Danske ørreder til resten af verden med genomisk selektion
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske ørreder til resten af verden med genomisk selektion

Illustration: Lisac Mark, U.S. Fish and Wildlife Service

Regnbueørredæg fra danske avlsdambrug er i høj kurs verden rundt. Vi har en høj veterinær sundhedsstatus, især fordi avlsdambrug i Danmark er lukkede besætninger. Et veterinært system mindsker risikoen for spredning af sygdomme blandt andet ved brug af disse lukkede avlsdambrug. Men det giver samtidig en udfordring i avlsarbejdet, fordi der ikke kan indføres nye fisk i besætningen. Derfor har AquaSearch Farm Aps sammen med Aarhus Universitet fået GUDP-støtte (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram) til at undersøge muligheden for genomisk selektion. GUDP-støtte er fondsmidler, der skal fremme bæredygtig fødevareproduktion.

»Udfordringen for os er at levere en fisk, som passer til det miljø, de har i Chile eller Peru eller et andet sted i verden. Miljøforholdene er anderledes i den del af verden sammenlignet med vores dambrug. Derfor skal fiskene også være det,« siger Kristian Meier fra AquaSearch farm Aps.

Hvis de skal sælge regnbueørred-æg til Chile, så skal fiskene kunne leve under andre temperaturer, være udsat for andre sygdomme og vokse op i saltvand. Det er er forskelligt fra danske avlsdambrug med ferskvand og lavere temperaturer.

»Man kan ikke umiddelbart se på fisken, om den vil klare sig godt i ferskvand eller saltvand. Derfor er det vigtigt at få et værktøj til at finde fisk med de rette gener til et givent produktionsmiljø,« siger Kristian Meier.

Udseende og ydeevner sammenholdes med dna

Det er planen, at der nu skal tages prøver af fisk i Chile, hvor egenskaber som størrelse og udseende observeres, og der tages dna-prøver af tilfældigt udvalgte fisk. Det vil give en referencepopulation, hvor variationen i udseende og andre egenskaber kan sammenholdes med dna-prøver.

Ideen er, at man i dambruget i Danmark udelukkende gennem en dna-test kan finde frem til, hvilke fisk der vil gøre sig godt i Chile.

»En anden løsning kunne jo være at finde de bedste fisk i Chile og tage dem hjem til Danmark og avle videre på, men det må vi ikke på grund af vores lukkede avlsdambrug,« siger Kristian Meier.

Hurtigere fremavl af gode fisk

På nuværende tidspunkt kan AquaSearch Farm Aps godt avle fisk, der vokser hurtigere, eller som klarer sig godt i saltvand.

»Men for nogle egenskaber, som eksempelvis saltvandstolerance, er det meget lidt effektivt. Her skal man opdele familier og teste søskende i saltvand for at se, hvilke familier der klarer sig bedst. Det er en langsommelig proces. Vi forventer, at genomisk selektion vil kunne give en større og hurtigere avlsfremgang, hvis det virker,« siger Kristian Meier.

Lige nu har AquaSearch Farm Aps forskellige avlslinjer, der kan give det bedste resultat under hvert sit forskellige produktionsmiljø.

»Vi foretager allerede avlsarbejde og har forskellige avlslinjer tilpasset forskellige produktioner. Men målsætningen er at opnå større avlsfremgang og bedre tilpassede fisk ved brug af genomisk selektion,« siger Kristian Meier.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten