Danske rumforskere: Anarki i rummet gør satellitkollisioner uundgåelige

Der hersker anarki i rummet, og ingen har mulighed for at styre alt det, der flyder rundt der oppe. Derfor er rumforskere heller ikke overrasket over, at to satellitter natten til onsdag kolliderede.

»Du kan sammenligne det med, at 18.000 biler uden fører og uden rat drøner rundt på jorden med mange tusinde kilometer i timen. Der kan gå meget lang tid, før nogen støder ind i hinanden, men det vil ske,« siger Steen Eiler Jørgensen, formand for Dansk Selskab for Rumforskning.

Der er nemlig ingen styringsmekanisme i de mange satellitter, der drøner rundt og slet ikke i de vragdele, der som ølflasker og McDonald's-papir på Nørrebrogade tidligt søndag morgen flyder over det hele.

Satellitterne følger de baner, der er blevet sendt op i, og hvis rumskrald eller andre satellitter kommer i vejen, smadrer de ind i hinanden.

Overvågning eneste mulighed

Det er altså ikke muligt at styre de aktive satellitter i rummet. Den eneste mulighed for at holde lidt styr på anarkiet, er ved at overvåge, hvor de forskellige dele befinder sig.

De satellitter, som har noget brændstof om bord, vil kunne komme ad vejen, hvis der er risiko for en kollision. De andre må bare gå deres skæbne i møde. Problemet er bare, at overvågningsudstyret ikke altid er præcist nok.

»Man observerer, hvor tingene er med en præcision, som er god nok til, hvis man skal rette en antenne imod dem, men ikke til at forudse sammenstød,« siger Steen Eiler Jørgensen.

Regler i rummet kan blive nødvendigt

Problemet med kollisioner i rummet vil, ifølge Flemming Hansen, civilingeniør på DTU Space, højst sandsynlig vokse fremover.

»Selv om vi stoppede med at sende satellitter op i dag, ville det stadig være et problem. Når flere satellitter støder sammen, kommer der flere og flere vragdele. Og vragdelene vil være der i flere 1000 år, inden de kommer ned,« forklarer han.

De to forskere er enige om, at vi vil se kollisioner igen, og at det på længere sigt nok bliver nødvendigt at gøre noget ved problemet.

»På længere sigt vil man måske være nødt til at lave regler for, hvilke satellitter der må være i hvilken bane,« forudser Steen Eiler Jørgensen.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

18000 , vragstumper. og satellitter, flyver rundt , man har haft problemet siden måneprosektet,40 år!!hvorfor ,det koster,!! men hvad koster det ikke hvis satelliterne ikke virker på grund af sammenstøt . det 10 dopplete,hl jan

  • 0
  • 0

Og så bør man vel efterhånden opsende nogle støvsugere der kan samle rumskrald.

Det vil givet skabe et kæmpe palaver, at sende støvsugere op i rummet, for hvad skal suges op og hvor skal det sendes hen?

Jeg tror næppe, at US militære kompleks vil acceptere, at der kommer fremmede magter til fadet, så de kan aflure US's spionsatellitter eller omvendt.

Når alverdens rummagter, end ikke kan enes på Jordklodens overflade, ved hjælp af FN, så bliver det helt sikkert endnu værre i rummet.

Før det kan lade sig gøre, at få gjort rent i rummet, skal vi nok have et verdensomspændende diktatorisk Imperium.

Jeg kan ikke ud fra de nuværende jordiske forhold se, at det vil blive langt nemmere i rummet.

Venlig hilsen Lars Kristensen

  • 0
  • 0

[quote]Og så bør man vel efterhånden opsende nogle støvsugere der kan samle rumskrald.

Det vil givet skabe et kæmpe palaver, at sende støvsugere op i rummet, for hvad skal suges op og hvor skal det sendes hen?[/quote]

Spørgsmål fra en uvidende: Kunne det ikke bare skydes afsted direkte mod solen og få lov at brænde op når det kommer tæt nok på?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten