Danske mikrofoner skal sikre lydsporet under Nasas næste Mars-landing

Illustration: Nasa

Hvordan lyder det, når et landingsfartøj brager gennem Mars’ atmosfære? Giver det et ordentligt drøn, når varmeskjoldet bliver smidt af? Og hvordan knaser det, når en rover tager sine første rul i Mars-gruset?

Det har forskerne på nuværende tidspunkt primært kun en teoretisk forestilling om.

Forestillingen bliver til ægte action, næste gang Nasa flyver til Mars med Mars2020-roveren om bord. Den bliver nemlig udstyret med dansk lydteknologi, der skal give vores ører hver en detalje fra nedstigningen i februar 2021.

Det fortæller produktchef og svagstrømsingeniør hos DPA Microphones i Allerød René Mørch.

»Det er en sjov mission, for rumfart er jo noget af det ypperste, man kan være med til, når man er ingeniør. Vi vil formentlig høre noget bulder og brag, og vi satser også på, at mikrofonen holder til mere end landingen, selv om landingen er den primære opgave,« fortæller han.

Læs også: DTU-kamera skal afgøre om der har været liv på Mars

Her ses et af roverens ører – en lille kuglemikrofon. Illustration: DPA Microphones

Var med på Mission Impossible

Og det er ellers ikke, fordi det skorter på referencer for det danske mikrofonfirma, som udsprang af elektronikvirksomheden Brüel & Kjær tilbage i 1992, og som i dag leverer mikrofoner til store teatre og filmstudier over hele verden, herunder Mission Impossible-filmene.

Det var også forløberen for de nuværende DPA-mikrofoner, der i sin tid leverede lyd ved takeoff på Apollo 13-missionen, da mikrofonerne stadig blev solgt som værende fra Brüel & Kjær.

Det var da også Nasa selv, der fik øje på DPA Microphones, da de søgte efter udstyr, der kunne levere mere action til Mars-landingen.

»Jeg tror, at det var vores digitale converter, der triggede dem i første omgang. Den er let og lille, og vægten betyder jo meget. Faktisk havde de købt en og prøvet af, uden vi vidste det, så det var da lidt af et skulderklap,« fortæller René Mørch.

Læs også: Touchdown: InSight-fartøjet er landet på Mars

Her ses det lille MMA-A Digital Audio Interface, der skal konvertere den analoge Mars-lyd til digital lyd. Illustration: DPA Microphones

Er roverens ører

De mikrofoner, eller det setup, som Nasa ender med at tage med på missionen, består af to små lettere modificerede kuglemikrofoner, som kan modtage signaler fra alle retninger. De vil udgøre roverens ører og blive monteret på hver side af køretøjet.

Her bliver de koblet sammen med det digitale interface, som sidder trygt og godt inde i roveren, hvorfra det digitaliserer lydbølgerne og sender dem videre til roverens hovedcomputer. Herfra vil vi med godt otte minutters forsinkelse kunne høre lyden af landingen her fra Jorden.

Læs også: Solpanelerne er ude, og et travlt Mars-år venter

InSight sendte lyden af vind hjem

Når vi skriver, at det er første gang, vi hører lyd fra en Mars-mission, er det en sandhed med modifikationer.

Da landingsfartøjet InSight landede på Mars i slutningen af november, sendte den et lydspor hjem efter få dage.

Det var ’optaget’ bl.a. ved hjælp af det seismometer, som er med om bord for at måle på de rystelser, det giver, når meteoritter rammer ned i planetens overflade. Disse bølger kan sige noget om, hvordan undergrunden er sammensat, men de kan også oversættes til lyd.

Sammen med fartøjets lufttryksensor, som også optog bølger, fik vi derfor den 1. december lyden af vinden på Mars, men det var altså mere en sidegevinst end en egentlig opgave, som instrumenterne havde fået.

Læs også: Rumfart: 12 store begivenheder vi holder øje med i 2018

Kan afsløre fejl i maskineriet

Og landingen foregik også i dybeste tavshed for os jordboere, hvilket der altså nu skal rodes bod på.

»Det er ikke en kritisk opgave, men det er sjovt at være med. Og vi håber, at forskerne kan blive klogere på nogle ting, når de får et lydspor af Mars, som forhåbentlig rækker længere end selve landingen. F.eks. vil lyd kunne afsløre uregelmæssigheder i motoren eller lignende. Og så er billeder jo bare mere interessante, når der er lyd på,« siger René Mørch.

I videoen her nedenfor kan man høre den lyd, InSight sendte hjem 1. december af vindene på Mars.

Og hvis man vil sammenligne med den ægte begivenhed, så ses her en video af, hvordan Mars2020-landingen forventes at lyde, når fartøjet slår faldskærmen ud og synker ned i gruset. I 2021 får vi at høre, om det svarer til virkeligheden.

Emner : Mars