Danske mænd får mindre og mindre testosteron

31. maj 2007 kl. 00:00
Niveauet for det mandlige kønshormon testosteron falder, hver gang forskerne måler det. Kun vores miljø kan være skyld i den hurtige tilbagegang, konkluderer de.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mænd både herhjemme og i udlandet får mindre og mindre af det mandlige kønshormon testosteron. Det viser en amerikansk undersøgelse, som måler niveauet af testosteron i en stor gruppe mænd med ti års mellemrum. Nu er dansk forskning klar til at bekræfte den samme tendens, melder DR.

»Niveauet af testosteron var lavere, for hver gang man undersøgte det,« siger forskningsleder Anna Maria Andersson fra Afdeling for vækst og reproduktion på Rigshospitalet til Radioavisen.

Mangel på testosteron kan føre til lavere frugtbarhed, og talrige undersøgelser har vist, at mænds sædkvalitet er dalende. Desuden fødes stadig flere drengebørn med misdannede kønsorganer.

Det lavere testosteron-niveau giver også mænd større risiko for at få knogleskørhed, men forskerne kan ikke pege på en enkelt årsag til, at det går så hurtigt tilbage med det mandlige kønshormon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det kan kun være ting i vores miljø, ellers kan det ikke ændre sig så markant over så kort tid. Det ser ud, som om de yngre mænd er mindre maskuline,« siger professor Niels Erik Skakkebæk, Rigshospitalet.

Han har sammen med sine kolleger tidligere peget på, at en kemisk cocktail skader mænds hormonbalance. Cocktailen består af alle de kemiske påvirkninger, vi hver dag udsættes for, og som hver for sig ikke er skadelige. Men tilsammen kan virkningerne være dramatiske.

I februar fandt forskere på DTU, at påvirkningen af flere forskellige hormonforstyrrende stoffer på én gang mangedobler hormonskader hos rotter.

Selvom oppositionen har presset på for at mindske virkningen af den kemiske cocktail ved at sænke grænseværdierne, så bliver dette forslag afvist af Connie Hedegaard (K). Hun mener, at der mangler mere forskning på området.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger