Danske isforskere får kæmpebevilling til at kortlægge bratte klimaforandringer

11. december 2013 kl. 07:072
Danmarks Radio: EU har bevilget 90 millioner kr. til iskerneforskere fra bl.a. Niels Bohr Institutet, som skal undersøge, om isen kan forsvinde igen lige så hurtigt som under den seneste istid.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et nyt forskningsprojekt har fået 90 millioner kroner til at undersøge, om istidens pludselige klimaskift er relevante for fremtidens klima. Det nye projekt hedder Ice2Ice og foregår i et samarbejde mellem Niels Bohr Institutet, Danmarks Meteorologisk Institut (DMI) og Bjerknescenteret i Norge. Pengene kommer fra EU.

»Forskningsprojektet Ice2Ice vil fokusere på, hvilken betydning den arktiske havis har for klimaet i Arktis og for afsmeltningen fra Grønlands indlandsis. Fra de grønlandske iskerner ved vi, at klimaet i Grønland kunne ændre sig dramatisk på få år under sidste istid, og fra sedimentkerner fra oceanbunden kan vi se, at disse ændringer hang nøje sammen med skift i havisens udbredelse under sidste istid,« fortæller iskerneforsker Bo Møllesøe Vinther, leder af Ice2Ice-projektet på Center for Is og Klima, Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Under den sidste istid forsvandt havisen meget pludseligt. I dag er den arktiske havis også under stærk forandring. Udbredelsen af permanent havis i Arktis er blevet reduceret med 35 til 50 procent over de seneste 35 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor vil forskerne undersøge, om havisen kan gå hen og forsvinde med samme hast, som det er sket i fortiden, eller om havisen vil forsvinde gradvist i takt med global opvarmning. Det gør de ved at kortlægge, hvad der fik isen til at forsvinde så hurtigt under sidste istid, og hvad det kan komme til at betyde for klimaet i fremtiden.

»Vi er alle fantastisk glade for, at denne bevilling nu giver os mulighed for at tumle med nogle af de helt store ubesvarede spørgsmål inden for klimaforskningen: Hvad er mekanismerne bag de pludselige klimaskift under den sidste istid? Kan sådanne bratte opvarmninger også ske i fremtiden? Og hvilken betydning vil opvarmningen få for Grønlands indlandsis i fremtiden,« siger Bo Møllesøe Vinther.

Dokumentation

Niels Bohr Institutets meddelelse om bevillingen

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. december 2013 kl. 12:34

til de fremragende danske forskere. Jeg glæder mig til at se resultaterne af deres arbejde.