Danske unge drikker stadig mindre - måske hjulpet af corona

11. marts 2022 kl. 10:46
Danske unge drikker stadig mindre - måske hjulpet af corona
Danske unge drikker mindre end før, men stadig mere end unge i vores nabolande. Illustration: Ildar Sagdejev, CC BY-SA 4.0.
Den årlige undersøgelse af ‘Danskernes Sundhed’ viser fortsat fald i alkoholforbruget hos de unge. Tendensen kan være forstærket af coronarestriktioner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med hjælp fra mere end 180.000 danskere, der har deltaget i undersøgelsen ‘Hvordan har du det?’, er en større rapport om danskeres sundhed nu udkommet.

Og selvom den generelt kan rapportere en stigning i usunde kostmønstre og folk, der ikke får nok fysisk aktivitet, er der også lyspunkter, for eksempel et generelt fald i alkoholforbrug især blandt unge på 16-24 år.

Tendensen er ikke kun et resultat af coronarestriktioner, der har forhindret folk i at samles, da den har kunnet ses siden 2013.

Dog minder rapporten flere steder om den rolle, COVID-19-pandemien sandsynligvis har spillet, blandt andet for folks muligheder for alkoholindtag, men også et fald i generel mental sundhed, som rapporten også beskriver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Tilsat sukker fordobler kroppens egen produktion af fedt

Fald i både genstande om ugen og rusdruk

Undersøgelsen måler alkoholforbrug på to måder, dels på antal genstande drukket om ugen og dels ved antal genstande indtaget ved samme lejlighed.

Resultatet er et fald både i andelen af personer, der drikker fem eller flere genstande ved én lejlighed (kaldet ‘rusdrikning’ i rapporten), og folk der samlet når op på over ti genstande om ugen.

Faldet er størst blandt unge på 16-24 år, hvoraf 24 procent drikker mere end 10 genstande om ugen, sammenlignet med 38 procent i 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom tendensen viser sig tydeligst i den gruppe, har den siden 2013 været generel på tværs af både køn og aldersgrupper.

De ældre holder fast i alkoholvaner

De eneste undtagelser ligge i de ældre aldersgrupper, især hos folk på over 75 år, hvoraf flere både drikker mange genstande om ugen og rusdrikker.

Derudover er forbruget, uanset aldersgruppe, langt højere hos mænd end hos kvinder.

Trods den positive retning har både unge og voksne danskere stadig det højeste alkoholforbrug, den højeste drikkefrekvens og den største andel af personer, der rusdrikker, sammenlignet med de øvrige nordiske lande.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger