Danske iPhone 5-brugere ladt i stikken med 4G - tyskerne surfer løs

10. december 2012 kl. 07:428
De tyske iPhone 5-brugere surfer løs på 4G-nettet, men i Danmark kan præcis den samme smartphone tre måneder efter lanceringen stadig ikke koble sig på 4G.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens de danske iPhone 5-brugere her tre måneder efter lanceringen stadig må finde sig i, at Apples smartphone ikke kan koble sig på 4G-nettene, fungerer samme type telefon fint på det hurtige datanet i Tyskland.

Både Telia og 3 har ved flere lejligheder forklaret, at netop deres 4G-net passer til den populære smartphone. Når telefonen alligevel ikke kan koble på 4G, skyldes det ifølge teleoperatørerne, at Apple først skal udsende en softwareopdatering til iPhone 5.

På Telias hjemmeside står der eksempelvis:

'Din nye iPhone 5 bliver fuldt integreret med Telias 4G-netværk, lige så snart Apple lancerer deres næste softwareopdatering (iOS 6.1). Det betyder, at Telia kan levere et fuldt optimeret 4G-signal til iPhone 5 med Danmarks største og bedste 4G-dækning, så du kan få maksimal glæde af den nye teknologi og din nye iPhone.'

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ifølge den tyske teleoperatør Deutsche Telekom fungerer samme type iPhone fint på 4G i Tyskland.

»I Tyskland fungerer iPhone 5 alene ved Telekom LTE-frekvensen 1.800 MHz, og den kører uden problemer,« oplyser Michaela Weidenbrück ved Deutsche Telekoms kommunikationsafdeling i en mail til Ingeniøren.

1.800 Mhz er det frekvensområde, som Telia og 3 også anvender til 4G i Danmark.

Michaela Weidenbrück fortæller endvidere, at Deutsche Telekom sælger iPhone 5-modellen A1429 (GSM), som alt efter leveringstidspunktet kommer enten med styresystemet iOS 6.0 eller 6.01. Begge versioner skulle dog fungere med teleoperatørens 4G-net.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes tre forskellige iPhone 5-modeller til de forskellige dele af verdensmarkedet. Men i Danmark forhandler blandt andre Telia præcis samme model, som Deutsche Telekom sælger i Tyskland. Den danske iPhone 5 kører som standard også med iOS 6.0 eller iOS 6.0.1. Alligevel kan den ikke fungere på 4G-nettet, som den gør i Tyskland.

Telias kommunikationsafdeling har ingen forklaring på, hvorfor det kan lade sig gøre i Tyskland, men ikke i Danmark.

»Vi vil helst ikke ud i noget gætteri, vi ved det ikke,« siger kommunikationsrådgiver hos Telia David Engstrøm efter at have undersøgt sagen internt i Telia.

Hos 3, der også råder over 4G ved 1.800 MHz, bekræfter kommunikationschef Stine Green Paulsen, at iPhone 5 i Danmark kører samme version af iOS som andre steder. Men hun fortæller også, at der skal lukkes op i styresystemet, før telefonen fungerer med 4G i Danmark.

'Funktionaliteten ligger i iOS. Den er dog ikke synlig, eller der er ikke adgang til den for blandt andre de danske operatører. For at vores kunder kan få adgang, kræver det, at der åbnes op for det i iOS og en firmware-opdatering. Vi kender jo ikke alle detaljerne i Apples planlægning, så hvis du vil vide mere omkring det tekniske setup, bør du tale med Apple,' skriver Stine Green Paulsen i en mail.

Ligesom hos Telia ønsker 3's kommunikationschef heller ikke at komme med et bud på, hvorfor Apples iPhone 5 fungerer på 4G i Tyskland, men ikke i Danmark.

'Nej, der skal vi ud i rent gætværk, det vil jeg ikke helst ikke ud i,'skriver Stine Green Paulsen.

Operatører: 4G kommer til at virke på iPhone

Telenor har tidligere meldt ud, at virksomheden, som har indledt et samarbejde med Telia, også er klar med 4G til iPhone 5 (1.800 MHz) i begyndelsen af 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunikationsrådgiver Tom Lehn-Christiansen har dog heller ikke noget bud på, hvornår telefonen faktisk kommer til at virke på 4G hos Telenor, eller hvad problemet med iPhone 5 på 4G i Danmark er. Han henviser i stedet til Apple.

Både David Engstrøm fra Telia og Stine Green Paulsen fra 3 forventer, at softwareopdateringen til telefonen, som bliver testet i en betaudgave, vil sende iPhone 5 på 4G-nettet i Danmark. Opdateringen skulle komme i begyndelsen af det nye år.

'Vores forventning er januar, men det er Apples software, der skal opgraderes - vores netværk er klar - så det er ikke noget, vi kan sige med sikkerhed. Det bedste bud er at spørge Apple,' skriver Stine Green Paulsen i en mail.

Ingeniøren har rettet henvendelse til Apple via virksomhedens danske pressekontakt, både telefonisk og via mail, men den amerikanske virksomhed har ikke ladet høre fra sig.

8 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
11. december 2012 kl. 10:38

Altså - rent teknisk den måde hvormed den tilgår netværket ?

Jeg kører LTE på 3's netværk med både LTE routere, dongles og Samsung telefoner helt uden problemer !

/ole

7
10. december 2012 kl. 22:24

Jeg har testet DC-HDSPA+ på TDC's net; jeg trækker uden problemer 15 Mbit/s downstream i Aarhus C - hvilket er loftet for mit dataabonnement hos Telmore.

6
10. december 2012 kl. 18:24

Tilbyder 3 også DC-HDSPA+? Kan nemlig ikke få mere end 10/1 Mbit ud af iPhone 5 på deres 3G net. Har ikke adgang til at teste på TDC's net.

5
10. december 2012 kl. 14:57

Har selv kun prøvet iOS beta 2 på 3's net. Men kan normalt i Kbh centrum komme op på en 25-30 Mbit download, og en 15-25 Mbit i upload. Det er helt sikkert afhængig af hvor man befinder sig :-)

Tør man spørge om I har prøvet at teste hastigheden på DC-HDSPA+ på iPhone 5 f.eks på TDC's net. Altså dual channel 3G? Den teoretiske hastighed er jo 48 mbit/s, og 3Gnetværket er trods alt en del mere udbredt end 4G/LTE

4
10. december 2012 kl. 14:19

Har selv kun prøvet iOS beta 2 på 3's net. Men kan normalt i Kbh centrum komme op på en 25-30 Mbit download, og en 15-25 Mbit i upload. Det er helt sikkert afhængig af hvor man befinder sig :-)

3
10. december 2012 kl. 14:10

Jeg har opdateret et par iPhone 5 til iOS 6.1 beta 2 og 3, og der fungerer LTE fint hos både Telia og 3. Der er dog ingen tvivl om at jeg p.t. får mest ud af Telias net, da de kan levere op mod 25 Mbit mod 3's 15 når det går bedst...

2
10. december 2012 kl. 09:49

Så vidt jeg har læst mig til, så åbner Apple først op for 4G understøtningen når de har testet udbyderens netværk og sikret sig at det lever op til en række interne Apple krav.</p>
<p>Denne test af de specifikke netværk, er åbenbart ikke overstået endnu, og derfor har Apple ikke lukket op for muligheden for 4G. Dette forklarer også hvorfor det virker i Tyskland og ikke i Danmark. Det har intet at gøre med den overordnede iOS version, men udbyderspecifikke opdateringer.</p>
<p>Hvad man synes om denne fremgangsmåde er vel ret individuelt, personligt så mener jeg idéen er meget god. Det tvinger selskaberne til at have et ordentligt netværk, og man er sikret at det fungerer ordentligt med sin smartphone fra start. Modsat så kan det godt dræbe udviklingen af nye teknologier hvis alle gjorde det samme, for det forhindrer teleskaberne i en gradvis udbygning af nettet.

Er det Apple der skal sikre at deres produkter overholder standarderne eller er det teleselskaberne der skal tilpasse deres net til Apples telefoner ?

Sidstnævnte er en glidebane !

1
10. december 2012 kl. 09:12

Så vidt jeg har læst mig til, så åbner Apple først op for 4G understøtningen når de har testet udbyderens netværk og sikret sig at det lever op til en række interne Apple krav.

Denne test af de specifikke netværk, er åbenbart ikke overstået endnu, og derfor har Apple ikke lukket op for muligheden for 4G. Dette forklarer også hvorfor det virker i Tyskland og ikke i Danmark. Det har intet at gøre med den overordnede iOS version, men udbyderspecifikke opdateringer.

Hvad man synes om denne fremgangsmåde er vel ret individuelt, personligt så mener jeg idéen er meget god. Det tvinger selskaberne til at have et ordentligt netværk, og man er sikret at det fungerer ordentligt med sin smartphone fra start. Modsat så kan det godt dræbe udviklingen af nye teknologier hvis alle gjorde det samme, for det forhindrer teleskaberne i en gradvis udbygning af nettet.