Danske ingeniører i udlandet vil ikke hjem

De danske ingeniører, som arbejder i udlandet, har det lidt som feriegæsterne i Spies' tv-reklamer: De vil ikke hjem!

Det er den generelle konklusion, der fremgår af en ny rundspørge, som ingeniørforeningen IDA har foretaget blandt de af deres danske medlemmer, der arbejder i udlandet.

Her viser det sig, at over halvdelen af dem ikke har planer om at rejse til Danmark for at arbejde inden for en overskuelig fremtid, dvs. inden for de næste fem år.

Over en fjerdedel af de 769 adspurgte ingeniører har slet ikke tænkt sig at vende hjem, omkring 10 procent svarer, at de ikke regner med at komme hjem før tidligst om fem år, mens en fjerdedel ikke ved, om de vil vende tilbage.

Tallene fra rundspørgen tolkes som positive hos både lønmodtagere og arbejdsgivere.

»Ingeniørarbejdsmarkedet er som udgangspunkt meget internationalt. Det er både sundt og godt, at der finder en udveksling af viden, kompetencer og teknologi sted på tværs af landegrænser,« lyder det fra Ellen Fænøe, formand for Ansattes Råd i IDA.

En lignende udmelding kommer fra Dansk Industri.

»At dansk arbejdskraft ser sig selv som mobil, synes vi er et positivt tegn. En anden god ting er, at det viser, at ingeniøruddannelsen er en måde at uddanne sig til det globale arbejdsmarked på,« lyder det fra Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef hos DI.

Frygt for brain drain

Charlotte Rønhof slår dog fast, at de danske ingeniørers lyst til lange udlandseventyr på længere sigt kan have omkostninger for danske virksomheder.

»I forhold til, at der er en del, der ikke vender hjem igen, så har vi i mange år frygtet en brain drain. Her skal man virkelig tænke sig om i forhold til, om vi uddanner nok ingeniører og på den måde sikrer, at der ikke opstår en knaphed på den front,« siger hun og fortsætter:

»Det vil nemlig smitte af på virksomheder, når de skal vægte, hvor man skal lægge produktion og innovation.«

Ellen Fænøe hæfter sig ved, at de danske ingeniører under deres udlandsophold får opbygget en specialviden om landene, de opholder sig i, som kan vise sig at være guld værd for danske virksomheder, når de kommer hjem.

»I forhold til, at det kun er en fjerdedel, der regner med at komme hjem inden for en kort årrække, så synes jeg ikke, det er et decideret problem. De fleste regner med at vende hjem senere, og udlandsopholdene er jo med til at gøre ingeniørfaget interessant,« siger hun.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det kunne være interessant hvis undersøgelsen også havde afdækket hvorfor så mange ikke forestiller sig at vende hjem. I hvor høj grad skyldes det mon: Klima? Købekraft efter skat? Mere spændende jobs? Andet? Hvis der er nogle der har kvalificerede bud ville det være en fin tilføjelse til artiklen...

 • 0
 • 0

Nu er jeg en af dem der ikke umiddelbart har planer om at vende hjem (og som deltog i undersøgelsen), så jeg kan give dig mine "grunde" (eller mangel på samme).

Min kæreste og jeg flyttede til Norge, for ca 2 år siden, på grund af arbejdsmangel for hende (bygningsingiør). Vi har ingen planer om at vende næsen hjemaf, primært fordi der ikke er nogen grund til det.

 • Der er ikke så langt hjem.
 • Stats/velfærdsydelserne er sammenlignbare
 • Skat/Købekraft er er sammenlignbart
 • Klima er ca. det samme (jaja de har mere sne om vinteren..men det er jo ikke -60 grader eller +40)

Derudover så er job situationen fortsat lidt skrøbelig i danmark, så det gør selvfølgelig lidt - men når det en gang bliver normalt igen er det stadig sandsynligt at vi bliver et stykke tid.

Hvad taler for Norge lidt mere permanent? - Naturen

Hvad taler så for at vende hjem? - Familie og gamle venner

For at oppsummere det er forskellene simpelthen for små og afstanden for lille til at det har nogen betydning.

Det gælder jo ikke for alle, men det er derfor VI ikke har nogle planer om at vende næsen hjemaf (men vi kommer nok tilbage på et tidspunkt)

 • 0
 • 0

Jeg blev aldrig færdig som software ingeniør, så jeg tæller ikke med, men jeg smuttede til London for to år siden.

 • Der er ikke så langt hjem
 • Det hjørne af velfærdsstaten som vi bruger er sammenligneligt (gratis at gå til læge, privat sygeforsikring gennem arbejdet) - jeg har dog ladet mig fortælle at det billede ændrer sig når der er børn i billedet.
 • Købekraft efter skat er betydeligt bedre, dog lægger husleje en dæmper. Det siger dog mest om hvordan ting i DK er hysterisk dyre end at der er specielt billigt i London.
 • Klimaet er lidt bedre (vinteren starter og slutter hhv. ca. en måned senere og tidligere).

Jobsituationen er dog en helt, helt anden. Jeg er ved at sondere tærrenet for et nyt arbejde, og udvalget af interessante, højt betalte jobs er direkte overvældende. Jeg vil gerne hjem en gang, men en gennemgang af udbuddet på version2s jobbørs er decideret tragisk.

Endelig er det bare fedt at bo i London. Det kan være at jeg bliver træt af det en dag, men indtil da..

 • 0
 • 0

Samfundsstrukturen og kulturen er rimeligt normal her. De lokale minder til forveksling om mennesker, dog er det kun de skarpeste af dem der forstår ironi og tvetydighed. Mit job er interessant. Min købekraft er enorm sammenlignet med hvis jeg havde boet i Danmark, men så kan jeg også godt lide biler. Der er ikke ret meget længere hjem end der er fra f.eks. København.

Jeg kan ikke lige se hvorfor jeg skulle forlade stedet her. Og hvis jeg skulle, hvorfor skulle jeg så lige netop flytte til Danmark? Når man har fået det sted lidt på afstand, så har det visse fælles træk med en selvhøjtidelig andedam.

mvh Jens (civ.ing. lokalt ansat i Göteborg i ~15 år)

 • 0
 • 0

Jeg har arbejdet in Frankrig, USA (CA, KY, MD, MA, NY) og vil ikke tilbage til DK. Det skyldes foerst og fremmest oekonomiske faktorer (under 30% skat rate i USA) men ogsaa at det er lettere at proeve forskellige karrierer.

 • 0
 • 0

Efter 7 aar i USA og 2 aar i Kina, er vi imellem dem som overvejer at tage hjem Grunden til at vi rejste ud var meget mere forbundet med kulturoplevelsen, give vores boern et mere globalt syn for at undgaa et snaevert syn paa livet og mennesker. At jeg samtidig fik nogle rigtige spaendende job muligheder (ledelses position i Biotech) gjorde valget nemt. Men vi er noget forundret over hvor meget "penge" betyder i den her debat - okay vi kan oftere koebe en ny bil ude. Grunden for os til at tage hjem nu er: - Venner, Familien - Sikre vores boern for genskabt forbindelse med deres roedder Det som goer det svaert at tage hjem for os, er det at sikre et job med de samme udviklingsmuligheder og andrenalin i det daglige - antallet af interessante job er simpelthen mere begraenset i Danmark og firmaer hyrer meget mere indefra end f.eks i USA, hvor der er meget stor vekselvirkning paa alle niveauer imellem virksomhederne

 • 0
 • 0

MIn erfaring er at man egentligt ser mere til familien når man bor i udlandet end når man bor i Danmark, men 160 km väk. Vennerne får man hurtigere "derude" fordi man möder folk i den samme situation hele tiden.

Min erfaring med at komme hjem var at det var meget hårdt, Danmark er ikke det samme land når man kommer tilbage - eller rettere: Det er det, fordi der er ikke sket en skid i de 10 år man har väret ude, men man föler ikke längere at det er 'eens eget land'. Danske virksomheder anderkender ikke at man har ageret på et meget höjt niveau i udlandet, de synes det er fint at man har prövet, men man skal tilbage til den bås som man forlod. Man ser det ikke mens man er der, men karrieren Danmark er ekstremt regelbundet og hierarkisk - Hvis man ikke kender de rigtige kontakter så kommer man ingen steder hvor man kan vise hvad man kan.

I de lande jeg har erfaring med, England og Sverige, går man ud fra at det passer når folk siger de kan noget. I Danmark skal man have mindst De Rigtige Danske Papirer samt en sponsor på et höjt nivau för nogen tager det alvorligt nok til at levere et job på det niveau.

Börnene vil hade at komme tilbage til en udisciplineret dansk folkeskole og en middelmådig ökonomi - mine gör ihvertfald, men det pudsige er så at de nu som nästen voksne ikke vil flytte med mig til udlandet igen.

Penge betyder meget i debatten fordi i Danmark er rådighedsbelöbene små og under konstant angreb fra alle sider, en Dansker kontrollerer reelt kun 20-30% af sin ökonomi, resten er outsourcet til Skat eller Sjasen ;-)

Med de erfaringer jeg har nu, ville jeg aldrig flytte tilbage - i hvert fald ikke för börnene er flyttet hjemmefra. Jeg ville nok snarere flytte til Barcelona, trappe lidt ned på omkostningerne og gå mere til fest.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten