Danske læger raser over ny Lundbeck-medicin

I Sverige har Lundbeck lanceret et antidepressivt lægemiddel, Premalex, som skal behandle kvinder, der oplever store gener i dagene før deres menstruation. De europæiske lægemiddelmyndigheder, EMA, har netop godkendt præmenstruelt dysforisk syndrom (PMDS) som en sygdom, og derfor har Lundbeck lanceret midlet.

Det har dog fået flere speciallæger op af stolen. De kalder det vanvittigt og rystende, at Lundbeck lancerer medicinen og på den måde er med til at sygeliggøre ellers raske kvinder, skriver Jyllands-Posten.

»Man er groft sagt ved at gøre kvinders menstruation og hormonudsving til en behandlingskrævende sygdom. Det er vanvittigt, at medicinalvirksomheden får lov til det. Man giver antidepressiv medicin til raske med alt, hvad det medfører af sygeliggørelse og bivirkninger. Det er virkelig et skråplan,« siger praktiserende læge, dr.med. Lotte Hvas, som desuden er medlem af Det Etiske Råd.

Flere læger er vrede over, at Lundbeck har lanceret midlet Premalex, som skal bruges til at behandle kvinders gener op mod deres menstruation. (foto: Curalogic) Illustration: Curalogic

Birgit Persson, der er speciallæge i psykiatri og lektor ved Københavns Universitet, mener slet ikke, at PMDS burde være godkendt som en sygdom.

»Selvfølgelig skal de få kvinder, der har store problemer, hjælpes, men at puste menstruationsgener op til en sygdom med egen diagnose er meget problematisk,« vurderer hun.

Lundbeck har anslået, at omkring fem procent af kvinder i den fødedygtige alder lider af PMDS, og kommunikationsdirektør Anders Schroll understreger, at Premalex kun er godkendt til behandling af kvinder, der opfylder kriterierne for netop denne sygdom.

Læs hele historien i Jyllands-Posten

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Bare fordi PMS er normalt for kvinder, kan det jo sagtens være en sygdom for de 5% som har det i så svær en grad at det er invaliderende.

Synes at Lotte Hvas fra etisk råd læner sig for meget op af kassetænkning, hvilket er temmeligt selvmodsigende når man er medlem af etisk råd og burde være klar over at mennesker ikke er ens og man derfor ikke kan forsimple og putte folk i kasser.

 • 0
 • 0

Jeg forstår kun delvis opstandelsen. Hvad der var mere interessant ville være en nøjere gennemgang af de resultater der ligger til grund for godkendelsen. Med hvor stor sikkerhed virker det, er det muligt det ikke virker, og endelig, kan det skade. Netop midler for psykiske lidelser har en kedelig historie med tvivlsomme resultater. Blot der er en lille chance for virkning, bliver det godkendt, selvom der også er chance for negative virkninger eller i heldigste fald ingen virkning overhovedet.

 • 0
 • 0

What's the difference between PMS and BSE ?

One is Mad Cow's Disease, the other is an Agricultural infection.

Wife with PMS shouts from kitchen ”what do you want for tea” husband replies”what are the choices?” “YES OR FUCKING NO”

 • 0
 • 0

.........argument der er fremført mod et lægemiddel.

Hvis man har hovedpine skulle man ikke kunne tage en hovedpine tablet.

Hvis bliver køresyg skulle ma ikke kunne tage en tablet mod køresyge.

Hvis man får et bistik så måtte man ikke anvende et middel mod smerten og den efterfølgende kløe.

Hvis man lider af fodsvamp så måtte man ikke anvende et middel mod dette.

Hvis man lider af sukkersyge så må man ikke anvende insulin.

Hvis man ikke ønsker børn må kvinderne ikke anvende P Piller

Vorherre på lokum.

 • 0
 • 0

Hvad ville senstationspressen have skrevet hvis den havde haft samme tilgang til tingene da Penicillin kom frem?

Forbruget af Penicillin er steget med 800% i forhold til sidste år (hvor det blev lanceret i November). Sundhedsstyrelsen udtaler stor bekymring for de stigende udgifter til Penicillin og opfordrer lægerne til at være tilbageholdende og henvise patienterne til at spise hvidløg og bade betændte sår i sæbevand.

.

Tilsvarende med "Lykkepiller" og Ritalin mod ADHD, et reb ude i laden har altid virket 100% mod depression og de urolige drenge skal bare ud af skolen og få sig et hårdt manuelt arbejde.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten