Danske rumteknologer vil tættere på astronauter og rumturister

Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen udførte i september 2015 under sit ophold på ISS den første test af et nye vandrensningssystem kaldet Aquamembrane, som DAC udvikler sammen med firmaet Aquaporin A/S. Illustration: ESA/NASA

Man skal løbe stærkt for at følge med inden for rumfartsbranchen i disse år, hvor private firmaer (med deres adgang til fremtidens rumturister) spiller en stadig større rolle, og hvor markedet for teknologien er i rivende udvikling.

Det seneste år har nanosatellit-producenten Gomspace i Aalborg haft travlt med at vokse. Og nu er turen kommet til det odensebaserede rumfartsselskab, Danish Aerospace Company (Dac).

Fredag etablerer Dac et nyt nordamerikansk datterselskab - Dac-Na - lige over for hovedindgangen til Nasas hovedkvarter for bemandede rumfartsprogrammer; Johnson Space Center i Houston i Texas. Mange private rumfartsfirmaer er nemlig også repræsenteret i Houston. Netop derfor giver det god mening, mener Dac.

Motionsudstyr til rumturister

Åbningen i Houston har været på vej i et halvt års tid, og datterselskabet skal hjælpe med at få solgt kerneudstyret til det kommercielle, bemandede rumfartsmarked.

Læs også: 75 kilo medicinudstyr ankommer til rumstation fra rolig vej i Odense

»Med Dac-Na satser vi på at komme til at spille en endnu mere aktiv rolle i både Nasas bemandede rumprogrammer og i de mange private rumaktiviteter, som er i gang i USA. Målet er at kunne bidrage med udstyr til en bred vifte af kommercielle rumflyvninger indenfor overvågning af astronauter og rumturisters sundhed samt personer i andre ekstreme miljøer,« siger Thomas A. E. Andersen, administrerende direktør for Danish Aerospace Company og bestyrelsesformand i det nye datterselskab.

Læs også: Så kom der luft i Bigelow-modulet på ISS

Dac øjner blandt andet et stort marked for nyt motionsudstyr – ikke bare til Nasa og Esa – men også til private rumfartsfirmaer som f.eks. Bigelow Aerospace, der allerede har testet et oppusteligt modul på ISS.

Bigelow Aerospace forhandler med Nasa om at koble et modul til Nasas ekstra tilkoblingsport på rumstationen, fortæller Thomas A. E. Andersen til Ingeniøren:

»Hvis firmaet vinder udbudskonkurrencen, kan de sende kommercielle kunder som forskere op for at udføre forsøg i rummet. Men Nasa kræver, at ’rumturisterne’ bor i deres eget modul på rumstationen, og de skal selv have motionsudstyr med, så de kan holde sig i form i vægtløs tilstand. Det er et nyt marked, som vi kigger på.«

Mennesker af en anden fysisk støbning

Pointen er, at hidtil har stort set alle, der har fløjet i rummet, været veltrænede, forholdsvis unge mennesker, der er statsligt uddannede astronauter fra Nasa, Canada, Esa og Japan og Rusland. Mens rumturister bliver af en anden støbning.

»Så der bliver måske brug for lidt mere overvågning af dem. Det er et andet område, som er ekstremt lovende, og som vi arbejder på og allerede er i dialog med flere private firmaer om,« siger Thomas A. E. Andersen.

Her tænker Dac også på den voksende skov af firmaer, der gerne vil sende turister ud i suborbitale flyvninger, hvor man kommer 100 kilometer ud i rummet i 10-15 minutter. Det koncept arbejder blandt andre Blue Origin og Virgin Galactic på, og derudover er der firmaer, der har kontrakt med Nasa om at bygge rumkapsler til bemandet rumfart til ISS; SpaceX og Boeing.

»Og alle de mennesker har brug for helbredsovervågning af piloter, astronauter og rumturister,« mener Thomas A. E. Andersen.

Huser et af ESA’s syv kontrolcentre

Dac har sendt mere end 2,9 tons udstyr ud i rummet gennem mere end 25 år, med kerneområderne bærbar teknologi til overvågning og måling på menneskers sundhed under ekstreme miljøer, motionsudstyr samt vandrensningsteknologi, som Danmarks astronaut, Andreas Mogensen faktisk testede noget af om bord på ISS i 2015.

Samtidig huser Dac et af Den Europæiske Rumorganisations (ESA) syv tekniske/videnskabelige kontrolcentre til overvågning af medicinsk videnskabeligt udstyr på Den Internationale Rumstation (ISS). Derigennem fulgte man også den danske astronauts rummission tæt.