. Der er tale om en raket med 8.000 liter flydende ilt og 8.000 liter alkohol. Tankene tryksættes af helium, der bliver formentlig gjort brug af turbopumper, og raketdysen kan gimbal-styres, præcis som CS har planer om.

Illustrationen viser også en payload med både et andet og tredje trin. Alene andetrinnet har en tank til 2.000 liter oxidationsmiddel, så det er ikke småting Bengtson planlægger at have med mod Månen.

Ifølge Bengtson vil lanceringen af projektet 1. oktober klokken 13.00 ikke kun være streger på et papir.

»Vi har været et større hold, der har arbejdet på udvikling siden januar. Her har vi brugt af vores startkapital. Det her er mere end en ny idé, og derfor lancerer vi også projektet på den her måde med embargo og et tilknyttet pr-bureau,« siger Kristian von Bengtson.

Kristian von Bengtson Illustration: Thomas Pedersen

Kristian von Bengtson er en ud af kun 50 rumfartsarkitekter verden over. Han har arbejdet for både ESA og Nasa, og har skrevet arkitektursektionen til Nasas designmanual, der er en slags bibel for folk, som arbejder med bemandet rumfart. I den har han f.eks. skrevet om regler for lys på rumstationer, skrald i rumkabiner, og hvordan døre kan åbnes af astronauter iført rumdragter.

En stor del af sin tid har han viet til skæve projekter som byggeriet af en rumstol til firmaet Bigelow Aerospaces planer om et oppusteligt rumhotel. Han var også grundlægger af CS, hvor han arbejdede med udvikling af rumkapsler i fem år. Siden har han lanceret projektet Objective Europa, der er en fælles udviklingsplatform for en envejstur til Jupiters måne Europa. Seneste har han været involveret i det hollandske projekt MarsOne, der vil sende mennesker til Mars.

Læs også: Kristian von Bengtson tester Mars-boliger i Danmark

Nu gælder det Moonspike, og detaljerne bliver afsløret her klokken 13.00 torsdag.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

ved at komme gang i det Danske rumkapløb :-) Spændende spændende spændende. Følger du op i morgen Thomas?

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten