Danske universiteter stopper omgående alt samarbejde med Rusland
Fælles forskning mellem danske universiteter på den ene side og russiske og belarusiske, statsstyrede organisationer stoppes så hurtigt som muligt.
Sådan lyder budskabet efter et møde mellem universiteterne i eftermiddag, hvor deres repræsentanter udviste stor enighed om sagen, ifølge formanden for Rektorkollegiet, Anders Overgaard Bjarklev.
»Vi ønsker simpelthen at bidrage til en fælles dansk signalering af vores utilfredshed med Ruslands opførsel. Og ‘utilfredshed’ er lidt af en underdrivelse,« fortæller han.
Beslutningen kommer blandt andet efter, at regeringen har opfordret til at stoppe forskningssamarbejder med Rusland og Belarus, hvilket blev meldt ud i en pressemeddelelse. Andre, for eksempel Dansk Fysisk Selskab, har, i et opslag, opfordret til det samme.
Læs også: Dansk rumforsker: ESA er nødt til at droppe samarbejde med Rusland
Forskel Rusland og enkelte russiske forskere
Oven i kritikken af Putin og Rusland er universiteterne også meget enige om, at de ikke vil lade situationen gå ud over enkelte russere på danske universiteter.
»Vi har jo ingen høner at plukke med vores russiske kolleger eller de russiske studerende på vores universiteter, da det ikke er dem, der er den aggressive part her,« understreger Anders Overgaard Bjarklev.
I stedet for er det standsede forskningssamarbejde udelukkende rettet mod russiske statsstyrede organisationer, hvilket inkluderer universiteter.
Udover forskningssamarbejder fra universitet til universitet, erkender Anders Overgaard Bjarklev også, at der selvfølgelig også er over-universitære forskningsstrukturer og -organisationer at tage højde for i sagen:
»Dem kan vi ikke gøre meget ved, som tingene står. Men vi kan gøre vores for at bidrage til et fælles signal om Danmarks holdning til Rusland, som blandt andet statsministerens tale i søndags gav os inspiration til.«
Især statsministerens budskab om at skulle skelne mellem Ruslands ledelse og den enkelte russer forsøger universiteterne nu at efterleve.
»Vores kritik af Ruslands regering er kun én del af vores budskab. Vi vil også signalere forståelse for den svære situation, krigen har bragt vores kolleger og mange andre i, uanset om de er russere eller ukrainere,« påpeger Anders Overgaard Bjarklev.
Læs også: Stor Mars-mission i fare for at kuldsejle på grund af krig
Budskabet er vigtigere end effekten
Anders Overgaard Bjarklev mener ikke, at standsningen af samarbejdet med danske universiteter vil have den store effekt i sig selv:
»Nu er vi jo kun otte universiteter her i landet, så jeg kan ikke personligt forestille mig, at det vil få Putin til at holde sig tilbage,« mener han.
DTU, som Anders Overgaard Bjarklev selv er rektor for, har for eksempel intet aktuelt samarbejde med Rusland, selvom det ikke er ualmindeligt. Ser man på samarbejde mellem russiske forskere og DTU-forskere fra de seneste fem år, dukker der mere end 2000 studier op.
Til sammenligning har DTU-forskere samarbejdet med ukrainske forskere om over 600 videnskabelige artikler gennem de samme fem år.
»I Ruslands tilfælde kan det for eksempel have været inden for fusions-forskning, men det er ikke til at pege på et generelt felt, vi har samarbejdet med Rusland om,« forklarer Anders Overgaard Bjarklev.
Ifølge ham handler beslutningen mere om at stå sammen på linje med andre, der gør deres del:
»Hvis man synes Putins krig er en god idé, så kan vi universiteter kun sige, at vi mildest talt er uenige.«
