Danske kommuner omfavner Smart City-teknologierne

19. september 2015 kl. 10:00
Landets kommuner vil gerne høste fordelene ved Smart City-løsninger, men gammeldags organisationer udfordrer dem.
Artiklen er ældre end 30 dage

Halvdelen af landets kommuner arbejder allerede med Smart City-projekter, konkluderede det daværende Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter sidste år – og interessen for området stiger støt, vurderer programleder for Smart City i Gate 21-partnerskabet Lone Kelstrup:

»Interessen for mulighederne i Smart Cities i kommunerne er virkelig stor i dag. Der er en forventning om, at de muligheder, der er i it-infrastrukturen og nye digitale løsninger kan løse mange af de ressourceudfordringer, kommunerne står over for« siger hun.

Da Gate 21 primært samarbejder med kommuner i og omkring hovedstaden, er det dog primært de kommuner, Lone Kelstrups erfaringer bygger på, understreger hun. Og Smart City-løsningerne i kommunerne har stadig et par udfordringer, vurderer hun.

Blandt andet er det ikke altid klart, præcis hvilke problemer Smart City-systemerne skal løse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Karikeret kan man sige, at udviklingen drives af virksom­heder, der har løsninger klar, men kommunerne arbejder stadig på at finde de udfordringer, der skal løses,« vurderer hun.

Hertil kommer, at kommunernes klassiske organisationsstruktur kan være en udfordring for Smart City-projekterne, som ofte kræver samarbejde mellem flere af kommunens forvaltninger.

Læs alt om Smart Cities på vores tendens-side her.

Selvom København sidste efterår blev kåret til at være den by i verden, der er nået længst med Smart City-initiativerne, gælder den udfordring også her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: GRAFIK: Se teknologierne, der indtager byerne

Byens Smart City-satsning, Copenhagen Solutions Lab, er derfor netop nu ved at være klar med et overblik over de initiativer, der er sat i gang i kommunens forskellige forvaltninger.

Også i Vejle kan leder af kommunens Smart City-initiativer Johannes Gregersen genkende 'silotænkningen'.

»Det er altid lettere at arbejde ‘inden for eget hus’, men det har ikke skabt kæmpe problemer endnu. Der har vi nok en fordel af ikke at være større, end at vi kender hinanden godt på tværs af forvaltninger. De fleste af vores projekter er inden for én forvaltning, men vi forsøger at tænke ud af siloerne, når vi laver løsninger,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger