Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Danske luftpuder forvandler en blikspand af en B&W-hal til koncertsal

På B&W-værftet på Refshaleøen er de sidste brikker ved at falde på plads til Eurovision Song Contest i maj. En af de største ingeniørmæssige udfordringer har været at få ordentlig lyd i den enorme, tomme blikspand af en hal.

Det er et kendt problem, især ved store indendørs koncerter, at lyden mudrer, og især bastonerne bliver hængende, når bare man står et stykke fra højttalerne.

Den danske ingeniør og musiker Niels Werner Adelman-Larsens opfindelse AqFlex, der var indstillet til Ingeniørens produktpris i 2012, har fået opgaven med at få efterklangen især på de lave frekvenser ned fra 13 sekunder til under fem sekunder.

Flex Acoustics specialdesignede AqFlex-løsning monteret i hallen, hvor Eurovision Song Contest skal finde sted. Illustration: Foto: Niels Werner Adelman-Larsen, Flex Acoustics
Se, hvordan AqFlex fungerer i Guldborgsunds koncertsal. Illustration: Grafik: Lasse Gorm Jensen

»Det er en kæmpe bedrift, og det er aldrig gjort før i denne her skala. Det er helt vildt,« siger Niels Werner Adelman-Larsen, der er meget begejstret for resultatet allerede.

»Vi er nok 95 procent færdige med at sætte det hele op, og vi er allerede nede på fire sekunder. Vi har sat 8.000 kvadratmeter op af vores luftpuder, som absorberer især de lave frekvenser, så efterklangen minimeres,« forklarer han.

Læs også: Ny gitterbro skal bære taget i Melodi Grand Prix-hal

AqFlex er et produkt designet og udviklet af Niels Werner Adelman-Larsen og hans firma, Flex Acoustics. Grundlæggende går det ud på at hænge en række luftpuder op i loftet i en sal. Med en permanent løsning vil puderne hurtigt kunne pustes op og tømmes igen.

Skal salen fyldes med klassisk skønsang og høje frekvenser, der helst gerne skal ringe ud længe, kan puderne tømmes og hænge fladt, så de ikke absorberer noget særligt. Skal rummet derimod fyldes med bas, trommer og andre lavfrekvente instrumenter, kan puderne fyldes med luft og tage 'pusten' fra lydrefleksionerne.

Mobil løsning

Til Eurovision Song Contest og B&W-hallerne har Flex Acoustics udviklet en mobil, skræddersyet løsning i et størrelsesforhold, der ikke er set før. Rækkerne af puder varierer fra 35 i højden til 50 meter i længden, alt efter hvor i salen de hænger.

Ideelt set ville Niels Werner Adelman-Larsen og den rådgivende akustiker, Eddy Bøgh Brixen, gerne ned på under tre sekunders efterklang. Men det er der måske kun fem sale i hele verden, der kan præstere.

Luftpuderne absorberer de lavfrekvente lydbølger og begrænser efterklangen til fire sekunder. Illustration: Foto: Niels Werner Adelman-Larsen, Flex Acoustics

»Skulle vi have været nede på tre sekunder, skulle vi have dækket hele loftet og alle sidevægge med AqFlex. Det havde været ekstremt at gå så langt for det sidste sekund. Desuden er der så mange stålskeletter og udstyr i vejen her i B&W, at det næsten ville være umuligt,« siger han.

De 10.000 tilskuere, der skal fylde op på de nu tomme plastiksæder, kommer også til at absorbere en del til selve showet, forklarer han.

Emner : Lyd
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det lyder ret imponerende, men hvad er efterklangstiden i en decideret koncertsal, så man har noget at sammenligne med? Det er ikke for at være negativ, jeg er bare nysgerrig :-)

  • 0
  • 0

For et par år siden var der en del ballade om DRs koncerthus fordi efterklangtiden var for kort. Den var 1,6 sekunder men burde have været 2,4 sekunder.

Til rytmisk, elektrisk forstærket musik er det lækkert med en kort efterklangstid, fx under 1,0 sekunders RT60, hvorimod kor og klassisk musik som symfoniorkestre osv. normalt har glæde af de lange efterklangstider.

På den måde kan det være at DR's koncertsal blev bedre egnet til typiske rock/pop-koncerter og lidt mindre til klassisk musik?

De nye koncertsale i Aalborg, i Musikkens Hus, siges at være bygget til at gøre én ting perfekt, og resten er bare bonus. Den store koncertsal er derfor optimeret til symfoni-orkestret, men har også fået et system af tunge gardiner der kan trækkes for næsten alle sidevægge og bagvægge, hvilket absorberer lyd og sænker efterklangstiden væsentligt, så det bedre egner sig til rytmisk musik.

Derudover har de også to koncertsale til hver 200 lyttere, en optimeret til rytmisk musik med meget kort efterklang (husker ikke tallet, og kunne ikke lige finde det, men langt under 1 sekund), og en til kammer-musik og klassisk musik med dejlig levende og lang efterklang velegnet til rent akustiske instrumenter.

Tiderne i artiklen er formentlig målt som 'RT60', der angiver tiden fra at lyden er kraftigst, indtil styrken bliver 1000 gange svagere (-60 dB): http://en.wikipedia.org/wiki/Reverberation...

  • 0
  • 0

Meget klassisk musik er en flad fornøjelse hvis ikke der er ordentlig efterklang i lokalet. Under studierne boede jeg i en toværelses med en lille stue med hårde murstensvægge og næsten ingen møbler ud over klaveret. Ud med kæresten og døren smækket i så var det perfekt til Bach - man kunne godt høre forskel.

  • 0
  • 0

Den ideelle efterklangstid afhænger hovedsageligt af to ting: * hvad skal der foregå i rummet/salen? * hvor stor er rummet/salen -men også: den kan sagtens være forskellig i forskellige frekvensbånd og det er i nogle tilfælde hensigtsmæssigt indenfor nogle bestemte tolerancer. Lad os nu bare tage sale til musik; her skal efterklangstiden (lad os bare sige udregnet som et gennemsnit over frekvensbåndene 125-2 kHz) være ca. 50-75% længere til symfonisk musik end til rock musik -mens opera kunne ligge midt i mellem. Den hensigtsmæssige efterklangstid til fx. rockmusik stiger jævnt med volumen af salen; fx 1 sek i en mindre sal på 5000 m3 og altså 3 sek i en hal som B&W hallerne på næsten 700.000 m3. Men det er meget vigtigt at fokusere på efterklangstiden i bas-frekvenserne; og det er hele årsagen til AqFlex produktet. Man kan læse nogle artikler om akustik til forstærket musik generelt på www.flexac.com under 'research'.

  • 0
  • 0

Et (siddende) publikum absorberer 4-5 gange så meget mellem- og høj-frekvent lyd som lavfrekvent, og man skal være opmærksom på om man angiver efterklangstider for tom eller fuld sal. Efterklangstiden kan i øvrigt også være for kort til forstærket musik (såvel som til klassisk).

  • 0
  • 0

Jeg har fået til opgave at designe et rum til 100 mennesker, hvor efterklangs tiden skal nærme sig den idelle for kammermusik, hvordan vil i lægge sådan en an?

  • 0
  • 0

Hej Emilie, I skal hyre en akustiker der er vant til at designe koncertsale. Da der angiveligt udelukkende skal spilles kammer musik i rummet er det ikke nødvendigt at implementere variable akustik der kan tilpasse akustikken forskellige genrer (som mit produkt kan). Det kan dog stadig måske være en ide at have nogle fra-trækkelige gardiner på væggene - de har nemlig stort set har samme absorptionskoefficient vs. frekvens som et publikum. Ellers kan stolene indkøbes så de ligeledes gør op for publikum, således at salens akustik kun ændrer sig lidt ved tilstedeværelsen af publikum.

Hvis det er en skoleopgave du har fået kan du sende mig en mail.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten