Danske rum-entusiaster risikerer et forbud mod raketopsendelser

Plus23. september 2022 kl. 05:009
raketbygger
Det tætteste Danmark har været på en rumhavn er Nexø Havn som har været døbt Space Port Nexø i forbindelse med Copenhagen Suborbitals opsendelse af raketter fra en flydende platform i internationalt farvand øst for Bornholm. Illustration: Sarunas Kazlauskas, CS.
Nyt lovforslag vil forbyde private opsendelser af raketter. Forslaget vil ramme en række raketforeninger og den danske iværksættervirksomhed EuroSpaceport.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det skal fremover ikke være lovligt for private at opsende raketter fra dansk jord eller danske skibe, lyder det i et nyt lovforslag fra regeringen, som er i høring netop nu.

Konkret bliver såkaldte ‘ikke-statslige større raketopsendelser’ og ‘ikke-statslige opsendelser af rumgenstande’ forbudt i Danmark. Forbuddet gælder også opsendelser på det åbne hav, som foretages fra et dansk fartøj.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
26. september 2022 kl. 11:30

Hej Henrik ()nr 7) Din oversættelse må stå for din regning. Min kommentar var en konstatering og ikke en holdning. Det er helt fint hvis nogle vil lave raketter og launchsites. Men set fra min lille pind foregår den slags ikke idag forskningsmæssigt. Hvis jeg tager fejl så vil jeg meget høre hvad det er jeg har overset - istedet denne frugtløse ping-pong :-)

8
26. september 2022 kl. 05:41

Sletningen er bare en konstatering. Hvis nogen vil tage et initiativ vil det være fint. Men skåltaler alene gør ingenting. Der foregår så mange fine ting indenfor space i Danmark, forskning som kommercielt. Dansk landets på Mars. Dansk powerelektronik til Jupiter blot for at nævne to ting. Jeg tillader bare at sige at raketkapløbet nåede vi bare ikke. Så kan man være uenig eller ej. I modsætning til en hel masse andre områder, hvor man har prøvet noget nyt.

7
25. september 2022 kl. 14:26

Vi har ingen forskningstradition for at opsende raketter i Danmark, så et forbud vil ikke have betydning for dansk rumforskning. Der er ikke og har ikke været planlagt større forskningsmæssige projekter på den front,

ELSKER dén sætning... "Vi har ingen tradition..." oversat til : "Vi har ikke gjort det før, så vi skal ikke prøve noget nyt.."

6
23. september 2022 kl. 20:31

Glemte at en af mine drenge var med til en amatør opsendelse her i Danmark. Efter et par hundrede meter opad vendte den pludselig om og kom med fuld skrur på motor lodret nedad og landede måske hundrede meter eller mere fra flokken. .. det kunne også have gået rivende galt... Så det...

5
23. september 2022 kl. 17:24

Udvikling af mindre raketter til LEO opsendelser er forlængst kørt afsted uden Danmark. Norge bygger lige nu launch site til LEO på Andøya Space. Kongsberg er i fuld gang med raketter.

Norge og Sverige har siden 1960erne smidt større og mindre sounding rockets op fra hhv Andøya(Lofoten) og Esrange(Kiruna).

Dvs snart 60 års erfaring i at drive launchsite og i raketter.

I min verden giver det ingen mening at vi i Danmark begynder at udvikle og bygge relativ low tech raketter der skal fragte ting op i 500 kms højde.

Der har været danske raketforeninger i + 20 år - Der var også en "nord" afdeling på AAU før tusindskiftet. Der har været gode oplevelser som med DSC, men stadig er der vel ikke kommet een eneste arbejdsplads.

Så langt hellere bruge tid og penge på high tech af satelitter og måske +30kms 24/7/52 droner.

Og der er langt større muligheder for industrieventyr. En ren win win.

I de sidste 20 år er opstået flere hundrede hightech arbejdspladser på denne baggrund.

Jeg synes også det er at gå lidt langt at sammenligne faren ved certificerede godkendte vedligeholdte flyvemaskiner med proff besætninger og faren ved amatørraketter hvor vi har set aflyste opsendelser på en billig føntørrer der svigter. Der er størrelsesordner i forskel på hvor "sikre" de er.

Så kommercielt er løbet kørt.

For amatør/hobby raketprojekter skal man så gøre op med sig selv om man synes det er ok. Jeg er en gang blevet kommanderet i beskyttelsesrum under en opsendelse der tog en anden vej end planlagt. Det var tæt på at end enddog meget galt. Det var endda pro mission. Det var ikke så sjovt. Jeg vil mene at sandsynligheden for den slags oplevelser desværre bliver meget større ved amatørraketter.

Som N. Hausgaard synger

Snakken var, om vi sku ha antomkraft eller hva, å det ment vi intj dar ku vær tvyvl om, at vi ska. Men værke ska leej på Sjællaj, hår vi tentj heller Fyn hæen i dæ øeste øej. For å ha æ ve åes, nej, det vil vi godt nok intj. For det vil osse båer kom te å lej i væej.

:-) det er vist det man kalder en lakmusprøve - man kan skift antomkraft ud med launchsites ;-)

god weekend

Jens

.

4
23. september 2022 kl. 15:01

I opdraget til den tværministerielle arbejdsgruppe står at:

"Arbejdsgruppen kan inddrage faglige eksperter og øvrige interessenter, f.eks. danske foreninger, virksomheder og universiteter, der beskæftiger sig med civile raketaktiviteter."

Det er forbavsende lidt vi har hørt til arbejdsgruppen. Selvom både amatørforeningerne og universitetsansatte har ytret sig om forslaget og fagligt kritiseret arbejdsgruppens fejlbehæftede rapport. Rapporten ligger til grund for lovforslaget.

Modstanden mod kreativitet, gå-på-mod og virkelyst indenfor raketteknologi og raketvidenskab er slående. Er de fremførte argumenter om sikkerhedsudfordringer, som relativt let vil kunne håndteres, virkelig den sande årsag til modstanden mod raket-aktiviteter i Danmark?

Hvis det virkelig er det reelle argument må al flytrafik med det samme indstilles - de mulige konsekvenser ved et flyuheld i Kastrup er langt større end en raket, der eksploderer i Østersøen eller i Nordsøen.

Da forslaget blev fremsat første gang skrev jeg et blog-indlæg om det:https://ing.dk/blog/urummelig-lovgivning-229282

Tilsyneladende er det ikke sket nogen ændringer i lovforslaget, følgelig er min holding til det også uændret:

Jeg mener fortsat at vi skal tillade forskning, udvikling, nytænkning. kreativitet og opstartsvirksomheder i Danmark - også indenfor raketvidenskab og raketteknologi. Bare fordi vi ikke havde en industri indenfor et givent område igår betyder det ikke at vi skal fraskrive os muligheden for at få det imorgen - det er tåbeligt.

3
23. september 2022 kl. 14:05

ad #2: Om private svenskere eller "amatør foreninger" må sende raketter op i/omkring Sverige og under hvilke regler er et godt spørgsmål. Jeg kender ikke svaret.

De har helt sikkert en lovgivning på området fordi Sverige i mange år(siden 1966) har sendt raketter op fra Esrange (https://sscspace.com/ssc-worldwide/esrange-space-center/). Har været der - fantastisk sted. Det er sounding rockets - dvs de går ikke i orbit. "Kun" op og ned. Esrange ligger øst for Kiruna. Skal vi ikke bare sige det ligger ret øde.

god weekend til alle

2
23. september 2022 kl. 10:43

Kunne CS ikke omregistrere deres båd i f.eks. Sverige, sådan at opsendelse ikke sker fra en dansk båd?

Det er også forbudt at være "operatør" på en udenlandsk opsendelse.

CS har brug for en svensk søsterforening i Malmö der har til formål at opsende raketer udviklet af CS. Denne søsterforening kan gøre brug af danske frivillige og ansatte jævnfør EUs regler om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Er farvandet ud for Bornholm ikke internationalt således at den næste raket kan opsendes fra præcis samme sted, og med de samme fartøjer, der i mellemtiden er overgivet til den svenske forening?

1
23. september 2022 kl. 10:33

Kunne CS ikke omregistrere deres båd i f.eks. Sverige, sådan at opsendelse ikke sker fra en dansk båd?