Danske sygehuse for små til nye kræftscannere

Regeringens løfte om en betydelig kortere kø til kræftscanning allerede næste år risikerer at gå i vasken. Der er nemlig ikke plads på hospitalerne til de 40 nye scannere, der skal til for at gennemføre planen, vurderer ingeniører og leverandører.

»Mange af landets hospitaler har ikke plads til at installere nye scannere her og nu. Det er nødvendigt at bygge midlertidige barakker og flytte nuværende hospitalsudstyr ud, så der kan blive plads til scannerne i bygningerne,« siger rådgivende ingeniør på hospitalsombygninger Ole Vang Ibsen, Birch & Krogboe.

Ifølge ham vil en rokade tage op til et halvt år at gennemføre på det enkelte hospital.

Hospitalerne skal også igennem omfattende ombygninger for at kunne huse de store og tunge apparater.

MR-scannere vejer seks til ti ton og kræver 60-70 m2. CT-scannere kræver 40 m2. Scannerlokalerne skal derfor have forstærket gulvet og desuden udstyres med afskærmning mod magnet- eller røntgenstrålerne, hvilket i alt koster to til tre mio. kr. pr. lokale.

Endelig skal der etableres omklædningsrum og kontrolrum, oplyser Ole Vang Ibsen.

På flere hospitaler er det helt umuligt at installere de nye scannere - der er ganske enkelt ikke plads på hospitalsområdet, tilføjer han.

Ventetider skal ned

Behovet for scannerne kommer, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen den 10. august lovede, at kræft nu skal betragtes som en akut sygdom. Det betyder i praksis, at ventetiderne på at få stillet en diagnose skal ned - og det skal ifølge sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen ske allerede i løbet af 2008.

Også Torben Ekelund, salgskonsulent i GE Healthcare, som er en af de største leverandører af scannere herhjemme, er enig i problemet. »Jeg har svært ved at se, at der kan være plads til så mange nye scannere. Mange steder er hospitalerne allerede fuldt udbyggede,« siger han.

Danske Regioner har netop bedt de enkelte regioner opgøre hvilke behov, de har for udbygning af scannerkapaciteten.

Opgørelsen forventes klar i midten af september, og inden da ønsker administrerende direktør, Kristian Wendelbo, ikke at kommentere pladsproblemerne.

Emner : Sygdomme