Danske termoruder er fulde af miljøgift
Tre fjerdedele af de termoruder, der blev sat ind i danske bygninger under byggeboomet i slutningen af 1960'erne og starten af 1970'erne, indeholder store mængder af en af verdens 12 farligste miljøgifte, PCB.
PCB'en udgør op til 25 procent af det termokit, der klæber de to lag glas fast på den indre metalramme. Det er 5.000 gange højere end Miljøstyrelsens grænseværdi for farligt affald.
Allerede i 2002 vurderede en arbejdsgruppe for Miljøministeriet, at der i alt blev sat cirka 200 ton PCB ind i danske termoruder. Dengang forventede producenterne en levetid på 20 år, men svenske og norske erfaringer viser, at mange af ruderne stadig er på plads i bygningerne.
»Der er fortsat mange termoruder med PCB tilbage i danske bygninger,« fastslår rapportens førsteforfatter, civilingeniør Niels Trap fra rådgiverfirmaet Golder Associates.
Adskillige rapporter har fremhævet termoruder som en væsentlig kilde til PCB, men ingen af dem har fastlagt, om de udgør et problem for sundheden i boliger.
En stikprøveundersøgelse blev udført på genbrugspladsen i Hvidovre i 2008 af Amagerforbrænding og Vestforbrænding. Ud af samtlige 386 termoruder, der blev indleveret i løbet af 14 dage, indeholdt 17 procent PCB. Ud fra det resultat skønner affaldsselskaberne, at danskerne hvert år kasserer termoruder med 2-3 ton PCB.
PCB'en må kun brændes af på Kommunekemi, men det bliver den ikke.
»Vi modtager relativt få ruder. Vi har ikke engang fået 1.000 i alt,« siger teknisk direktør Ole Kristensen.
Til sammenligning indsamler Norge årligt ca. 70.000 ruder med i alt ca. 2 ton PCB.
Langt de fleste danske ruder med PCB havner i affaldsforbrændingerne sammen med husholdningsaffald. Enkelte steder bliver ruderne endda smidt på lossepladsen.
Ifølge seniorforsker Marianne Thomsen fra Danmarks Miljøundersøgelser er begge dele imod loven.
»Det er uholdbart, at vi har et affaldssystem, som ikke sikrer, at affaldshåndteringen foregår i overensstemmelse med loven,« siger hun.
Miljøstyrelsen fremhæver i et skriftligt svar til Ingeniøren, at det er kommunerne, der skal sørge for, at reglerne bliver overholdt.
Men det er ekstremt dyrt. Og da de fleste ruder bliver samlet ind med erhvervsaffald i fri konkurrence, vil de selskaber, der følger reglerne, blot miste opgaven, påpeger specialkonsulent Hanne Johnsen fra interesseorganisationen Affald Danmark.
Derfor foreslog blandt andre Vestforbrænding et samarbejde med Miljøstyrelsen allerede i 2008, da de præsenterede fundet af PCB i danske termoruder. Svaret var det samme dengang: Det er kommunernes opgave.
Fortalte I Miljøstyrelsen, at Danmark hælder 200 ton af en af verdens 12 farligste miljøgifte ud som almindeligt affald, og styrelsen sagde: 'Tak, det er fint, tag hjem igen'?
»Ja, det var desværre, sådan det var,« fortæller specialkonsulent Brit Schøt-Nielsen fra Vestforbrænding.
Hvad synes du om det?
»Det er svært at forstå, at Miljøstyrelsen ikke springer op af æsken og siger, at vi må gøre noget,« svarer hun og tilføjer, at udtalelsen står for hendes egen regning.
