Danske insektfabrikker skal producere fødevarer af melorme
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske insektfabrikker skal producere fødevarer af melorme

Melorme kan blive fremtidens fødevarer, spår 11 partnere i et nyt projekt. Illustration: Teknologisk Institut

Insekter er glimrende proteinkilder og bliver spist i mange lande verden over af både dyr og mennesker.

Danmark er i stigende grad kommet med på bølgen, primært på hobbyplan. Men nu skal det være, mener Innovationsfonden, som har skudt 19 mio. kroner i udviklingen af danske fabrikker, der kan producere melorme. Det samlede budget ligger på 28 mio. kroner.

Lars-Henrik Lau Heckmann, faglig projektleder på Teknologisk Institut, siger i en meddelelse, at proteiner kan produceres meget ressourceeffektivt i form at insekter, fordi de dels kan leve af restprodukter, og dels udleder langt mindre CO2 end f.eks. køer og svin. Desuden behøver man ikke at bekymre sig for MRSA og fugleinfluenza.

»Målet er at få etableret insektfabrikker. De seneste år er protein fra insekter blevet anerkendt som et realistisk og miljøvenligt supplement til traditionelle proteinkilder til foder og fødevarer. Med den stærkt voksende verdensbefolkning vil der være stigende fokus på udvikling af nye proteinkilder, og her skal Danmark være foregangsland,« siger Lars-Henrik Lau Heckmann.

F.eks. angiver instituttet, at 10 kg foder kan blive til 4,5 kg melorme. Samme mængde foder ville til sammenligning kun give 2,5 kg gris eller 1,1 kg ko.

Målet er, at dansk insektproduktion skal op på en årlig omsætning på 200-300 millioner kroner og beskæftige 100-200 ansatte.

Læs også: Insekter og planter skal levere fremtidens protein

Projektet går under navnet inValuable, løber over tre år og har 11 partnere med en bred vifte af viden. Foruden at få metoder og processer op at køre vil partnerne nemlig også gå ind i den ernæringsmæssige forskning for at se på deres betydning for kosten hos både dyr og mennesker.

InValuable består af 11 partnere, som omfatter en bred vifte af eksperter, entreprenører og en internationalt førende insektproducent, Proti-Farm R&D fra Holland, der sammen kan medvirke til at virkeliggøre industriel produktion af insekter i Danmark.

»Innovationsfondens satsning med inValuable viser, at insekter som proteinkilde ikke er nogen døgnflue som fremtidens produktionssystem til foder og fødevarer. Med de danske landbrugstraditioner og vores store ekspertise inden for fødevareproduktion ligger her et stort uudnyttet potentiale,« lyder det videre fra Lars-Henrik Lau Heckmann.

Senere er det tanken også at se på fårekyllinger og græshopper samt fluelarver til foder, og eneste forbehold er, at skaldyrsallergikere og muligvis også støvallergikere kan reagere på insekterne.

Ud over Innovationsfonden og Teknologisk Institut deltager også Aarhus og Københavns universiteter, DTU Fødevareinstituttet, den hollandske insektproducent Proti-Farm, Novozymes, automationsvirksomheden Hannemann Engineering, Ausumgaard mellem Holstebro og Struer, der lægger lokaler til, ScrapTrans med speciale i genanvendelse af restprodukter, forædlingsvirksomheden Agro Korn samt DryingMate, der leverer tørringsanlæg til industrien.

dårlig ide bruge menneskeføde til insekter og så spise insekterne

man kan fodre melorme med kasserede korn produkter lade dem udvikle sig til biller og fodre høns med billerne da høns spiser insekter i naturen vil det være måden.

på lignende måde kan man dyrke fluer i mad affald som kan bruges til foder i dambrug.

  • 4
  • 4