Danske ingeniører skal halvere sygehusenes energiforbrug

De voksende energipriser presser de europæiske hospitaler på bekostning af pleje af patienterne, og EU-Kommissionen mener, at det danske rådgivende ingeniørfirma Esbensen er det mest ferme til at finde kuren.

Kommisisionen har derfor sat firmaet i spidsen for et fire-årigt projekt til en værdi af 15 millioner, og Esbensens ambitioner er anselige.

»Generelt forventer jeg, at vi når frem til løsninger, der kan halvere det eksisterende energiforbrug,« lyder det fra sektionsleder i Esbensens energi- og indeklimaafdeling, civilingeniør Olaf Bruun Jørgensen.

Han fremhæver en så simpel ting som placeringen af sygehusene. Det vil især i Sydeuropa give store gevinster ved effektiviteten på anvendelsen af solceller.

Projektet vil dog i første omgang koncentrere sig om ventilationskoncepter, miljørigtige byggemateriale og anvendelsen af dagslys samt solenergi og jordvarme til både opvarmning og køling. Dertil kommer produktion af elektricitet og varmt vand.

Esbensen skal nå frem til konkrete demonstrationsmodeller ved at undersøge tre hospitaler. Det er det næsten 150 år gamle børnehospital Great Osmond Street i London, et ældre infektionshospital i Moldova og i Norditalien Verona Hospitalet, der står foran en omfattende udvidelse.

****Esbensen Rådgivende Ingeniører har 50 medarbejdere og kontorer i Sønderborg, København, Århus, Oslo og Ho Chi Minh City.