Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Danske investeringer i forskning er faldet - igen

Forskning og udvikling udgør kun 2,9 pct. af BNP, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Illustration: Ural Federal University / Andrei Fomin

De samlede danske udgifter til forskning er igen faldet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Niveauet for 2021 ligger således på samme niveau som i 2011, og det offentliges og erhvervslivets samlede udgifter er nu igen nede på 2,9 pct. af BNP.

Det er dårlige nyheder, mener Dansk Industri, for forskning er afgørende for den grønne omstilling.

»Der er forsket for omkring 0,5 mia. kr. mindre i 2021 end i 2020. Mindre forskning betyder fx. færre grønne løsninger, som vil betyde, at vi får sværere ved at opnå klimamålene i 2030 og 2050, og vi vil tabe eksport og arbejdspladser på længere sigt,« lyder det fra Mikkel Haarder, underdirektør i Dansk Industri, i erhvervsorganisationens udmelding.

Ifølge Dansk Industri er det især et problem, at de private forskningsinvesteringer er faldet fra 1,82 pct. af BNP i 2020 til 1,75 i 2021 – et tal, der ikke er set lavere siden 2006.

»Vi er nødt til at få stimuleret forskningen ude i virksomhederne. Derfor er det positivt, at den nye regering vil have et permanent F&U-fradrag (forskning og udvikling, red.) på 130 pct., men det haster med at få det på plads, så det får effekt allerede fra 1. januar 2023. Ligesom vi gerne ser loftet over den maksimale fradragsværdi fjernet,« mener Mikkel Haarder.

Lever ikke op til målsætning

De netop offentliggjorte tal viser, at Danmark ikke siden 2016 har levet op til målsætningen om årligt at investere mindst 3 pct. af BNP – en målsætning, der går under navnet Barcelona-målsætningen og blev formuleret ved det Europæiske Rådsmøde i marts 2002.

Sverige lever derimod op til målsætningen med sine 3,4 pct. i 2021, og vores naboland har da også siden 2015 været førende blandt de nordiske lande, når det gælder F&U-udgifter. Finlands F&U-udgifter udgjorde præcis 3 pct. af BNP i 2021, og dermed lander de tusind søers land på et niveau højere end Danmarks for første gang siden 2014.

Både Island og Norge ligger lavere end Danmark, ligesom gennemsnittet for de 27 EU-lande ligger på 2,3 pct. af BNP, altså 0,6 procentpoint mindre end Danmark.

Alligevel tegner de nye tal et dystert billede, mener DI, der hæfter sig ved, at vores nabolandes forskningsinvesteringer gennem en årrække har været stigende, mens de danske ditto har været faldende. Derfor frygter Mikkel Haarder, at Danmark bliver sat af, hvis ikke der sker noget omgående.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor i alverden skal regeringen støtte forskningen ude i virksomhederne. Det må de da selv find ud af. Hvis de ikke vil ofre penge på det, så skal de da bare have lov til det. Det er da meget bedre at give pengene direkte til universiteterne og sikre uafhængig forskning.

  • 7
  • 0

hvad er årsagen? det kan,næppe være et skatte spørgsmål. skyldes det mangel på kvalificerede personale. eller forskning i udenlandske datterselskaber, eller opkøbstanker?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten