Dansker får ansvar for milliarder af EU's energi-midler

De største nationer i verden og EU arbejder i fællesskab på at kreere verdens største eksperimentelle fusionsanlæg, Iter.

Og nu har en dansk topforsker fået en nøglerolle i udviklingen af det ambitiøse anlæg.

Henrik Bindslev, der er prodekan for Science and Technology-fakultetet på Aarhus Universitet, er blevet udnævnt til direktør for Fusion for Energy, som er den EU-organisation, der skal bidrage med viden til Iter-anlægget.

Med udnævnelsen får han en af Europas ubestridt største stillinger, når det handler om energi. Således får han ansvaret for et budget, der lyder på 50 milliarder kroner.

I stillingen skal Henrik Bindslev skabe samarbejde med den europæiske industri og forskningsorganisationer for at få udviklet komponenter og få teknisk rådgivning på Iter-anlægget.

»Jeg er meget stolt over at være blevet udnævnt til direktør for F4E på et tidspunkt, hvor Europas bidrag til Iter går ind i en afgørende fase med hurtige fremskridt på alle fronter. Jeg ser det som en af mine allerstørste udfordringer at involvere Europas industri og fusionsforskersamfund aktivt i dette vigtige internationale projekt,« siger Henrik Bindslev i en pressemeddelelse fra Styrelsen for Forskning og Innovation.

Iter bliver verdens største fusionsanlæg, der skal eksperimentere med, hvordan man kan udnytte fusionsenergi, der er energikilden for Solen og stjernerne, så det kan blive en bæredygtig energikilde i fremtidens samfund. Således indgår også Kina, Japan, Sydkorea, Indien, USA og Rusland i projektet, men det er EU, der skal finansiere halvdelen af projektet, og anlægget vil også blive placeret i Frankrig.

Det er derfor heller ikke en hvilken som helst stilling, der er blevet tildelt Henrik Bindslev.

»Jeg ønsker både Henrik Bindslev og Danmark tillykke med posten. Danmark har en meget stærk position inden for energiforskningen, der er et helt centralt område, når verden skal takle klimaudfordringer og omstille sig til grøn energi. Det er helt afgørende, at nye initiativer på området skal være grundigt forankret i forskning, og det er overordentligt glædeligt, at vi nu har fået en kompetent person som Henrik Bindslev på så central en post inden for den europæiske samarbejde inden for energiforskningen,« siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i samme pressemeddelelse.

Henrik Bindslev har en række energi-meritter med sig i rygsækken. I 20 år har han været beskæftiget inden for energi. Han har tidligere blandt andet været formand for den europæiske energiforskningsalliance (EERA) og direktør for DTU Risø, ligesom han har en ph.d. i plasmafysik fra Oxford University.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Et velment til lykke til Henrik Bindslev, der tidligere var direktør for Risø. Han kommer fra fusionsforskningen, så han ved, hvad han har med at gøre. Men der er noget, som jeg ikke rigtig forstår. Både i Danmark og Tyskland er man på vej til at nedlægge centrale kraftværker, da de er urentable, når de kun kører om natten i vindstille. Men hvis man ikke skal have centrale kraftværker i fremtiden, hvad skal man så med fusion, eller for den sags skyld fission, som man jo har droppet?

 • 0
 • 0

Men der er noget, som jeg ikke rigtig forstår. Både i Danmark og Tyskland er man på vej til at nedlægge centrale kraftværker, da de er urentable, når de kun kører om natten i vindstille. Men hvis man ikke skal have centrale kraftværker i fremtiden, hvad skal man så med fusion, eller for den sags skyld fission, som man jo har droppet?

Her er det nok værd at bemærke at der tales om kraftværker. Eksisterende centrale kraftvarmeværker i Danmark er ikke urentable, hvis de kunne få lov til at producere ! Men vi har valgt et energisystem hvor nogle producenter (vindmøller) er prioriteret frem for andre. Og hvor de tilbageværende producenter så bare må producere når det passer "de andre" Den tid er nok ikke fjern, hvor Energinet.dk kommer til at betale de centrale kraftvarmeværker kapacitetskompensation for at stå stand-by.

 • 0
 • 0

Og hvor de tilbageværende producenter så bare må producere når det passer "de andre"

Ja, transient-produktion er mere ineffektivt end stabil produktion. Men de centrale faste anlæg er ikke bygget til at levere "stand-by". Men Energinet.dk skal vælge mellem "brown-out" og grundlast, spørgsmålet er om de er bevidst herom.

 • 0
 • 0

@Bertel Kan godt se din pointe/bekymring. Men i forhold til det gennembrud som en energiproducerende fusionsreaktor kan give os (menneskeheden), er det altså i småtingsafdelingen.

Jeg tror ikke på vi kommer i en situation, hvor centralkraftværker bliver overflødige. Det vi ser i øjeblikket er blot en gradvis indfasning af et fleksbelt og intelligent energi-net (grid). Det er klart det giver nogle "bump" på vejen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten