Danske maskiner fyldt med sikkerhedsfejl

6. juni 2008 kl. 15:08
Ifølge konsulentfirmaet Maskinsikkerhed er der masser af sikkerhedsbrister på danske fabrikker, selv i virksomheder der forsøger at overholde alle standarder. De glemmer at tænke sikkerheden ind som en del af maskinernes konstruktion.
Artiklen er ældre end 30 dage

For nylig var konsulentvirksomheden Maskinsikkerhed fra Værløse nord for København ude hos en stor dansk virksomhed. På papiret så alting fint ud. Alle de rigtige arbejdsmiljøcertifikater var i orden, men ledelsen ønskede alligevel at få tjekket maskinparken i forhold til gældende sikkerhedsstandarder.

»Ud af virksomhedens 210 maskiner fandt vi syv, hvor sikkerhedssystemet var korrekt. På resten fandt vi 460 mangler, hvoraf 25 ville have været indstillet til retslig tiltale, hvis det var Arbejdstilsynet, der havde været på besøg og ikke os,« fortæller ejer Hans Morten Henriksen, Maskinsikkerhed.

Han tilføjer, at eksemplet desværre ikke er noget særsyn - heller ikke, når det gælder arbejdsmiljøcertificerede virksomheder.

Maskinsikkerhed har specialiseret sig i at holde styr på sikkerhedskrav til maskiner, herunder de nyeste standarder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi går ud og ser, om tingene er i orden: Sidder afskærmningen foran det kædetræk rigtigt? Når du tager et nødstop, er vi så også sikre på, at maskinen stopper? Hvordan kan maskinen køres ind, uden brug af lus? Og så fortæller vi selvfølgelig, hvad der skal gøres, for at maskinerne er i orden,« siger Hans Morten Henriksen.

Han er vidne til lidt af hvert, når det gælder sikkerheden i den danske maskinpark. Umiddelbart kan det virke som banale fejl, men i sidste ende de få fatale følger for dem, der betjener maskinerne.

Hvis man alene ser på arbejdsulykker i brancherne jern- og metalvareindustri og maskinindustri, så modtog Arbejdstilsynet i perioden 2001-2006 mere end 22.000 anmeldelser. Tallet har siden 2003 været nogenlunde konstant. Det omfatter alle typer af arbejdsskader ude på virksomhederne, og det er derfor ikke muligt at se, om det er skader, der direkte har relation til Maskindirektivet og de nye standarder.

Påklistret sikkerhed

På trods af fejl og mangler har flere eksperter, som Ingeniøren har talt med, påpeget, at Danmark både inden for maskindesign og anvendelse af maskiner har et godt sikkerhedsniveau. Alligevel går det ofte galt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi var ude hos en virksomhed, der lige have idriftsat et automationsanlæg til 70 millioner kroner. Vi fandt 14 alvorlige sikkerhedsmæssige fejl, som kunne være undgået, hvis man havde fulgt gældende standarder. Det fik ejeren til at fjerne al sikkerhedsudstyr og installere et helt nyt PLC-baseret sikkerhedssystem,« fortæller Hans Morten Henriksen som et eksempel på, at sikkerhedssystemet ikke bliver tænkt ind i den samlede løsning.

Han mener, at der muligvis er en tendens til, at sikkerhedsystemer ikke rigtig 'tænder' konstruktørerne, og derfor er sikkerhedssystemer noget, som elektrikeren bare skal installere efter maskinen eller automationsløsningen er færdigudviklet.

»Det er en farlig vej at gå. Man risikerer at miste overblikket. Dele af maskinen får ét sikkerhedsystem, og andre dele får et andet. Endnu værre bliver det, når maskinen senere bliver udvidet eller koblet ind i et samlet anlæg,« mener Hans Morten Henriksen.

»Vi kiggede på en maskine, som havde brækket begge arme på en medarbejder. Elektrikeren, der havde ansvaret for sikkerhedssystemet, var overbevist om, at maskinen levede op til den rigtige sikkerhedskategori, men hydraulikken var ikke integreret i sikkerhedssystemet. Der var faktisk slet ikke installeret noget sikkerhedssystem for den hydrauliske del.«

Køber med bind for øjnene

Hans Morten Henriksens holdning er, at alle sover i timen:

»Kunderne spørger ikke, om sikkerhedssystemerne er efter de nyeste standarder. Vi ser danske højtprofilerede virksomheder købe maskiner og automationsløsninger, som ikke lever op til gældende internationale standarder. Vi møder danske maskinbyggere, som ikke formår at indbygge den påkrævede sikkerhed. For eksempel kan vi se, at der er rigtig mange nye fabrikanter af robotløsninger på banen. Og helt galt går det, når virksomheder selv udvikler og bygger maskiner til eget brug,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger