Dansker i spansk sol-eventyr: Vi kan producere brint til halv pris

Et solanlæg ved byen Almeria på den spanske sydkyst er gået i gang med at spalte brint ud af vand. Anlægget er kernen i det internationale udviklingsprojekt Hydrosol II med blandt andre det danske firma Stobbe Tech Ceramics, den tyske rumfartsorganisation DLR (Deutschen Zentrums für Luft- und Raumfahrt), samt forskere i Grækenland og Storbritannien.

Testanlægget modtager sin energi på samlet 100 kW fra spejle på jorden. Anlægget, der startede i dimensioner som en tændstikæske for 12 år siden, er i dag på størrelse med et køleskab og består af to reaktorer på en halv gange en halv meter.

»Vi arbejder stadig på forsøgsplan, men teknologien har potentiale til at forsyne alle Europas køretøjer med CO2-neutralt brint, hvis man fylder et områder på størrelse med Nordsjælland med anlæg og placerer det i Sahara,« siger Per Stobbe, indehaver af firmaet Stobbe Tech Ceramics.

Per Stobbe fra Stobbe Tech Ceramic hviler sig op ad en af reaktorerne, der producerer brint. Bag glasset ses ni sorte monolitter, der skal beklædes med en tynd katalysator for at suge ilte til sig. (Foto: Stobbe Tech Ceramic) Illustration: Stobbe Tech Ceramic

Ifølge Per Stobbe viser de foreløbige resultater, at solanlægget kan udvikles til at producere brint til den halve pris af, hvad det koster med elektrolyse.

Tynd katalysator suger ilt til sig

I solanlægget er det eneste output ud over brinten ilt, mens vand og sol er de eneste råstoffer.

Når brinten bliver produceret, sker det gennem flere processer, som tilsammen betegnes som en periode eller en cyklus, og kigger man ind i tårnet, minder processen om den, som foregår i katalysatorer på biler.

Reaktoren indeholder ingen bevægelige dele, men består af en keramisk monolit, som absorberer solens stråler. Monolitten har  flere kanaler i en sekskantet struktur, der minder om det indvendige af en bikube.

Monolittens kanaler er imprægneret med en tynd katalysator, der opfanger ilt fra den spaltning, der sker af vanddampen, når reaktoren bliver 800 grader varm. Opvarmningen foregår med spejle på jorden, der koncentrerer solens stråler.

Ilten slipper fri ved 1.200 grader

Under den høje temperatur suges ilten fast i katalysatoren, mens brint føres væk, og ved at opvarme reaktoren til yderligere 1.200 grader, frigiver den iltrige katalysator ilten, der bliver skyllet væk med kvælstof.

Reaktoren er nu klar til at gennemføre en ny cyklus, uden at det er nødvendigt at imprægnere monolitten igen.

De afgørende udfordringer ved videreudviklingen af anlægget er blandt andet at gøre det stabilt over mere end 100 cyklusser og få spejlene omkring solanlægget til at indstille sig efter solens bevægelse på himlen.

Hydrosol II-projektet er støttet af EU med 16 millioner kroner og har et samlet budget på 32 millioner kroner. Hydrosol modtog for to år siden den europæiske forskningspris Decartes.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Dette anlæg er en metode med et begrænset potentiale , alene p.gr. af kravet til solspejlene . Den ideelle metode er at adskille brint og ilt ved at "lokke" brinten ,eller ilten gennem en membran ved påvirkning af dipolernes kombination af bølgeenergier og magnetisme . Jeg er overbevist om det en dag vil lykkes for nogen der har muligheden for at forske i sådanne metoder.

 • 0
 • 0

vandet skal blot varmes til over 1000grader (vha. solen - og det kan det jo har de vist!), så skal der kun bruges 1/10 del af energien til at spalte det i et simpelt elektrolyse apparat (simpelt og simpelt - det skal jo kunne klare varmen og trykket).

Fratræk tab i system og elektrolyse, så vil man stadig have et kæmpe overskud.

 • 0
 • 0

Hej Søren. Tak for dit forslag ,måske et forsøg værd. Har tidligere fået bevilling til forskning i fiskegarn der skulle hindre småhvaler i at blive fanget heri , så det er da ikke helt umuligt at få støtte på et idegrundlag . Det kunne da være interressant om du , eller en anden med lidt indsigt i emnet er med på at starte en forskning ? Blindforskning foregår efterhånden på mange felter, bla. i medikamenter som vist på TV i går . Mvh Iver

 • 0
 • 0

Nov 9, 2012, Nanocrystals [kvanteøer] produce hydrogen using sunlight: http://physicsworld.com/cws/article/news/2... Citat: "... If the surrounding solution is a mix of water and ethanol, this efficiency increases to 66%. Such high values have never yet been observed for such all-solution-based systems. The only snag is that the vitamin C (which acts as an electron donor) gets used up and regularly needs to be replenished during each hydrogen production cycle. ..."

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten