Danske lampeproducenter: OLED er en umoden teknologi
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske lampeproducenter: OLED er en umoden teknologi

Næste år masseproducerer Philips OLED til belysningsformål. Året efter følger GE efter sammen med Lumiotec og Konica Miniolta. Alligevel giver danske lampeproducenter foreløbig teknologien en kold skulder.

»Det vil vare et godt stykke tid, før prisen bliver tilpas lav og lysstyrken og lysets kvalitet høj nok til, at vi vil bruge OLED-lyskilder,« siger R & D director i Louis Poulsen Lighting, Henrik Lenskjold.

Louis Poulsen har for nylig lanceret sin første LED-lampe og LED-teknologien er også det foretrukne valg hos Technical Trafic Solutions (TTS) i Odense, der producerer trafiklys og belysning til byrum.

Læs også: Video: Verdenspremiere på OLED-lyspaneler

»LED-teknologien er så langt fremme nu, at vi kan få dioder af høj kvalitet til alle mulige formål, og prisen er også blevet meget lav,« forklarer direktør Poul Nellemose fra TTS.

Selv hos arkitekterne, der ellers er hurtige til at kaste sig over ny teknologi, har OLED-teknologien stadig ikke vundet udbredelse, fortæller udviklingschef Kasper Guldager Jørgensen, der har ansvaret for at arkitektfirmaet 3XN bruger og ufvikler nye materialer.

»Den korte forklaring er, at OLED ikke er kommercielt modent endnu. Selv for en som mig, der er meget interesseret i teknologien, er det svært at få fat i materialeprøver eller bare få nogle konkrete data på, hvad de kan. Vi har i et samarbejde med North Carolina State University eksperimenteret lidt med intelligente tekstiler med OLED, men ellers har vi ikke brugt det, og mig bekendt er det ikke brugt kommercielt endnu.«

Lige så sikre både lysbranchen og arkitekterne er på, at OLED endnu ikke dur, lige så sikre er de på, at teknologien er fremtiden.

»OLED har et superspændende potentiale. At lys ikke længere er et punkt men en flade giver nogle helt nye muligheder,« siger Kasper Guldager Jørgensen, arkitektfirmaet 3XN. Han tror, at OLED tidligst bliver udbredt om fem år.

I Louis Poulsen glæder Henrik Lenskjold sig også til at kaste sig over OLED.

»OLED kommer helt sikkert til at give nye muligheder. Man kan styre pixels meget mere præcist, så i teorien kan man lave en lampe, hvor det er skærmen, der lyser. Og man vil også se et større mix mellem produkter, så din fladskærm kan være din lampe om aftenen, og du kan læse sms og emails på din lampeskærm. Men det er potentialer, der ligger en del år ud i fremtiden.«

Lige for tiden kan man på Dansk Design Center se en udstilling med eksempler på de nyeste lysteknologier. Dog optræder OLED kun som skærmteknologi. Udstillingen lukker 9. august.

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kunne 'man' ikke lave en "ved ikke"-mulighed, så man ikke tvinges til 'bare' at sætte kryds ved en tilfældig stemmemulighed, hvis man gerne vil se stemmefordelingen?

 • 0
 • 0

I second that... også for at man ikke bliver nødt til at stemme hver gang man bliver nysgerrig efter hvad "stillingen er"....

Men i øvrigt er det også lidt den fornemmelse jeg havde af modenheden... engang når de når lidt længere med teknologien vil det være en fantastisk ting... det kan jo heldigvis være at en satsning som phillips' kan sætte noget ekstra skub i det :)

 • 0
 • 0

Man skal ikke afskrive det. Vi er vant til at umodne teknologier sættes pø markedet, hvor bagefter kunden betaler for produktmodenhed.(Se softvare)

Mig bekendt kan man da købe et OLED fjernsyn bl.a. fra Samsung - så helt umodent er det da ikke.

 • 0
 • 0

Mig bekendt kan man da købe et OLED fjernsyn bl.a. fra Samsung - så helt umodent er det da ikke.

Nu snakker vi belysning og ikke fjernsyn, selv om de to teknikker måske smelter sammen en gang (så du kan se fjernsyn i loftet, når du ligger i sengen eller du kan bruge et vindue skiftevis som fjernsyn eller belysning).

Iøvrigt er OLED fjernsyn lige kommet frem og koster en del mere end din arkitektlampe til skrivebordet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten