Danske myndigheder jagter genmodificeret hvede fra USA

Tidligere på året blev det afsløret, at hvede på en mark i Oregon i det nordvestlige USA er forurenet med en type genmodificeret hvede fra selskabet Monsanto, der kun har været dyrket i USA på forsøgsmarker tilbage i 2005.

Læs også: Amerikanske myndigheder efterforsker mystisk udslip af GMO

Fundet af hveden har alarmeret blandt andet EU-Kommissionen, der har bedt medlemslandene om at være ekstra opmærksomme i forhold til import af GM-hvede fra USA.

»Det er korrekt, at EU-Kommissionen har sendt meddelelse ud til medlemslandene om, at der i USA er fundet genmodificeret hvede af typen Soft White Wheat. Kommissionen opfordrer derfor medlemslandene til at teste importer af Soft White Wheat for indhold af GMO,« forklarer specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Hanne Boskov Hansen.

Fødevarestyrelsen kontrollerer jævnligt for import af GMO, men har hidtil ikke testet for GM-hvede, da den ikke har været markedsført.

»Vi vil nu i samarbejde med Skat se på, hvor der er importeret hvede fra USA, og derefter tage stilling til, hvilke analyser der eventuelt skal foretages,« fortæller Hanne Boskov Hansen.

De amerikanske myndigheder har iværksat en undersøgelse for at finde ud af, hvordan hveden er havnet på marken, og evt. vurdere, hvor stort problemet er. Viser det sig, at der i langt større udstrækning findes GM-hvede på amerikanske marker, kan det blive et betydeligt eksportproblem for det amerikanske landbrug, da en lang række lande, herunder EU, har forbud mod import af GM-hvede.

»GM-hvede må ikke forekomme i fødevarer og foder i EU, så hvis vi finder noget, vil produkterne skulle returneres eller destrueres,« fastslår Hanne Boskov Hansen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har ikke helt forstået at folk altid tænker åhh nej om GMO og kemi, alt hvad vi spiser har vi genetisk tilpasset vores behov, fordi der er nogle der skyder genvej og gør det hurtigt betyder ikke at det er farligt. Så vend jer dog til at leve i en menneske skabt verden, det er alligevel for sent at lave om på.

 • 0
 • 0

Man vil aldrig kunne finde krydsninger mellem Karper, vandmænd og tomater i naturen, om du så ville vente 1 milliard år. GMO er på ingen måde, at sammenligne med forædling eller anden naturlig forekommende genblanding.

Et andet væsentlig GMO problem, er at er GMO først introduceret, ja så risikerer man aldrig at slippe af med det igen. Det kan ikke styres eller kontrolleres. Derfor spiller man hazard med alle vores fødevarer, også de "oprindelige". GMO kan ikke vælges til eller fra, som nogen forestiller sig. Derfor skal det forbydes.

 • 0
 • 0

»GM-hvede må ikke forekomme i fødevarer og foder i EU, så hvis vi finder noget, vil produkterne skulle returneres eller destrueres,« fastslår Hanne Boskov Hansen.

Har det været brugt i foder, vil det ikke kunne spores. Kun i forarbejdede fødevarer, der ikke har været fortæret eller kasseret grundet datomærkning. Hvor stor er risikoen lige, for at finde rester af GMO-Hvede? ppb eller mindre?

 • 0
 • 0

Monsanto ved at GMO i bl.a. fødevarer giver allergier, nye sygdomme, ernæringsmæssige problemer. Monsanto ved at det ødelægger organer, skader fertiliteten og skader immunsystemet alvorligt samt at det er kræftfremkaldende. Sagt af en Monsanto ansat:"Monsanto should not have to vouchsafe the safety of biotech food. Our interest is in selling as much of it as possible. Assuring its safety is the FDA`s job."

Se filem på youtube.com: Seeds of Death -Full Movie (udgivet 24/5-2013)

 • 0
 • 0

Med hensyn til GMO søg på nettet under navnet Jeffrey M. Smith. Han er om nogen ekspert på området.Har skrevet bøger og der er DVD. Genetic Roulette,Scientists under attack (video),The GMO Trilogy,Seeds of Deception

9 ud af 10 amerikaner vil have mærkning alt GMO i fødevarer. De blir ikke hørt! Det er der ingen der gør i virkeligheden. Vi betaler alle med helbreddet og i sidste ende - uddør vores slægt....Frankensteinagtigt, men sandt.

 • 0
 • 0

Hvorfor skal man overhoved stille krav til industrien? Ifølge kommentarer her inde er det jo lige meget om der findes GMO i produkter som industrien garanterer at der ikke er GMO i... Hvad betyder lidt hestekød i vores flæskesteg og hvad betyder et stykke tyggegummi i det nybagte franskbrød... Det er jo ikke giftigt eller noget vi falder døde om på gaden af...

Lad dog industrien forurene, vi har jo brug for arbejdspladserne... Lad dog industrien spare på kvalitetskontrollen, det betyder jo ikke noget at der ryger et tilfældigt individ en gang imellem... Stop alle krav til industrien og landbruget, de vil jo bare drive deres forretning og skal nok passe på os alle sammen...

Der forekommer ironi i dette indlæg...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten