Danske svin labber kinesisk plastic i sig

Danske smågrise er i foråret blevet fodret med plastik i stedet for protein.

EU-Kommissionen har netop opdaget, at en foderblanding importeret fra Kina havde et ulovligt indehold af stoffet melamin.

"Melamin er ulovligt tilsat for at give indtryk af et højere proteinindhold i foderet," skriver plantedirektoratet i en pressemeddelelse.

Melamin bliver især brugt til at lave køkkenredskaber af. Plantedirektoratet skriver, at der er tale om et forholdsvis ugiftigt stof og vurderer, at stoffet er forekommet i så lave koncentrationer, at der ikke er tale om sundhedsfarer for hverken grise eller mennesker, der måtte have spist dyrene.

Plantedirektoratet kender ikke det præcise indhold i de dansksolgte produkter, men skønner at der er tale om under et halvt gram melamin pr. kilo foder.

Foderblandingen, der fra Kina har været en tur over Tyskland og Holland, er blevet solgt i to foderstofforretninger herhjemme. Det drejer sig om Vilomix og Aarhusegnens Andel. De skønner, at foderet for længst er spist op af danske grise, køer og kyllinger.

Kineserne har hældt melamin i foderet, fordi det i prøver får proteinindholdet til at fremstå højere. Proteinindholdet er afgørende for foderets kvalitet og dermed prisen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er en gammel og mere alvorlig nyhed. Fx var nyheden på DHI's hjemmeside for to måneder siden. I foråret blev 60 mio. pakker foder til hunde og katte tilbagekaldt i Nordamerika pga. mistanke om at melamin og lignende stoffer i foderet var skyld i 16.000 kæledyrs død af nyreskader. Melamin er ikke plastik, men et af udgangsstofferne for fremstilling af melamin-plast. Det er således ikke polymert plastik (pulver?) kineserne har tilsat foderet, men et relativt simpelt kemisk stof. Det oplyses at melamin er relativt ugiftigt (akut i forsøgsdyr!). Det er dog ikke harmløst, som også de mange døde kæledyr viste. Det er ikke undersøgt særlig godt, men i dyreforsøg kan det fremkalde blærekræft. Det er nært beslægtet med det forbudte ukrudtsmiddel atrazin, der heller ikke er særligt akut giftigt, men har en masse andre skadelige effekter. Jeg ville gerne vise de kemiske formler, men det tillader formatet for denne rubrik ikke. I øvrigt er det interessant at det er EU-Kommissionen og ikke de danske myndigheder, der har opdaget at foder med melamin har været solgt i Danmark. Foderstofkontrollen herhjemme halter tilsyneladende fortsat.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten