Danske stjernekameraer rejser til Jupiter i aften
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske stjernekameraer rejser til Jupiter i aften

Når klokken bliver 11.34 i Cape Canaveral i Florida, USA, starter Nasas rumsonde Juno den lange rejse mod solsystemets største planet, Jupiter.

Med på rejsen er fire danskproducerede stjernekameraer - foruden tre Lego-mænd, der er specielt fremstillet i aluminium.

Stjernekameraerne er udviklet af DTU Space, og de spiller en afgørende rolle for, om rumsondens mission lykkes.

Mens rumsonden indsamler data om Jupiters magnet- og tyngdefelt, udforsker vejrsystemerne og bestemmer atmosfærens indhold af blandt andet vand, står stjernekameraerne for at bestemme rumsondens position, der er vigtig at vide for at kunne få glæde af de indsamlede data.

Stjernekameraerne består af to dele, et kamera og en computer. De navigerer ved, at de fotograferer stjernehimlen, hvorefter computeren matcher digitalbillederne med et stjernekort, der er lagret i computeren. Derved kan stjernekompasset bestemme, hvilken retning instrumenterne og dermed også rumsonden vender.

Skal også selv samle data

DTU Spaces navigationsinstrumenter skal ikke kun hjælpe med at sætte retning på de data, som rumsonden indsamler, de skal også levere egne videnskabelige data.

På vej til Jupiter skal rumsonden passere asteroidebæltet, der ligger mellem Mars og Jupiter. Det er kun meget få rumfartøjer, der tidligere har passeret bæltet, og ingen af dem har før kunnet observere asteroiderne tæt på.

På Juno er DTU's stjernekameraer imidlertid peget fremad, for at de kan kortlægge asteroidernes størrelsesfordeling. Ud fra denne teknik skal kameraerne også kortlægge Jupiters tynde ringsystem for at kunne beskrive ringenes natur og detektere ukendte måner.

Helt specielt udstyr

Selvom DTU Space før har udviklet stjernekameraer til rummissioner, har udviklingen af stjernekameraer til denne ekspedition været en helt særlig udfordring, fortæller John Leif Jørgensen, der er leder af Afdeling for Måling og Instrumentering ved DTU Space.

»For det første skal elektronikken kunne fungere ved minus 150 grader celsius. For det andet er Jupiter omkranset af de kraftigste strålingsbælter i solsystemet, og derfor skal instrumenterne designes, så de kan holde til den kraftige stråling. For det tredje roterer rumfartøjet med 12 grader i sekundet,« siger John Leif Jørgensen i en pressemeddelelse.

»Og som en ekstra udfordring skal stjernekameraet sidde tæt ved magnetometret, der skal måle planetens magnetfelt. For at magnetometret kun måler Jupiters magnetfelt, må elektronikken i stjernekameraet ikke selv udstråle nogen magnetfelter. Tilsammen er det krav, ingen tidligere stjernekameraer har kunnet leve op til,« siger han.

John Leif Jørgensen og resten af holdet bag udviklingen af udstyret er i USA for at følge opsendelsen.

Det vil tage Juno fem år at nå frem til gasplaneten, der er 318 gange større end Jorden. Her vil sonden gå i kredsløb om planeten i cirka et år, eller hvad der svarer til 33 gange rundt om planeten.

Indsamlingen af data fra rumsonden skal hjælpe til at give en forståelse af solsystemets dannelse og tidlige udvikling.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad skal Legomændene i rummet? Hvor meget konspirationsteori vil det udløse at sende billeder hjem af asteroider med blanke Legofigurer i forgrunden? Overholder Lego sin egen standard, eller er figurerne tilpasset den traditionelle Marsmand i hobbitstørrelse? Vil Imperiets Stormtropper tro at Legomændene er C3POer? Alt dette, og meget mere, i næste afsnit af - "Legos in Spaaaace". TGIF

Nå, det står her: http://www.nasa.gov/mission_pages/juno/new...

  • 0
  • 0