Danske insektfabrikker skal producere fødevarer af melorme

Melorme kan blive fremtidens fødevarer, spår 11 partnere i et nyt projekt. Illustration: Teknologisk Institut

Insekter er glimrende proteinkilder og bliver spist i mange lande verden over af både dyr og mennesker.

Danmark er i stigende grad kommet med på bølgen, primært på hobbyplan. Men nu skal det være, mener Innovationsfonden, som har skudt 19 mio. kroner i udviklingen af danske fabrikker, der kan producere melorme. Det samlede budget ligger på 28 mio. kroner.

Lars-Henrik Lau Heckmann, faglig projektleder på Teknologisk Institut, siger i en meddelelse, at proteiner kan produceres meget ressourceeffektivt i form at insekter, fordi de dels kan leve af restprodukter, og dels udleder langt mindre CO2 end f.eks. køer og svin. Desuden behøver man ikke at bekymre sig for MRSA og fugleinfluenza.

»Målet er at få etableret insektfabrikker. De seneste år er protein fra insekter blevet anerkendt som et realistisk og miljøvenligt supplement til traditionelle proteinkilder til foder og fødevarer. Med den stærkt voksende verdensbefolkning vil der være stigende fokus på udvikling af nye proteinkilder, og her skal Danmark være foregangsland,« siger Lars-Henrik Lau Heckmann.

F.eks. angiver instituttet, at 10 kg foder kan blive til 4,5 kg melorme. Samme mængde foder ville til sammenligning kun give 2,5 kg gris eller 1,1 kg ko.

Målet er, at dansk insektproduktion skal op på en årlig omsætning på 200-300 millioner kroner og beskæftige 100-200 ansatte.

Læs også: Insekter og planter skal levere fremtidens protein

Projektet går under navnet inValuable, løber over tre år og har 11 partnere med en bred vifte af viden. Foruden at få metoder og processer op at køre vil partnerne nemlig også gå ind i den ernæringsmæssige forskning for at se på deres betydning for kosten hos både dyr og mennesker.

InValuable består af 11 partnere, som omfatter en bred vifte af eksperter, entreprenører og en internationalt førende insektproducent, Proti-Farm R&D fra Holland, der sammen kan medvirke til at virkeliggøre industriel produktion af insekter i Danmark.

»Innovationsfondens satsning med inValuable viser, at insekter som proteinkilde ikke er nogen døgnflue som fremtidens produktionssystem til foder og fødevarer. Med de danske landbrugstraditioner og vores store ekspertise inden for fødevareproduktion ligger her et stort uudnyttet potentiale,« lyder det videre fra Lars-Henrik Lau Heckmann.

Senere er det tanken også at se på fårekyllinger og græshopper samt fluelarver til foder, og eneste forbehold er, at skaldyrsallergikere og muligvis også støvallergikere kan reagere på insekterne.

Ud over Innovationsfonden og Teknologisk Institut deltager også Aarhus og Københavns universiteter, DTU Fødevareinstituttet, den hollandske insektproducent Proti-Farm, Novozymes, automationsvirksomheden Hannemann Engineering, Ausumgaard mellem Holstebro og Struer, der lægger lokaler til, ScrapTrans med speciale i genanvendelse af restprodukter, forædlingsvirksomheden Agro Korn samt DryingMate, der leverer tørringsanlæg til industrien.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

dårlig ide bruge menneskeføde til insekter og så spise insekterne

man kan fodre melorme med kasserede korn produkter lade dem udvikle sig til biller og fodre høns med billerne da høns spiser insekter i naturen vil det være måden.

på lignende måde kan man dyrke fluer i mad affald som kan bruges til foder i dambrug.

 • 4
 • 4

jo nåede bare ikke skrive videre før du lavede din kommentar ;)

 • 1
 • 0

jeg er ikke så hurtig på tasterne så mit indlæg afbrydes inden når udgive det hvis lige vil rette i teksten , det er virkeligt. irriternede

 • 0
 • 0

Et godt råd:

Hvis du mener editoren her driller, så lav dit indlæg i en almindelig teksteditor, læs korrektur, samt korriger stavefejl.

Først da kopierer du indholdet herover og trykker gem - det er lidt nemmere at blive taget seriøst på den måde.

 • 5
 • 1

jo men burde ikke være nødvendigt ;)

Hvad er dit problem helt konkret?

Jeg har aldrig problemer med ing.dk's editor felt (omend jeg så vil mene at det er pinligt primitivt, taget i betragtning vi skriver 2016), så sålænge jeg ikke trykker gem sker der altså ikke nogen ulykker.

At du så åbenbart har en ustabil computer/browser skal ikke ligge ing.dk til last.

 • 3
 • 0

Er kun problem når vil rette i en allerede udgivet tekst, scriptet gør udgivelsen forældet selvom er midt i rette, hvad den heller ikke melder før klikker send , fejlen ser ud til være at koden ikke opfatter man er i gang med redigere så skal stoppe nedtælling, men kun har den samme timer som lukker af når tiden er udløbet.

 • 0
 • 0

Er man nu helt sikker på at insekter er så gode? Udleder de ikke både CO2 og metan, og spiser fødevarer som vi også kunne spise. Det protein de producerer kommer vel ikke bare ud af den blå luft. Koens kød er for en stor del lavet af mikroorganismer i dens komplicerede maver. Det er bare en levende udgave af en proteinfabrik.

 • 4
 • 2

men man skal jo kun spise kødet da vi slet ikke kan fordøje skallen man blender jo heller ikke rejer men piller dem og spiser kødet.

Har fanget stegt og spist græshopper, kødet det smagte ok ok fast konsistens og noget neutralt ala kylling,men ikke meget kød på og stå dissekere mens tænker hvad kan spises hvad skal kasseres. har det på samme måde med krabber og hummer aner ikke hvad der er hvad, så ender med spise kløerne og halen og kassere resten, et være pille arbejde og den slags slet ikke gearet til industri.

så vil man lave insekt kød må man løse de problemer først så det kun er det reelle kød der udnyttes. ikke skaller og indvolde

Det råd kan i da godt gi mig 10 millioner for og spare alt det forskning :)

 • 1
 • 4

F.eks. angiver instituttet, at 10 kg foder kan blive til 4,5 kg melorme.

Er det ikke cirka samme omsætning som en moderne kylling har? Så vil jeg altså hellere spise kylling.

Har prøvet stegte græshopper i Mexico, hvor de nogle steder sælger og spiser dem lige som vi andre gør med flæskesvær og chips. Jeg vil hellere have flæskesvær.

 • 4
 • 0

tosset man vil aldrig kunne lave en insekt bøf der er lige så god som den ægte vare men jeg vil da gerne udfordre så lav et insekt produkt og spis det i en måned i stedet for rigtige bøffer, skal selvfølgeligt være alle implicerede der gør det forskere politikere udviklere osv klart alle dem som er med til få en del af de 19 millioner skal være med i forsøget.

 • 0
 • 0

Er det ikke cirka samme omsætning som en moderne kylling har?

Jo. Fandt et tal her

http://ekstrabladet.dk/kup/article4330023.ece

fra Det Danske Fjerkræraad (4,3 kg kylling til 10 kg foder).

Men på en kylling er det måske kun halvdelen af vægten der faktisk er spiseligt kød/fedt.

I det hele taget giver de oplyste tal i sig selv ikke så meget mening - man skal vel tage hensyn til hvad det er for noget foder, og hvad der faktisk ender med at kunne spises ved det færdig-tilberedte måltid.

 • 0
 • 0

i tre der giver negativ begrund venligst

Det får du vist ikke meget respons på desværre. :-)

Der er en del af ingeniørens læsere som ikke har noget konstruktivt at bidrage med og så nøjes de med stemme lidt op og ned. De tror åbenbart at deres negative stemmer hjælper debatten? Det er rimeligt træls, når man nu selv har besværet sig med at formulere et indlæg, men sådan har det været herinde i mange år. Et vilkår man må vænne sig til og bare negligere.

 • 0
 • 0

Det får du vist ikke meget respons på desværre. :-)

Jeg er faktisk en af dem der gav en tommel ned, ud fra følgende grunde:

 1. Det der blev forsøgt formuleret var noget vrøvl.

 2. Indholdet er stort set ulæseligt - det ville klæde Ole meget, som jeg tidligere har skrevet uden det trængte ind, at bruge mere tid på at formulere sine indlæg, læse korrektur, samt benytte versaler.

 3. En generel irritation over strømmen af Oles nærmest one-liner agtige indlæg.

 4. Bemærkning om "Det råd kan i da godt gi mig 10 millioner.." er dumsmart.

 • 2
 • 0

Udløser så lige en "tommel op" fra mig :-) En kommentar er (næsten) altid meget mere værd en en hurtig op/ned.

Jeg skal straks indrømme at jeg også selv benytter tommel op/ned, især hvis et indlæg kun rummer personlige holdninger, meninger eller statements. Hvis et indlæg derimod indeholder noget fakta, nogle referencer, argumenter osv., ja så skriver jeg som regel en kommentar, hvis jeg ønsker at reagere på det.

 • 0
 • 0

Det ville være en god idé at kigge på HELE regnestykket, bl.a. 1.500 liter vand for 1 kilo kvægkød vs mikroskopisk (næsten 0) liter for 1 kilo insekt'kød'.

Ikke bare det, men så er der også proteiner per 100 gram færdigt 'kød': Oksekød: 16-22 gram Svinekød: 16-22 gram Kylling: 17-20 gram Melorme: 40-55 gram Soyabønner: 40 gram

70 % af vores landbrugsareal bruges til husdyrhold (= 30 % af jordens landareal) Vi bruger 77 millioner tons protein til at fremstille 58 millioner animalsk protein

Og så skal vi ikke glemme C02 udledningen.....

»Hele fødevareproduktionen er klimabelastende, men især kødforbruget belaster klimaet i kraft af det meget store foderforbrug og andre udledninger såsom metan fra husdyr og husdyrgødning,« som klimaforskeren Jørgen E. Olesen tidligere sagt til Videnskab.dk.

Faktisk udleder produktionen af ét kilo oksekød den samme mængde CO2 som en personbil, der kører tværs over Sjælland.

Meget af det udslip kan altså undgås, hvis man er villig til at afvige lidt fra opskrifterne i Frøken Jensens kogebog.

Insekter er 100 gange grønnere end køer

Det betyder, at insekterne i løbet af deres liv udledte væsentlig mindre CO2 end svin og helt ned til hundrede gange mindre CO2 end køer, men leverede stadig den samme mængde protein.

Græshopperne, melormene og fårekyllingerne udledte slet ikke methan-gas i målbare mængder.

Med til det positive regnskab tæller også, at hele 80 procent af en fårekylling er spiselig, mens kun lidt over halvdelen af kos vægt bruges til menneskeføde.

Forklaringen på insekternes hastige vækst er, at de seksbenede kræ er langt hurtigere til at omsætte deres foder til kropsvægt end normale husdyr. Insekter er vekselvarme og skal derfor ikke bruge energi fra føden til at holde kropstemperaturen oppe.

En informativ 2. semester (biologi) rapport fra nogle studerende ved Aalborg Universitet, hvor du kan lære lidt om, hvorfor insekter ikke forbruger så meget vand og hvorfor de tager så meget og hurtigt på i vægt:

http://vbn.aau.dk/ws/files/197850682/B223.pdf

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten