Man skal løbe stærkt for at følge med inden for rumfartsbranchen i disse år, hvor private firmaer (med deres adgang til fremtidens rumturister) spiller en stadig større rolle, og hvor markedet for teknologien er i rivende udvikling.
Det seneste år har nanosatellit-producenten Gomspace i Aalborg haft travlt med at vokse. Og nu er turen kommet til det odensebaserede rumfartsselskab, Danish Aerospace Company (Dac).
Fredag etablerer Dac et nyt nordamerikansk datterselskab - Dac-Na - lige over for hovedindgangen til Nasas hovedkvarter for bemandede rumfartsprogrammer; Johnson Space Center i Houston i Texas. Mange private rumfartsfirmaer er nemlig også repræsenteret i Houston. Netop derfor giver det god mening, mener Dac.
Åbningen i Houston har været på vej i et halvt års tid, og datterselskabet skal hjælpe med at få solgt kerneudstyret til det kommercielle, bemandede rumfartsmarked.
»Med Dac-Na satser vi på at komme til at spille en endnu mere aktiv rolle i både Nasas bemandede rumprogrammer og i de mange private rumaktiviteter, som er i gang i USA. Målet er at kunne bidrage med udstyr til en bred vifte af kommercielle rumflyvninger indenfor overvågning af astronauter og rumturisters sundhed samt personer i andre ekstreme miljøer,« siger Thomas A. E. Andersen, administrerende direktør for Danish Aerospace Company og bestyrelsesformand i det nye datterselskab.
Læs også: Så kom der luft i Bigelow-modulet på ISS
Dac øjner blandt andet et stort marked for nyt motionsudstyr – ikke bare til Nasa og Esa – men også til private rumfartsfirmaer som f.eks. Bigelow Aerospace, der allerede har testet et oppusteligt modul på ISS.
Bigelow Aerospace forhandler med Nasa om at koble et modul til Nasas ekstra tilkoblingsport på rumstationen, fortæller Thomas A. E. Andersen til Ingeniøren:
»Hvis firmaet vinder udbudskonkurrencen, kan de sende kommercielle kunder som forskere op for at udføre forsøg i rummet. Men Nasa kræver, at ’rumturisterne’ bor i deres eget modul på rumstationen, og de skal selv have motionsudstyr med, så de kan holde sig i form i vægtløs tilstand. Det er et nyt marked, som vi kigger på.«
Pointen er, at hidtil har stort set alle, der har fløjet i rummet, været veltrænede, forholdsvis unge mennesker, der er statsligt uddannede astronauter fra Nasa, Canada, Esa og Japan og Rusland. Mens rumturister bliver af en anden støbning.
»Så der bliver måske brug for lidt mere overvågning af dem. Det er et andet område, som er ekstremt lovende, og som vi arbejder på og allerede er i dialog med flere private firmaer om,« siger Thomas A. E. Andersen.
Her tænker Dac også på den voksende skov af firmaer, der gerne vil sende turister ud i suborbitale flyvninger, hvor man kommer 100 kilometer ud i rummet i 10-15 minutter. Det koncept arbejder blandt andre Blue Origin og Virgin Galactic på, og derudover er der firmaer, der har kontrakt med Nasa om at bygge rumkapsler til bemandet rumfart til ISS; SpaceX og Boeing.
»Og alle de mennesker har brug for helbredsovervågning af piloter, astronauter og rumturister,« mener Thomas A. E. Andersen.
Dac har sendt mere end 2,9 tons udstyr ud i rummet gennem mere end 25 år, med kerneområderne bærbar teknologi til overvågning og måling på menneskers sundhed under ekstreme miljøer, motionsudstyr samt vandrensningsteknologi, som Danmarks astronaut, Andreas Mogensen faktisk testede noget af om bord på ISS i 2015.
Samtidig huser Dac et af Den Europæiske Rumorganisations (ESA) syv tekniske/videnskabelige kontrolcentre til overvågning af medicinsk videnskabeligt udstyr på Den Internationale Rumstation (ISS). Derigennem fulgte man også den danske astronauts rummission tæt.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard