Danske virksomheder melder sig på banen for at hjælpe ukrainske skolebørn

Hundredtusinder af ukrainske børn er blevet flygtninge i Europa. Her er det familier, der er ankommet til den polske by Przemyśl. Illustration: Mirek Pruchnicki

Ukrainske flygtninge og internt fordrevne familier i millionvis har forladt hjem, arbejde og skole for at komme væk fra den russiske invasion.

For hundredetusindvis af børn betyder det, at de mister skolegang. Og i flere lande, hvor flygtningene er endt, har der været udtrykt et ønske fra de ukrainske myndigheder og ambassader om, at ukrainske børn kan modtage undervisning på ukrainsk og efter ukrainsk pensum.

Derfor har European Edtech Alliance, den fælleseuropæiske brancheorganisationen for virksomheder beskæftiget med digital uddannelsesteknologi, meldt sig på banen og skabt et fælles netværk og en portal over de organisationer og virksomheder inden for edtech-sektoren, som ønsker at tilbyde deres tjenester til ukrainske flygtninge, fortæller adm. direktør Esben Trier fra Edtech Denmark og medlem af bestyrelsen hos European Edtech Alliance.

Den opgave har flere danske selskaber sat sig for at bidrage til, skriver redaktør for Ingeniørens PRO-medie EduTech, Elizabeth Mønsted Johansen, i en artikel til læsere, der har abonnement på EduTech.

To danske virksomheder

Blandt andre det lille danske selskab Hero, som har udviklet en AI-baseret læseapp til engelsk-undervisning.

»Hvis nogen, der mener, at vi kan gøre noget godt, så vil vi meget gerne gøre det,« fortæller Mie Bøgh Arildsen, som er direktør i Hero.

Et anden virksomhed, som undersøger muligheden for oversættelse sin edtech-løsning, er Frontread, der har modtaget flere henvendelser fra tyske myndigheder og skoler. Virksomheden står bag en løsning, som skal hjælpe med at øge børns læsehastighed- og forståelse samt lære dem læsestrategier. For øjeblikket er løsningen kun tilgængelig på dansk, engelsk og tysk.

»Vi tænker også helt klart vores løsning som en, der kan hjælpe børnene med at lære nye sprog,« siger adm. direktør Kim Høgskilde, der meldte sig på European Edtech Alliances liste for omkring to uger siden.

Edtech-alliancen er i dialog med den ukrainske undervisningsminister og med EU-kommissionen i forhold til, hvordan man kan systematisere arbejdet med at gøre uddannelsesteknologiske løsninger tilgængelige for ukrainerne.