Danske kostråd farligere end fedt og flæskesteg

Stik imod de seneste 20 års advarsler viser ny forskning, at tandsmør, fed ost og flæskesteg ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Dermed står et af de vigtigste kostråd om at begrænse indtaget af mættet fedt fra blandt andet mælkeprodukter, dyr og tropiske olier for fald.

Senest fremgik det af en artikel i verdens førende ernæringstidsskrift, American Journal of Clinical Nutrition, at en række studier af i alt 348.000 personer ikke kunne vise en sammenhæng mellem indtaget af mættet fedt og risikoen for at dø af blodpropper eller andre hjerte-kar-sygdomme.

»Folk tror, at fedt er dårligt. Derfor kom vores konklusion som lidt af en overraskelse, selv om andre undersøgelser tidligere har vist noget tilsvarende,« siger en af artiklens forfattere, ernæringsforsker Qi Sun, Harvard University, til Ingeniøren.

Konklusionen om, at mættet fedt ikke giver flere hjerte-kar-sygdomme, står i direkte modstrid med de danske kostanbefalinger.

På hjemmesiden altomkost.dk skriver Fødevarestyrelsen: "Spar på fedtet - især fra mejeriprodukter og kød. Mættede fedtsyrer øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning".

Danske råd kan gøre mere skade end gavn

Styrelsen opfordrer i stedet danskerne til at spise mere kulhydrat, blandt andet kartofler, ris eller pasta hver dag. Det undrer Qi Sun. Han påpeger, at forskningen sådan set ikke frikender mættet fedt helt.

»Men spiser vi mindre mættet fedt, skal det erstattes af noget andet. Mere kulhydrat, særligt de simple kulhydrater, er meget skadelige og øger risikoen for at udvikle diabetes, som igen øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Derfor kan anbefalingen om at spise mere kulhydrat gøre mere skade end gavn,« siger han.

Ph.d. Marianne Uhre Jakobsen fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, står bag en af de undersøgelser som den amerikanske artikel bygger på. Heller ikke hun er enig i den danske anbefaling om at spise mere kulhydrat.

»Vi skal passe på med vores fedtforskrækkelse og være åbne over for at forfine kostanbefalingerne.«

Ifølge lektor Tine Tholstrup, Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet, er førende udenlandske forskere i dag enige om, at der mangler bevis for, at mættet fedt er skadeligt. Hun mener ikke, at det mættede fedt er det egentlige problem, men på grund af den kolesterolhævende virkning bør det stadig spises i moderate mængder.

»Hvis de kulhydrater, vi spiser, ikke er komplekse, ser de ud til at være mere helbredsskadende end mættet fedt. De danske anbefalinger skulle give mulighed for at spise mere fedt af god kvalitet, dvs. mere monoumættet fedt, og færre kulhydrater,« siger hun.

Nye kostråd i 2012

Fødevarestyrelsen vil ikke revidere de officielle, danske kostråd, før der kommer en ny udgave af de nordiske næringsstofanbefalinger. Det sker i 2012. Det arbejde deltager DTU Food i. Forskningschef Inge Tetens siger:

»De nye studier er endnu ikke tilstrækkeligt til at ændre anbefalingerne af kostsammensætningen, men de kommer naturligvis med i de samlede vurderinger, der ligger forud for eventuelt at ændre de nuværende næringsstofanbefalinger,« siger hun.

Læs mere i den trykte udgave af Ingeniøren fredag:

"Franskbrødet under mistanke som den nye llivsstilsynder"

Abonnenter kan også logge på og læse artiklen HER.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Egentlig ikke så overraskende.

kulhydrat, blandt andet kartofler, ris eller pasta

fyldte jo ikke meget i "stenalderkosten".

 • 0
 • 0

Der har jo været kritik af de danske kostråd i langt tid. Kostpyramiden blev fx udviklet efter hvad der var billigst - i stedet for hvad der var sundest.

 • 1
 • 0

Kostpyramiden blev fx udviklet efter hvad der var billigst

Njaee? Æg, mælkeprodukter, ris, pasta m.m. var vel egentlig ikke, historisk, billigere end lokalt producerede grøntsager som div. kål og rodfrugter!?

 • 0
 • 1

Hej.

Jeg har læst bogen "Kolesterol - myter og realiteter". Den er skrevet af Uffe Ravnskov.

Se linket: www.ravnskov.nu/cholesterol.htm

I denne skriver han, at mættet fedt ikke er så usundt, som mange tror.

Om jeg er enig med ham, ved jeg ikke. Men det er ihvertfald spændende læsning. Nok om ham og bogen.

En mindre mængde mættet fedt - f.eks under 10 E% - er måske uskadeligt. (E% er procent af fødens og kosttilskuds samlede mængde energi).

En større mængde mættet fedt - over 10 E% - er måske skadeligt. Hvad ved jeg.

Artiklen drejer sig hovedsageligt om hjerte/kar-sygdomme. Måske er mættet fedt usundt m.h.t. andre sygdomme.

Iøvrigt bør man skelne mellem mættede fedtsyrer. Det er ikke alle mættede fedtsyrer, der er lige skadelige/uskadelige.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Projekt Smørhul (og Projekt Trafiksikkerhed)

 • 0
 • 0

Æg, mælkeprodukter, ris, pasta m.m. var vel egentlig ikke, historisk, billigere end lokalt producerede grøntsager som div. kål og rodfrugter!?

Det siger jeg da heller ikke.

Kostpyramiden blev jo ikke udviklet i stenalderen. Men hvis du kan få ris og pasta lige så billigt som grønsager, så vil jeg godt vide hvor du handler.

 • 0
 • 0

[quote] Æg, mælkeprodukter, ris, pasta m.m. var vel egentlig ikke, historisk, billigere end lokalt producerede grøntsager som div. kål og rodfrugter!?

Det siger jeg da heller ikke.

Kostpyramiden blev jo ikke udviklet i stenalderen. Men hvis du kan få ris og pasta lige så billigt som grønsager, så vil jeg godt vide hvor du handler.[/quote]

What? Ris og pasta er da meget billigere end grøntsager uanset hvor du handler.

 • 0
 • 0

Følger selv en delvist hjemmestrikket stenalder-diæt.

Begrænset med brød, ris, pasta, kartofler etc. Ellers sunde mejeriprodukter, æg og kød. Derudover rigeligt med grøntsager samt "årstidens" bær og frugter bortset fra importeret supplement.

Man får næse for at undgå hurtige kulhydrater (højt glykæmisk indeks).

Iøvrigt er hydrogenerede fedtsyrer skadelige. F.eks. er fiskeolie i kapsler hydrogeneret for at øge holdbarheden. Dermed forsvinder idéen med at supplere med dens slags fiskeolie.

 • 0
 • 0

Danmark har kostråd i henhold til at Danmark er et landbrugsland.

Norge har kostråd i henhold til at Norge er en fiskerination.

Ud fra det her, kan man sige at kostråd slet ikke har noget med hvor sundt vi mennesker skal have det , men hvad er bedst for nationen/industrien.

 • 1
 • 0

Hej Kurt Birk.

Du skriver bl.a. 2 ting. Nemlig:

 1. "Iøvrigt er hydrogenerede fedtsyrer skadelige".

 2. "F.eks. er fiskeolie i kapsler hydrogeneret for at øge holdbarheden. Dermed forsvinder idéen med at supplere med dens slags fiskeolie".

Prøv at uddyb og dokumenter dine 2 påstande.

Med hydrogeneret mener du der hærdet?

Venlig hilsen Jan Projekt Smørhul (og Projekt Trafiksikkerhed)

 • 0
 • 0

Er selv stærk tilhænger af stenalderkosten. Men den er dælme svær at følge synes jeg. Så det bliver den kun delvist. Men der ryger desværre stadig drukture og fastfood ned af og til :) Og ja... kaffe kan jeg sku heller ikke undvære.

 • 0
 • 0

Ud fra det her, kan man sige at kostråd slet ikke har noget med hvor sundt vi mennesker skal have det , men hvad er bedst for nationen/industrien.

... eller hvad der er praktisk muligt at følge for en gennemsnitsfamilie i det pågældende land ud fra det vareudbud og de priser som var gældende da kostrådene blev udarbejdet.

 • 1
 • 0

Aha, så kulhydrat er usundt og (kvalitets) fedt er sundt! (det vidste vi egentlig godt). Men det betyder jo, at nok så mange velmenene og sikkert også velbetalte forskere har skudt i decideret modsat retning, da de vedtog de nuværende kostråd. Det er endnu en belæring om, at såkaldt konsensusvidenskab er farligt. Den vedtagne mening på bjerget, som få drømmer om at modsige, kan ligeså godt være forkert.

Hvad er det nu det minder mig om... ;)

Visdommen er vel bare, at man skal beholde sin sunde skepsis overfor nok så hvide kitler, når de serverer den_endegyldige_sandhed. Og derfor skal politikerne lade være med at være teknokrater, der lovgiver en hel masse ud fra alskens videnskabelige modefænomener.

Tænk hvis vi havde fået en generel skat på fedt! Så ville sund mad være blevet straffet!

 • 0
 • 0

Og derfor skal politikerne lade være med at være teknokrater, der lovgiver en hel masse ud fra alskens videnskabelige modefænomener.

Ja, i stedet skal de føle efter indeni, hvad der er sundt og godt. At basere sine beslutninger på undersøgelser, viden og fakta er bare so last year :-/

 • 0
 • 0

"Styrelsen opfordrer i stedet danskerne til at spise mere kulhydrat, blandt andet kartofler, ris eller pasta hver dag."

"Mere kulhydrat, særligt de simple kulhydrater, er meget skadelige og øger risikoen for at udvikle diabetes, som igen øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Derfor kan anbefalingen om at spise mere kulhydrat gøre mere skade end gavn"

De kulhydratprodukter som sundhedsstyrelsen anbefaler (kartofler, ris, pasta) er jo netop ikke simple, men derimod polysakkarider/stivelse, som er langt tid om at blive bedbrudt af enzymer, og derved inducerer en langsom insulinrespons i kroppen.

Altså er de danske anbefalinger ikke skadelige, men fornuftige nok.

 • 0
 • 0

Ja, i stedet skal de føle efter indeni, hvad der er sundt og godt. At basere sine beslutninger på undersøgelser, viden og fakta er bare so last year :-/

Tja, men ofte er sagerne så komplekse at der ikke ER ordenlig fakta tilgængelig. Måske er der modstridende videnskabelige resultater, hvor den ene skole er ophævet til "videnskabelig konsensus" af en eller anden grund, og her vil jeg da sætte pris på snusfornuftige politikere, der føler efter indeni, inden de skriver under på hvad som helst.

 • 0
 • 0

Michael Nielsen:

Ris og pasta er da meget billigere end grøntsager uanset hvor du handler.

Dét kan jo diskuteres.

Et hurtigt kig på discounthjemmesider viser bl.a.: Broccoli, 500g, Gulerødder, 1kg, Et helt hvidkål. Altsammen til en femmer stk. - Allerede et helt måltid til flere personer, eller til én i flere dage.

Prøv dét med ris/pasta for 15,-!? (Og overvej så samtidig, hvad der er sundest!) ;-)

 • 0
 • 0

... Iøvrigt er hydrogenerede fedtsyrer skadelige. F.eks. er fiskeolie i kapsler hydrogeneret for at øge holdbarheden. Dermed forsvinder idéen med at supplere med dens slags fiskeolie. ...

Hvilke fiskekapsler køber du? JEg er enig i, at hydrogeneret/hærdet/mættet fiskeolie mister sin virkning, men man plejer nu at tilsætte E-vitamin som antioxidant.

 • 0
 • 0

Man har i de sidste 2 1/2 år kunnet følge disse tanker hos kostbloggeren på http://kostbloggeren.blogspot.com - det var bare et spørgsmål om tid, før mainstream kom med.

Kostbloggeren har rapporteret fra forskningens forkant og er havnet på en modificeret stenalderkost. Det viser sig nu at være meget fornuftigt ...

 • 0
 • 0

Ud fra det her, kan man sige at kostråd slet ikke har noget med hvor sundt vi mennesker skal have det , men hvad er bedst for nationen/industrien.

Så sandt, så sandt. I spanien er det olivenolie, tørret skinke, bønner og rødvin der bliver udråbt til det eneste sande og gode.

 • 0
 • 0

Jeg husker en ca 10 år gammel japansk undersøgelse, som viste at fedt, fra feks svinekød, ikke var usundt. Danske forskere forklarede det med at henvise til genetiske forskelle, på japanere og danskere...

VH Nicholas

 • 0
 • 0

Mon ikke det bedste kostråd er at man skal spise varieret og ikke for meget. Det nytter jo ikke noget at spise "sundt" hvis man alligevel æder for meget.

 • 0
 • 0

Får bare lyst til at fortælle, at jeg for ca. 5 år siden begyndte at leve LCHF. Det første år røg der uden problemer 22 kg, derefter har min vægt været stort set stabil uanset hvor meget jeg stopper ned:-)

Jeg lever af kød, æg, grøntsager og meget lidt hjemmebagt rugbrød uden sukker og hvedemel. I begyndelsen havde jeg "sukkersug" og var næsten parat til at slå ihjel for en vingummi, men i dag er jeg stabil og har ingen problemer med at sige nej tak til kage, slik o.lign.

Mit største problem har været drikkevarer. Jeg er en hund efter kaffe og drikker det stadig - dog i betydeligt mindre mængder end før i tiden. Sodavand og saftevand er helt væk fra min dagligdag.

Jeg dyrker motion fordi jeg får det godt mentalt af fx en løbetur - ikke for at være eller blive tynd. Hvis du spiser forkert og er overvægtig kan du løbe 100 km om ugen og forblive overvægtig. Det handler om HVAD du putter i munden.

Fedtdebatten har igennem flere år været meget aktuel og "hed" i Sverige og svenskerne har adskillige meget dygtige LCHF kosteksperter som rådgiver om både kost, eventuelle bivirkninger når man skifter over til LCHF samt hvordan man med succes gennemfører en livsstilsændring - flere af dem er forøvrigt uddannet læger og har dokumenteret stor erfaring med bl.a overvægtige og ernæring. De har igennem årevis kæmpet med det svenske sundhedssystem og den svenske stats kostråd (som til forveksling ligner den danske stats kostråd) - nu begynder der endelig at komme lidt medvind i sejlene.

Nu er det endelig videnskablig dokumenteret at der ikke er nogen direkte forbindelse mellem hjerte-kar sygdomme og fedt - og så vil jeg personligt gerne se de videnskabelige undersøgelser der ligger til grund for at man stadig anbefaler kulhydrater i de danske statsligt sponsorerede kostråd???

Arne Astrup må vist langt om længe "bide i græsset".

 • 0
 • 0

Men man kan gå et par generationer tilbage, min bedstefars bondekost m masser af kål og flæsk, f.eks. - de blev gamle!

Og så kan man nyde en snaps og en fedtemad med god samvittighed!

 • 0
 • 0

Den humane ernæring halter 40-50 år efter den animalske ernæringsforskning. Som nævnt i anden tråd udførte Otto Sørensen et banebrydene forskniningsprojekt, hvor han i sammenlignende fodringsforsøg med smør og margarine til rotter ikke fandt nogen forskelle i karsygdomme. Hans forskningsresultater er offentliggjort i "Ugeskrift for Læger" engang i den første halvdel af 1960-erne, men hans resultater blev glemt. I stedet fik Knud Lundbergs amatøragtige kolesterolteori en stor udbredelse hos læger, der ikke er særlig velbevandret i human ernæring. Alle har behov for både mættede og umættede fedtstoffer - blot det ikke overdrives. Med sjovt at læse om de nyeste landvindinger indenfor den humane ernæring, som man har anvendt i fodringen af dyr de sidte 30-40 år.

Mvh. Per A. Hansen

 • 0
 • 0

Tænker at energibalancen er lige så vigtig som hvad der spises. Kost skal være afbalanceret og ikke kun være kød, æg, smør og æg, men heller ikke kun bestå af 'hurtige' eller 'langsomme' kulhydrater og fibre. Som med al anden livsstil, så er den outrerede livsstil farlig (og JA, jeg ved godt at en eller flere kan nævne en onkel eller farfar, der kun spiste flæskesteg morgen middag og aften, OG røg 10 cigarer om dagen).

De superfede amerikanere er nok ikke blevet fede af burgerbollen eller kartoflerne der hører med til deres 2 kilo spareribs. Altså igen, det er energiindtaget der skal være fokus på. Bevæger man sig lidt, så har man ikke behov for så stort et energiindtag, og bevæger man sig meget så er behovet større (uden der nødvendigvis er direkte eller liniær sammenhæng mellem energiforbrug og energibehov). Kroppen regulerer sin forbrænding efter omgivelserne, kulde, varme, og aktivitet. Muligvis kan kroppen også 'trænes' til at leve i mere eller mindre askese.

Men altså, det der kommer ind, det skal forbruges, ellers sætter det sig ... på sidebenene eller foran.

Sådan har det altid været og sådan vil det være, indtil vi kan genmodificere os selv til at forøge forbrændingen.

Mvh.

 • 0
 • 0

Jeg kan se at emnet "kost" virkelig får os op på mærkerne.! Jeg opdagede for et par år siden at den engelske udgave af grønt- og alkoholråd ikke som i Danmark hedder "6 stk grøntsager og 3 genstande (mænd) om dagen" men "5 stk grøntsager og 5 genstande (mænd) om dagen" Vil formode at den tilgrundlæggende videnskab er ca. den samme så man skal altså som mand flytte til England og straks vil man leve længere :-)

 • 0
 • 0

Hej.

Jon Loldrup har et indlæg, der hedder "Fedt-information". Artiklen, som der er linket til, er bl.a. skrevet af Anette Harbech Olesen. Hende synes jeg er unuanceret, så man skal tage det, som hun skriver, med et gran salt.

M.h.t. fiskeolie-kaspler så indeholder alle de kapsler, som jeg har set, n-3-fedtsyrerne EPA og DHA, som skulle være aktive og "sunde".

At et produkt indeholder hærdet fedt er IKKE ensbetydende med, at det er fyldt med de usunde transfedtsyrer.

God weekend.

Venlig hilsen Jan, Projekt Smørhul (og Projekt Trafiksikkerhed)

 • 0
 • 0

Det er ikke helt rigtigt: UK: unit=8g alkohol DK: En genstand svarer til cirka 12 gram alkohol.

Recommended intake Moderation is the key. In the UK, the recommendation is no more than two to three units of alcohol a day for women and three to four units for men, with at least two or three alcohol-free days each week.

Kilde BBC og Netdoktor

 • 0
 • 0

I stedet fik Knud Lundbergs amatøragtige kolesterolteori en stor udbredelse hos læger, der ikke er særlig velbevandret i human ernæring.

Rigtigt, men det var ikke her det startede. Det startede i USA med en meget højtråbende mand der hed Ancel Keys. Op gennem 60erne lykkedes det ham faktisk at presse sin hypotese igennem, skønt de videnskabelige beviser var ikke-eksisterende (og stadig er det). Det mundede ud i rapporten "Dietary Goals" som blev udgivet af McGovern kommissionen i 1977. Hermed var fedt/kolesterol hypotesen politisk besluttet i USA, og forskere der havde andre meninger var i praksis ikke i stand til at få bevillinger.

Det er en fascinerende historie, som netop viser hvad politikere ikke skal blande sig i.

MvH,

Bent.

 • 0
 • 0

I øvrigt en interessant krølle på historien: madpyramiden er opfundet af og udgivet af det amerikanske landbrugsministerium USDA. Dengang ville ingen af de ernæringsrelevante myndigheder have noget at gøre med den.

Bent.

 • 0
 • 0

[quote] ... Iøvrigt er hydrogenerede fedtsyrer skadelige. F.eks. er fiskeolie i kapsler hydrogeneret for at øge holdbarheden. Dermed forsvinder idéen med at supplere med dens slags fiskeolie. ...

Hvilke fiskekapsler køber du? JEg er enig i, at hydrogeneret/hærdet/mættet fiskeolie mister sin virkning, men man plejer nu at tilsætte E-vitamin som antioxidant.[/quote]

Tja, jeg kan ikke huske det nøjagtigt og har ikke rigtigt kunnet finde et relevant link. For et par år siden gik jeg på apoteket med een pakke fiskeolietabletter og spurgte netop til varedeklarationen og de gav mig ret i at der var tale om hydogeneret fiskeolie. Tabletter var ikke købt på apoteket.

 • 0
 • 0

Mine forældre blev ikke så gamle (70 0g 79), de røg så- dvs min far røg ikke efter sin første infakt. i 1982. Og min mor fik apopeksi- som 65 årig.

Ikke noget fedt liv. De levede herefter erfter diabetesdiæten, da den dengang ikke fandtes hjete-mad.

Til ærgrelse for dem begge, da rejer- var forbudt , da de indeholder kolesterol. I dag ved vi- at rejer indeholder sund kolesterol.

Min farmor røg også- ellers var hun vel blevet 114 år- fremfor 100.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

WorldWatchInstitute har udsendt en rapport der giver kødproduktion skylden for ca 50% af den menneskeskabte co2 udledning. HVIS det holder vand, må der ligge interessante perspektiver for os i de rige lande. Feks kan en overvejende vegetar måske rejse på charterferie uden dårlig samvittighed og co2 afgift?

Det globale husdyrhold skønnes at vokse fra nu 50 til 100 mia dyr, mon det vil påvirke kloden? http://ing.dk/artikel/104414-foer-cop15-pr...

 • 0
 • 0

Glem alt om kostråd, madpyramider osv. og brug din sunde fornuft. Det er mange år siden jeg droppede at følge, og følge med i, kosteksperternes forskelligeartede udmeldinger. Det blev simpelthen for forvirrende.

Den ene uge er æg usundt, ugen efter det modsatte osv. osv. osv.

Indtag fødevarer UDEN kemikalier i, så vidt det er muligt, dvs. primært økologiske produkter.

Spis varieret - dvs. mange forskellige typer af fødevarer ugen igennem. Fisk, sving, okse, kylling, korn produkter, frugt, grønt rodfrugter osv.

Følg den hjemlige sæson - det er billigst. Salat i december er tvangsfremdrevet på kemi i spanien osv.

Vi her i huset er sunde, vi lider ikke af noget, vi er næsten aldrig syge....

Monstro det er fordi vi så videt muligt undgår eksponering til alle mulige stoffer / kemikalier, både i fødevarerne og i husholdningen, f.eks. vaskepulvere, sæber, shampoos osv.

Vi udsættes lige fra små af for alt for meget kemi - se f.eks. eksemplet med giftige fuger i betonbyggeri der findes i både skoler og børnehaver.

Får man så oven i kemi ind med kosten f.eks. i forma af farvestoffer og konserveringsmidler så bliver man påvirket.

Doserer man så yderligere med en kemibombe fra sæbe, bodylotion, hårshampo, kosmetik m.v. stiger presset på din organisme.

Så er der dem der lige giver den en sidste tand, men "duftfriskere" både i bilen og i hjemmet, og fredag / lørdag aften fuldendes kemikalie bombadementet lige med colaer og matadormix i rå mængder foran flimmer kassen.

Der er ski da ikke noget at sige til at folk bliver syge.

Oven i bor mange i en bolig fyldt med bromerede flammehæmmere, kunstige textiler på gulvet, giftig maling på væggene, sammenlimede plasticgulve osv.

Ikke noget under, at antallet af allergikere er eksploderet i de senere år. Vi lever til dagligt i et regulært giftdepot....

 • 0
 • 0

Men man kan gå et par generationer tilbage, min bedstefars bondekost m masser af kål og flæsk, f.eks. - de blev gamle!

Mine bedsteforældre drev landbrug, i deres aktive tid. - Han er nu 98, hun 95. Begge er raske, og mentalt fit.

 • 0
 • 0

Hej.

Dette indlæg er lidt udenfor trådens emne. Men jeg tager det alligevel med.

Der er lavet et forsøg kaldet MUFOBES.

Her har man set på en fed kost versus en mager kost. I den fede kost er der dog ikke brugt ret meget mættet fedt, men derimod mono/enkelt-umættet fedt.

Resultaterne har jeg endnu ikke set.

Venlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

ALLE fødevarer har på et eller andet tidspunkt i de sidste 50 år været frarådet, eller direkte udråbt til livsfarligt, skadeligt el. ling.

Alle bør derfor betragte enhver kostrådgivning kritisk og holde sig til sund fornuft og mere generel viden. Det burde f.eks. være almen viden, at hjernen består af fedt. Opvoksende børn må derfor ikke få for mager kost. D-vitaminer er opløst i fedt, og D-vitaminmangel kan give bløde knogler (i gl. dage pukkelryg, skæve ben osv. - og fører i længden til osteoporose/knogleskørhed).

Sukker har aldrig været anbefalelsesværdig som andet end konserveringsmiddel, nydelsesmiddel eller hurtigt virkende energitilskud. Alt for højt generelt sukkerindtag hos danskerne har sandsynligvis forbindelse med nutidens høje forekomst af Diabetes 2 og en stor del af skylden for det tiltagende almene fedmeproblem.

Genetik er en væsentlig faktor for, hvad forskellige folkeslag trives på - eller måske ikke kan tåle. I Afrika og andre varme lande, er laktose-intolerans almindelig, så mælk ikke er anbefalelsesværdig.

Mange asiater har svært ved at omsætte alkohol, så en dram kan vare flere timer at få gennem systemet.

Mange tidligere mere fattige eller afsondrede folkeslag, der på kort tid inkluderer meget øgede mængder sukker i kosten (f.eks. gennem indførte småkager, slik osv.) får en høj forekomst af diabetes, karies mv.

Det er ikke altid sammenligneligt, eller kan kopieres, at man i et land f.eks. har mindre forekomst af hjerte-karsygdomme, tilsyneladende pga. en bestemt kost. Ingen siger en anden kultur med en lidt anden genetik kan indkorporere den angivne kost og få samme resultat.

Forskningsresultater skal altid tages med et gran salt: Engang (for ca. 30 år siden) fandt man ud af, at grønlændere havde færre hjerte-karsygdomme og at de spiste en masse fiske-levertran. Vups - tømte danskerne apotekerne for levertran, selv om sammenhængen ikke engang var sandsynliggjort.

 • 0
 • 0

Der har været en del ping-pong ovenfor vedrørende kostpyramiden. Læs Tor Nørretranders bog om kost og få et indblik i hvordan kostpyramiden blev til. En historie at blive klog af!

 • 0
 • 0

@Lasse,

Der har været en del ping-pong ovenfor vedrørende kostpyramiden. Læs Tor Nørretranders bog om kost og få et indblik i hvordan kostpyramiden blev til. En historie at blive klog af!

 • Tor skriver godt, men han er ingen ekspert på området. Han får en ide til en bog og finder argumenter, der støtter hans opfattelse. Kostpyramiden er væltet rundt et par gange, hvilket skyldes den store usikkerheder, der præger den humane ernæringssektor. Den omtalte rapport er et meget interessant input i den danske ernæringsdebat.
 • 0
 • 0

Danmark har kostråd i henhold til at Danmark er et landbrugsland.

Norge har kostråd i henhold til at Norge er en fiskerination.

Ud fra det her, kan man sige at kostråd slet ikke har noget med hvor sundt vi mennesker skal have det , men hvad er bedst for nationen/industrien.

Hvis det er tilfældet, hvorfor fraråder de så indtaget af mættet fedt fra blandt andet mælkeprodukter og dyr? Danmark er da storproducent af svin og mælkeprodukter. Så det giver da ingen mening at fraråde indtaget af mælkeprodukter og dyr, hvis den reelle hensigt med kostrådene var at støtte den danske fødevareproduktion.

 • 0
 • 0

Jeg kan også anbefale Michael Pollan. Han inddrager den uhellige alliance mellem industrien og myndighederne. Hans motto er "Eat food, mostly plants, not to much"

 • 0
 • 0

kulhydrat...fyldte jo ikke meget i \"stenalderkosten

Det gjorde da i hvert fald kornprodukter og andre planter. Hvad vil du egentlig sige med udsagnet?

 • 0
 • 0

[quote]kulhydrat...fyldte jo ikke meget i \\"stenalderkosten

Det gjorde da i hvert fald kornprodukter og andre planter. Hvad vil du egentlig sige med udsagnet?[/quote]Det passer ikke. I jægerstenalderen, som dækker mere end halvdelen af den tid der har boet mennesker i Danmark, har det været meget svært at finde føde med højt indhold af kulhydrater.

 • 0
 • 0

Efterhånden som denne organisation har vist sig at være helt unødvendigt og deres anbefalinger mere misvisende end nyttige er ikke tiden kommet at lukke den ned? Den kunne ikke opveje sig mod den sunde fornuft og instinkterne. I øvrigt har ingen tænkt på, hvordan kunne man forsyne menneskeheden med kød og frugt når allerede er ikke nok af kulhidraterne, og vi ved at der skal 20 kg vegetabiliske foder for fremstillngen af 1 kg kød. Eller skal vi tilbage til stenalderen? Men vi er alt for mange til det.

mvh.

 • 0
 • 0

Måske er det på tide at minde om, at de fleste af os spiser for at dække et basalt energibehov. Nogen meget højrøstede -- og hyppigt storforargede -- 'brugere' spiser imidlertid for at opfylde en politisk korrekt madplan -- en madplan, der er [b]så[/b] korrekt, at den har udløst den mest umoralske skat af alle skatter, nemlig afgift på fødevarer.

 • 0
 • 0

Hemmeligheden ved sunde kostvaner og sund livsstil er at indtage føden i den rigtige mængde. Man kan lære meget af brændeovne - det der kommer ind skal forbrændes helt - ellers sætter det sig som slagger eller løbesod. Problemet kostråd/slankekure/fedme kan meget nemt løses ved at flytte fedtafgifter fra fødevarer og til afgift på den enkeltes persons BMI. Hold da op - det vil hjælpe. Overvågning nej - sundhedsfremme ud fra en samfundsinteresse ja.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten