Danske raketbyggere: »Vi skyder på søndag«

3. september 2010 kl. 16:115
Opdateret: Raketbyggerne Peter Madsen og Kristian von Bengtson besluttede fredag at udsætte opsendelsen af deres raket på grund af vejrforholdene. »Næsten 100 procent sikre på, at vi skyder søndag,« siger Peter Madsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den danske raket, Heat-1X, bliver ikke sendt op lørdag som annonceret. Det ligger fast efter et møde med meteorologerne fra DMI fredag. Til gengæld er det så godt som sikkert, at affyringen sker søndag.

Årsagen til udsættelsen er, at vindforholdene lørdag ikke er optimale i det område øst for Bornholm som raketbyggerne Peter Madsen og Kristian von Bengtson har fået stillet til rådighed.

»Meteorologerne mener, at vindforholdene er næsten perfekte søndag, så vi er næsten 100 procent sikre på, at vi skyder søndag,« siger Peter Madsen.

Med til sandsynligheden for, at det bliver søndag hører også, at vejrudsigten for de efterfølgende dage lover mere blæst, hvilket vil udsætte opsendelsen flere dage

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det giver os også mulighed for at stresse lidt ned efter sejlturen,« siger Peter Madsen.

De to raketbyggere havde ellers travlt fredag med at afprøve alle funktioner fra top til tå.

Blandt andet har de haft stor fokus på den såkaldte boooster-ventil, der lukker koblingen mellem det flydende oxygen og det faste brændstof.

I det område af raketten finder man for eksempel en ægte "lowtech-løsning". En simpel hårtørrer fra Føtex skal varme en lille lufttank op, der sørger for, at booster-ventilen virker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig har man tjekket kommunikationsudstyret mellem marinehjemmeværnskutteren Hjortø og affyringsplatformen. Under testen stødte holdet på det pudsige problem, at det sikkerhedssystem, der kan afbryde motorstarten i sidste øjeblik satte i gang i utide.

Efter flere test, fandt man så ud af, at radiosignalet ganske enkelt var for kraftigt, fordi begge fartøjer lå i havnen under testen. Så da signalstyrken blev skruet ned, fungerede systemet perfekt.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
4. september 2010 kl. 09:28

Undskyld den første af min påstand. Det er ikke godt, at "lave en sådan en".

mvh

Jens Lindhard

4
3. september 2010 kl. 23:36

"Under testen stødte holdet på det pudsige problem, at det sikkerhedssystem, der kan afbryde motorstarten i sidste øjeblik satte i gang i utide. "

Det lyder da mærkeligt?! Hvordan fungerer dette sikkerhedssystem? Jeg ville da tro at der skulle sendes et kodet signal, og ikke bare "råbes højt", for at starte "self destruction"-proceduren?!

3
3. september 2010 kl. 18:17

Det er påfaldene, at i Ingeniøren er der 69% som forventer end opstedelse til over 5 km med udfoldede faldskræme og i Politiken er det 3%.

Du læser forkert. I Politiken er det 67% der mener den når over 5 km og kommer ned med udfoldede skærme.

De 3 % mener er dem der mener skærmene svigter.

2
3. september 2010 kl. 18:13

@Jens Lindhard

Du har set forkert. Det er 67% der mener at raketten kommer over 5 km og tilbage igen.

Procentangivelsen står efter udsagnet i deres afstemning.

Forskell på ing og pol må regnes inden for statistisk usikkerhed.

1
3. september 2010 kl. 17:53

Det er påfaldene, at i Ingeniøren er der 69% som forventer end opstedelse til over 5 km med udfoldede faldskræme og i Politiken er det 3%. Spørsmålene er stortset lavet på den samme måde.

Det har formentligt sin grund i, at netop Ingeniørene forventer de 2/3 at raketen kommer op, ellers var der ingen der gad indvolvere sig i prosjetet! og I (vi) vil gå i gang med at lave en ny, såfremt det ikke lykkes den første gang. Det er sådan ingeniørene abejder og heldivis for det.

God flyvetur, når det bliver søndag (eller i næste uge, hvornår det kan passe vejret)!.