En ekstra hård vinter får over 55 procent af landets kommuner til at vurdere, at der skal bruges flere penge end sidste år til vejrenovering. Det skriver nyhedsbrevet Momentum, som Kommunernes Landsforening udgiver.
»Det er hyppige skift mellem frost og tø, der for alvor giver problemer for vejene. Det er langt bedre for vejene, hvis det konstant er minus 10 grader. Denne vinter har temperaturen svinget meget omkring nul. Og når den gør det, så tør vejbanen op, og der, hvor der er revner i vejbanen, kommer vandet ned, og så fryser det, hvorefter asfalten løfter sig. Og så kommer hullerne. Det er derfor, der har været ekstremt mange huller i år,« siger Peter Bjørno Jensen, driftschef i Rudersdal Kommune, til Momentum.
Rudersdal er en af de kommuner, som skal bruge ekstra penge på at renovere vejnettet. Kommunen har fundet 11.000 skader, som kommer til at koste omkring 4,2 millioner kroner at udbedre.
»De her rigtig slemme vintre kommer jo ikke så hyppigt, men med den megen væde og al den pendling omkring nul grader lugtede det ubehageligt af, at det kunne blive lige så slemt som i starten af 1970’erne. Da havde vi en vinter, der var rigtig ondskabsfuld, og hvor flere veje bogstavelig talt vendte bunden i vejret. Så galt gik det heldigvis ikke denne vinter, men vinteren var klart værre end de senere år,« siger Lars Bolet, lektor og medlem af trafikforskningsgruppen på Aalborg Universitet, til Momentum.
Det kommunale vejnet udgør 95 procent af de offentlige veje med 69.907 kilometer. Ifølge Lars Bolet har det kommunale vejnet længe været i ringe stand, og den hårde vinter har langt fra hele skylden.
»Tendensen går desværre ikke umiddelbart mod, at det bliver bedre i disse år. Det vil derfor kræve en stor indsats at sætte de veje i stand, som man ønsker at bevare,« siger Lars Bolet til Momentum.
»Det er bestemt ikke småpenge, der er tale om. Beløb på op mod 12 milliarder kroner har været nævnt, men om det kræver det halve eller det dobbelte er svært at vurdere. Men vi snakker uden tvivl om milliarder,« tilføjer han.
Martin Damm (V), formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg og borgmester i Kalundborg Kommune, erkender, at kommunerne har et efterslæb, når det gælder vedligeholdelsen af vejene.
»Efterslæbet har et omfang, der gør, at det vil tage tid at få vejene op på rette niveau, men det bliver kun værre, hvis vi ikke handler nu. Der er dog også mange, der er i gang og står over for et større renoveringsarbejde, som vil strække sig over de kommende år,« siger han til Momentum.
