Danske projekter forbigået i EU-bevilling på ni milliarder kroner

Klimakommissær Connie Hedegaard var med egne ord i julegavehumør, da hun i dag på vegne af EU-Kommissionen uddelte de store pengesedler til en række europæiske energiprojekter.

Under et program kaldet NER300 vil der blive tildelt 1,2 milliarder euro til 23 innovative energidemonstrationsprojekter rundt om i Europa. Det er projekter inden for vedvarende energi som flydende vindmøller, avancerede biobrændstoffer, koncentreret solenergi, geotermisk energi, vindenergi og smart grid.

»Et at kravene for at få støtte var, at projektet har potentiale for at blive rullet ud i stor skala,« sagde Connie Hedegaard på et pressemøde tirsdag middag i Bruxelles.

Ud over EU-midlerne vil projekterne blive betalt med knap 15 milliarder kroner fra private investorer. Målet er, at projekterne samlet vil øge produktionen af vedvarende energi med med 10 TWh, hedder det i en meddelelse fra Kommissionen.

En del af pengene tages fra indtægter fra salget af 200 millioner CO2-kvoter fra det europæiske kvotehandelssystem. Næste år vil der komme en fase to, hvor der efter planen vil blive solgt 100 millioner kvoter under ordningen.

»NER300-programmet er i virkeligheden et 'Robin Hood-instrument', der får forurenerne til at betale for storstilede demonstrationer af nye kulstoffattige teknologier,« sagde Connie Hedegaard på en pressemøde tirsdag i Bruxelles.

I så tilfælde må man konstatere, at Sherwoodskoven også i overført betydning ligger langt fra Danmark. I hvert fald i første runde af omdelingen af midler fra kulsherifferne.

Ifølge programmets hjemmeside var der tre danske projekter med inden for vedvarende energi, men der kommer ingen penge til Danmark i denne omgang.

De penge er i stedet gået til det blandt andet sydlige Frankrig samt Portugal, hvor der skal opstilles flydende havvindmøller. Blandt de øvrige projekter er et solenergiprojekt på Cypern samt et projekt i Sverige, hvor man vil omdanne træ af lav af kvalitet til syntetisk naturgas.

Vestas-møller med i projekter

Danske selskaber kan dog sikre sig omsætning alligevel, også selv om de ikke modtager direkte støtte, fremhæver Connie Hedegaards kontor over for Ingeniøren.

Alle projekter er blandt andet valgt ud fra, at de er tæt på kommercialisering og storskalaproduktion. Eksempelvis blandet andet i det portugisiske projekt vil der blive brugt møller fra Vestas.

Ifølge kommissionen kom der ingen projekter om CO2-opsamling og ‑lagring (CCS) i betragtning i denne omgang, selv om Kommissionen ser CCS som en nøgleteknologi i klimakampen.

De 275 millioner euro, der var tiltænkt CCS-projekter i forbindelse med den første indkaldelse, er således stadig tilgængelige for projekter under NER300-programmets anden fase.

Kommissionen vil hurtigst muligt iværksætte gennemførelsen af den anden indkaldelse af forslag, der skal fordele de ubrugte midler fra første indkaldelse og indtægterne fra de resterende 100 millioner CO2-kvoter.

Dokumentation

Meddelelse fra Hedegaard
Kort over projekternes placering

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

EUs budget bruges i stor stil til at 'købe stemmer', dvs tåbelige projekter som de enkelte lande ligeså godt selv kunne have budgetteret. Men når nu EU betaler, får de lov at slå gigantiske reklameskilte op, med at det hele er en gave fra EU. Man spørger sig selv, hvorfor e.g. en legeplads i Tyskland skal financieres af EU? Det er jo ren propaganda, for at bilde borgerne ind, at nu har de fået en gave; for deres egne penge! Og de har jo betalt 5 gange så meget som de fik, fordi resten går til administration og fede pensioner, og til at redde dovne grækere.

  • 0
  • 0

Troede det var almen viden at CCS ikke fungerer.

CCS fungerer skam ganske fint - det er bare dyrt, besværligt og løser som sådan ikke problemet - det fejer det blot ind under gulvtæppet.

  • 0
  • 0

...man vil omdanne træ af lav af kvalitet til [b]syntetisk naturgas[/b]

(min fremhævning) - javist; man "sætter 'ølse' for eller 'ølse' bag, pølsen har dog den samme smag!" Gad vide, om den gas, der tidligere som 'bygas' blev destilleret ud af kul, så i virkeligheden også var 'syntetisk naturgas'?? :)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten