Danske nanoforskere vil muliggøre test af billig kopimedicin

Mere effektiv medicin, billigere udvikling af nye lægemidler og ikke mindst større sikkerhed for, at billig kopimedicin har samme virkning som den originale.

Det er målet for et nyt dansk forskningskonsortium, der netop har fået en bevilling på over 18 millioner kroner fra Rådet for Teknologi og Innovation og har et samlet budget på 40 millioner.

Millionerne skal blandt andet bruges på at skaffe større viden om, hvordan aktivstofferne i lægemidler interagerer med hjælpestofferne. Hjælpestofferne sørger for eksempel for, at aktivstofferne i lægemidlet bliver frigivet på den rette måde og hjælper det frem til det rette sted i kroppen eller gennem tarmen, huden eller ud i blodet.

Scanning elektron mikroskopi-billede af en spraytørret partikel. En fokuseret ion-beam (FIB-SEM) har skåret igennem partiklen samtidig med at mikroskopet optager billedet og muliggør studie af materialet i nano- og mikrometer-skala både på overfladen og indeni simultant. På billedet ses en større og mange mindre partikler. Partiklerne i midten er skåret igennem af ion-beam, hvorimod dem til højre ikke er blevet ramt. Foto: Teknologisk Institut (Pia Wahlberg) Illustration: Thomas Lars Andresen

Den viden skal gøre det muligt at teste om billig kopimedicin, der kommer på markedet, når patenter på lægemidler udløber, har de samme egenskaber som det originale produkt.

»Der er i dag stor modvilje mod at bruge kopimedicin, da man ikke er overbevist om, at lægemidlet har helt den samme virkning, for selvom aktivstofferne er de samme, er det ikke sikkert, at formuleringen er identisk,« siger seniorforsker ved DTU Nanotech, Thomas Lars Andresen, der leder konsortiet.

Konsortiet vil derfor som et af sine kerneområder sikre nye værktøjer, der kan være med til at afgøre, om den billigere kopimedicin er identisk med de oprindelige udgaver.

Udnytte medicin mere effektivt

Mere viden om interaktion og struktur i lægemidler kan også give bedre medicin og billigere medicinudvikling.

»Når vi udvikler lægemidler i dag, bygger formuleringen på empirisk viden og tradition for, hvilke lægemidler og hjælpestoffer der bør sættes sammen. Der er ikke ret stor viden om, hvad der præcis sker på molekylært niveau, og hvordan stofferne interagerer,« forklarer Thomas Lars Andresen.

Større viden om hjælpestofferne og deres interaktion med aktivstofferne kan gøre det muligt at optimere eksempelvis leveringerne af medicin og dermed udnyttelsen af de aktive stoffer.

Forskerne i konsortiet skal studere interaktionen mellem stofferne og strukturen af formuleringerne på mikro- og nanoskala. Første skridt er at skaffe større viden om de eksisterende formuleringer.

Næste skridt er at finde ud af, hvordan man bedst studerer formuleringer, så det kan implementeres i fremtidens udvikling af lægemidler.

»Konsortiet skal sørge for, at vi får en større viden og nye værktøjer, så vi bliver i stand til rationelt at vælge de bedste tilsætningsstoffer til medicinen. I dag gør den manglende viden, at man bare bliver nødt til at forsøge sig frem,« siger Thomas Lars Andresen.

Novo, KU og New Zealand er med

Konsortiet består af DTU Nanotech, Teknologisk Institut og KU Farma samt fem virksomheder: Novo Nordisk, Dako Denmark, Fef Chemicals, Gea Process Engineering og Egalet, der samlet spytter 21 millioner i projektet.

Herudover er der to internationale partnere i USA og New Zealand.

Arbejdet starter i september 2009 og løber frem til september 2012.