Danske lossepladser bliver afsløret med 3D-teknologi
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske lossepladser bliver afsløret med 3D-teknologi

Er det en høstak? Er det et hul i jorden? Er det højt eller lavt?

At finde detaljer om en jordforurening kan i dag være lidt af en gættekonkurrence, når regionerne skal kigge på gamle flyfotos over et bestemt område.

Men i Region Syddanmark har medarbejderne mulighed for at tage 3D-briller på og se på både historiske og nye flyfotos i 3D, så de ser mange flere detaljer - og skal gætte mindre.

Læs også: Se her, hvad Region Syddanmark ser med sine 3D-briller

»Det er som at se forskel på et sort-hvidt billede og et farvebillede. Billedet indeholder de samme ting, men hjernen opfatter mange flere detaljer, når der er farve på,« forklarer en af ophavsmændene til softwaren bag 3D-programmet, Adrian Swiatecki fra firmaet I-GIS:

»Så behøver man ikke at tolke ud fra skygger eller andet på billedet.«

Teknologi for de utålmodige

Softwaren bygger på det arkiv af historiske flyfotos, I-GIS i forvejen har liggende for blandt andet Region Syddanmark.

I-GIS har flere end hundrede tusinde historiske billeder tilbage fra 1945 liggende på computere, og de er taget, så de kan ses i stereo. Det vil sige, at der er taget ét flyfoto, som det er set med højre øje, og ét for venstre øje. På den måde har man kunnet vurdere højdeforskelle.

Det fik - på opfordring af Region Syddanmark - I-GIS til at udvikle software, der automatisk kan danne 3D-effekten direkte på skærmen.

Det har betydet et stort fremskridt for regionens arbejde med forurenede grunde, fordi man tidligere skulle sidde med de fysiske billeder, et stort besværligt apparat og en ordentlig portion tålmodighed for at opnå samme effekt.

»Det har vi så gjort ved at lægge et blåt filter på billedet til det højre øje og et rødt på billedet til det venstre øje,« forklarer Adrian Swiatecki

Han fortæller, at firmaet også har givet moderne flyfotos samme effekt, og forventer, at det i løbet af få år vil blive helt almindeligt at bruge stereo-3D-billeder i den daglige arbejdsgang de steder, hvor man nu udelukkende anvender almindelige ortofotos (som er korrigerede for misvisning som følge af højdeforskelle i terræn, optisk forvrængning og hældning af kameraet).

Jord og huller springer i øjnene

Niels Just, der er geolog i afdelingen for jordforurening i Region Syddanmark, er begejstret for muligheden.

»Man får en helt anden erkendelse af, hvad der sker i terrænet, fordi man kan se det i 3D - som om man selv flyver hen over det. Og ved at benytte flyfotos fra forskellige årgange over samme område, får man desuden mulighed for at se, hvilke terrænændringer der er sket over tid,« siger han og nævner tre eksempler på, hvordan regionen anvender 3D-teknologien.

For det første er det nemmere at få øje på en gammel losseplads eller grusgrav, eller hvad man nu er interesseret i, i 3D, end hvis man alene benytter 2D.

For det andet kan man danne sig et indtryk af dybden i udgravede huller i terrænet og af højden af tilførte fyldlag af allerede kendte lossepladser. På den måde kan man få et indtryk af volumen af det deponerede fyld, ligesom det er lettere at aflæse, hvornår hvilke dele af råstofgraven er blevet fyldt op.

Det kan være af værdi ved planlægningen af en eventuel boreundersøgelse, fordi regionen nemt kan vurdere, hvor der skal sættes en prøveboring, ligesom alderen af en opfyldning kan give en idé om, hvad man kan forvente at finde ved undersøgelsen.

Endelig kan man ved undersøgelse af forurenede industrigrunde på flyfotos i 3D bedre se, hvad der er og har været af bygninger på grunden, så boreundersøgelser kan tilrettelægges mere præcist ud fra placeringen af de potentielt forurenende aktiviteter.

Offentlig øreholderi

I-GIS har alle rettigheder til 3D-visningsteknologien, så kommuner og andre, der kunne have brug for det, skal betale for adgang.

Men Niels Just drømmer om, at myndighederne i fællesskab kunne gøre teknologien tilgængelig for borgerne også, så alle kunne gå ind at hente data og historiske luftfotos i 3D, sådan som de kan med 2D-fotos i dag.

»Så kunne borgerne holde os i ørerne og nemt finde ud af, om vi for eksempel har overset en gammel losseplads,« siger han.