Danske landmænd rammes af undervurderet kvægsygdom

Mindst ti danske landmænd, dyrlæger eller inseminører er i løbet af de seneste par år blevet smittet med kvægsygdommen q-feber, der først lige er begyndt at få opmærksomhed i Danmark.

Kvægsygdommen stammer fra bakterien Coxiella burne, der findes naturligt hos får, kvæg og geder, men også hos små gnavere, fugle, flåt og danske husdyr. For nylig har sygdommen ramt et landmandspar i Skals, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Det seneste halve år har dyrlæger fra en klinik i Skals fundet adskillige tilfælde af q-feber. Hele fem ud af seks testede besætninger har vist sig at være smittet.

Ifølge Landbrugsavisen er mange praktiserende læger helt ukendte med infektionerne som følge af sygdommen, og først i 2005 gjorde Fødevarestyrelsen q-feber anmeldelsespligtig, fordi der var et ønske om at få overblik over sygdommens udbredelse.

Beslutningen kom, efter at Danmarks Fødevareforskning i 2004 fandt antistoffer mod sygdommen hos syv procent af dyr til eksport.

Smitsom bakterie er et potentielt terror-våben
Mere end halvdelen af de mennesker, der bliver smittet, mærker det ikke, og det er også tilfældet med landmandsparret på Skals. I 40 procent af tilfældene vil q-feberen dog give udslag i influenzalignende symptomer, og i ganske sjældne tilfælde er sygdommen invaliderende, hvis den ikke bliver behandlet, eller ligefrem dødelig.

Omkring fem procent af de syge vil dog udvikle sværere symptomer, og skal en tur om hospitalet for at blive raske, fremgår det af oplysninger fra Statens Seruminstitut.

Coxiella burnetii-bakterien er en så afsindigt smitsom bakterie, at den er blevet klassificeret som potentielt våben til biologisk terror.

I lande som Sverige og England har man fundet antistoffer mod q-feber i blodet hos omkring 30 procent af landbobefolkningen. Hos mennesker uden for risikogruppen regner man med, at helt op til 10 procent vil have haft sygdommen og dermed have antistoffer.

I Frankrig - med en befolkning som er 12 gange større end Danmarks - rapporteres op til 1.000 tilfælde om året af q-feber hos mennesker, som har haft svære nok symptomer til at søge læge, skriver Berlingske Tidende.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten