Danske virksomheder sender forskning til udlandet

Danske forskerjob flytter i stigende grad til udlandet. Sådan lyder konklusionen på en ny rapport fra Dansk Industri, der er udarbejdet på baggrund af tal fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen og Danmarks Statistik.

I årene 2011, 2012 og 2013 er 1.000 danske virksomheders forskningsaktiviteter blevet kortlagt. Kortlægningen viser, at syv procent af de danske virksomheder investerer i forskning i udlandet, mens det kun var tilfældet for to procent i 2011. Det betyder, at antallet af forskerjob i Danmark er stagneret, mens danske virksomheder har skabt omkring 2.000 nye forskerstillinger i udlandet mellem 2009 og 2011.

»Vi bliver nødt til at gøre mere for at skille os ud fra andre lande. En god måde er at styrke offentlige investeringer i forskning. Danmark er et dyrt land, men til gengæld har vi en offentlig sektor, der investerer en del i forskning. Vi skal blot have mere af den forskning, som virksomhederne efterspørger. Samtidig skal vi sørge for, at det bliver kendt i udlandet, for vi kan jo se, at andre lande lokker virksomhederne med særdeles lukrative tilbud,« siger underdirektør Charlotte Rønhof fra Dansk Industri.

Hun vurderer, at det faldende antal forskerstillinger hænger sammen med, at Danmark har mangel på produktionsarbejdspladser.

»Forskning og produktionsarbejdspladser er hinandens forudsætninger. Vi må bare konstatere, at kampen om vidensjobbene er blevet langt hårdere de senere år,« siger Charlotte Rønhof.

Minister: Det har ingen konsekvenser

Uddannelses- og forskningsminister Morten Østergaard (R) konstaterer, at ministeriets prognoser ikke tegner nogle negative konsekvenser for danske virksomheders hjemlige forskningsaktiviteter. Samtidig anerkender han, at investeringer i udlandet ikke betyder flere investeringer i Danmark.

»Mit mål er, at vi kommer op i OECD's top-5, hvad angår evnen til at tiltrække flest private investeringer. Det har vi potentialet til – blandt andet på grund af vores stærke forskningsmiljøer. Men det er klart, at vi ikke bare kan vente på, at andre lande kommer til os, fordi vi synes, at vi er verdens bedste land,« siger uddannelsesministeren.

Han henviser til, at regeringen har sat en række tiltag i gang, som skal udenlandske private investeringer, og nævner innovationsstrategi, skattekreditter og en ny innovationsfond.