Danske kommuner sorterer affald vidt forskelligt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske kommuner sorterer affald vidt forskelligt

Illustration: Ursula Bach

Bor du i Sønderborg kommune, skal du kildesortere dit affald i papir/pap/blød plast og metal/glas/hård plast. Men det slipper du for, hvis du flytter 40 km nordpå til Aabenraa. Og bor du i Guldborgsund Kommune, men arbejder i Faxe, er der også forskellige regler for, hvor meget du skal sortere.

Overalt i landet har kommunerne vidt forskellige systemer for, hvordan skrald skal indsamles. Og der er stort set lige så mange forskellige regler for affaldssortering, som der er kommuner i Danmark. Det viser en ny kortlægning af de kommunale affaldsordninger, som Miljøstyrelsen har offentliggjort tirsdag.

Derudover viser rapporten også, at der fra kommune til kommune er forskellige regler for, om affaldet skal afhentes ved borgernes hjem eller afleveres på diverse genbrugsstationer.

De forskelligartede regler betyder, at borgerne skal sætte sig ind i nye regler når de flytter fra en kommune til en anden, og at danskerne skal sortere forskelligt afhængigt af, om man er hjemme i én kommune, på arbejde i en anden kommune eller i sommerhus i en tredje.

Ministeren vil strømline reglerne

Ifølge miljø - og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen, er der behov for at ensarte affaldssorteringen kommunerne imellem.

»I Danmark skal vi ikke have 98 måder at indsamle og sortere affald på, vi skal have nogle ganske få. Vi skal genanvende mere og brænde mindre affald, og vi er nødt til at ensarte affaldsindsamlingen, så man møder det samme affaldssystem uanset om man er i Herlev eller i Holstebro,« siger han i en pressemeddelelse.

Både for at gøre det lettere for borgerne, men også af hensyn til de virksomheder, der køber affaldet. Derfor arbejder Jacob Ellemann-Jensen for at udarbejde nogle fælles standarder, der skal omfatte alle de 98 kommuner i landet.

Emner : Affald
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Derfor arbejder Jacob Ellemann-Jensen for at udarbejde nogle fælles standarder"

..lige præcis. Hele setuppet skal industrialiseres - ellers kommer der aldrig økonomi i det.
Udfordringen er balancen mellem at det er enkelt for borgeren, men godt nok til let genbrug. Jeg synes det er for vanskeligt at gennemskue fordeling af plast på typer... Her må det være 'Plast' og så op til nogen kloge ingeniører at automatisere resten af opgaven. Her er mængden afgørende for om det kan dække udviklingsomkostningerne..

Lad os komme på forkant - et oplagt område for teknologi eksport - og for at drive standrdisering på EU plan også

 • 15
 • 0

Dette er bagsiden af det kommunale selvstyre, når det er værst. Vi har jo været igennem det samme med diverse IT-systemer og sikkert også andre ting. Små konger vil vise, at de kan selv, når de nu har magten til det.

 • 1
 • 0

Der mangler i alle tilfælde noget bedre information om hvordan affald skal sorteres. Specielt blandings-produkter kan være svært at gennemskue. En pringles-bøtte er både pap, metal og plastic og ikke alt er lige til at skille ad for forbrugerne. Jeg har fået forskellige information mange gange med den slags affald.
Pt ryger mange blandingsprodukter i restaffald fordi jeg lidt har opgivet af finde rundt i genbrugsstationernes skiftende sorterings-regler.
Jeg sorterer i 10+ forskellige former for affald hjemmefra, og så gider jeg ikke skulle sortere om igen på genbrugsstationen.

Hvis man kan få producenterne til at skrive hvordan det skal sorteres ville det være en stor hjælp. Det kræver dog at genbrugspladserne også er enige om sortering, hvilket de vist ikke er 100%. Jeg har været nogle steder hvor småt (ubehandlet) træ skulle i småt brændbart, mens de andre steder ville have det hele i træ-containerne.

 • 3
 • 0

Det er meget enkelt: Miljøministeren skal blot indføre udvidet producentansvar (grüne punkt) som blandt andet i Sverige og Tyskland samt i 28 andre europæiske lande, for så blev det emballageprducenterne selv der har ansvaret for indsamling og genbrug.

(Danmark, Finland, Italien, Albanien og Montenegro er de eneste som ikke har indført udvidet producent-ansvar)

Vi må erkende at affaldsbehandling som et kommunalt ansvarsområde er passé.

 • 4
 • 0

Ingen tvivl om at producenternes ansvar for emballage vil være en vigtig brik i bekæmpelsen af overflødigt affald. Men derudover synes jeg det er besynderligt at kommunerne ikke kan se deres egen interesse i en ensartet sortering. Affaldet skal jo sælges videre til forarbejdning på den ene eller den anden måde og hvis ikke kommunen kan levere den "rigtige" sammensætning risikerer de at få en dårligere pris.

 • 1
 • 0

Men derudover synes jeg det er besynderligt at kommunerne ikke kan se deres egen interesse i en ensartet sortering. Affaldet skal jo sælges videre til forarbejdning på den ene eller den anden måde og hvis ikke kommunen kan levere den "rigtige" sammensætning risikerer de at få en dårligere pris.


Husk det er snart valg og partierne skal profilere sig. Og nu, hvor en dansk plast producent kommenterer på mangende (genbrugs)ressourcer så skal Miljøminister og Liberalist Elleman gribe fat i det som er nemmest: At hakke på kommunerne.

Problemet er blot at en fabrikant gør ingen sommer.

Sidste år lukkede Kina for import af beskidt plastik, hvilket har resulteret i et større miljøsvieneri med europæisk genbrugsplast i Asien.
Bangladesh, Indien, Indonesien, og Vietnam forsøger nu at vaske og sortere europæernes genbrugsplastik inden det kommer ind i Kina.

Hvis Harck ville betale prisen for genbrugsplasten ville firmaet få alt det de ville have og i rette kvalitet, uden problemer. Men selvfølgelig vil de ikke betale den faktiske pris især ikke når plastikken fra Holland og alle andre Pro-e lande er gratis fordi grüne punkt har betalt for indsamling og sortering. Derfor er det vigtigt at vi også i Danmark får udvidet Producentansvar for så får Plast-fabrikanten al sin emballage lige i hovedet igen.

 • 4
 • 0

Men derudover synes jeg det er besynderligt at kommunerne ikke kan se deres egen interesse i en ensartet sortering.

Skyldes de utallige år med enerådende politisk affaldsmafia[1], der sikrede sognerådene at alt "usynligt" blev fjernet som dagrenovation og rub og stub brændt i deres nu overdimsionerede kraftvarmeanlæg[2]. Her er bl.a. plastic jo yderst nyttig pga. dens høje brændværdi.

Affald er så usexet og med så få stemmer, at renovation vanemæssigt løses "som vi plejer" Efter 2013 [1] skulle vinden så blæse i en helt anden retning ;) godt 5 år efter..

Derfor arbejder Jacob Ellemann-Jensen for at udarbejde nogle fælles standarder, der skal omfatte alle de 98 kommuner i landet.

De utallige byrødderne har endnu ikke lyst til at ramme alle dem med ben og opgaver (politisk pottetræning) i sektoren - sååååh der sker nok kun intet eller meget lidt også denne gang hos kommuner, og man truer da heller ikke vælgerne med endnu mere bøvl lige før et valg ;)

[1] ..https://politiken.dk/forbrugogliv/art54747...
[1] ..https://foodculture.dk/miljoe-og-klima/bio...
[2] ..https://www.danskaffaldsforening.dk/nyhede...

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten