Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Danske ingeniørvirksomheder på COP27: 'Det er os, der rykker på den grønne dagsorden'

PLUS.
Michael Bindseil, direktør i Cowi, helt til højre i en debat om bæredygtigt flybrændstof (SAF) med blandt andre Topsoes adm. direktør Roeland Baan, Shamini Harrington (VP, Climate Change i Sasol), Haldane Dodd (director i Air Transport Action Group), Robert Boyd (Global Sustainability Policy and Partnerships, Boeing) og Julien Feugier / Sustainability/ Trade at Corporate Affairs i Airbus). Illustration: Cowi PR

FN’s klimakonference er blevet et trækplaster for private aktører, hvor den hidtil største danske erhvervsdelegation lige nu er i Sharm el Sheikh til COP27.

Delegationen består primært af danske ingeniør- og teknologivirksomheder.

Direktør i Cowi med ansvar for Business Line International, Michael Bindseil, er en af de danske repræsentanter fra det danske ingeniørlandskab, der lige nu holder fanen højt i den egyptiske badeby.

»Jeg har kun været til klimakonference to gange. Det, jeg hører fra alle, er, at hvor det startede med NGO’er og politikere, så er det blevet mere erhvervsdelegationer, der deltager,« siger Michael Bindseil over en telefon fra Sharm el Sheikh.

Han peger på, at det giver god mening, at de private aktører deltager, da det i høj grad er virksomhederne lige nu, der rykker på den grønne dagsorden.

Han nævner blandt andet Mærsk, der under COP27, har fortalt til Finans.dk, at de har indgået en samarbejdsaftale med både den spanske samt egyptiske regering om udvikling af projekter, der vil kunne levere op til to mio. ton af det grønne skibsbrændstof, e-metanol.

»Det er et godt eksempel på, at de private aktører rykker på den grønne dagsorden. Og det er selvfølgelig, fordi det på lang sigt også er en god forretning, men lige nu er det en investering,« siger han.

Må ikke glemme Paris-aftalen

I Cowi har man de seneste år fokuseret sin rådgivning inden for grøn omstilling til tre forretningsben; offshore-vind, grønne brændstoffer samt indfangning og lagring af CO2.

Michael Bindseil er rejst til Sharm el Sheikh med et særligt budskab om ikke at glemme Paris-aftalen, der blev indgået ved COP21 i 2015.

»Hvis vi ser på, hvor langt – eller hvor kort – vi er kommet i forhold til at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader, kan man godt i en pessimistisk stund sige, at det begynder at se svært ud. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde os så tæt på 1,5 grad som muligt. Det er i hvert fald noget, jeg prøver at italesætte, hver gang jeg møder nogen,« siger han og påpeger, at vi i hans øjne stadig står på en brændende platform.

»Hvis der er nogen, der siger, at vi måske ikke kan overholde målene i Paris-aftalen, må vi ikke bruge det som en undskyldning for at slappe af. Vi SKAL simpelthen lykkes med at begrænse den globale opvarmning,« tilføjer han.

Hvad er det mere konkrete formål med, at du er taget afsted?

»Man kommer typisk ikke hjem med en ny kontrakt, men man lærer en hel masse nye mennesker at kende og får nogle nye forbindelser. Det er sjældent, man kan møde så mange offentlige myndigheder, styrelser og kunder på så kort tid. Så det er selvfølgelig at pleje de kontakter, man har, og så skabe nye kontakter, for så fører det jo typisk hen ad vejen også til nye projekter,« siger han.

Byggeriet mangler opmærksomhed

En af de andre virksomheder i den danske erhvervsdelegation er Velux, hvor COP-veteran Kurt Emil Eriksen, Global Public Affairs, er rejst til sin tiende COP. Det har han gjort dels for at vidensdele med andre aktører i byggebranchen, men også med det formål at udbrede budskabet om, at der er behov for øget politisk fokus på CO2-reduktioner i forhold til byggeri – både når det gælder nybyggeri samt energirenovering af eksisterende bygninger.

Adspurgt om byggeriet er overset i hele klimadebatten, falder svaret prompte.

»Ja«, siger han og gengiver en analyse fra en kollega i byggebranchen.

»Byggeriet er ikke sexet.«

Kurt Emil Eriksen, Global Public Affairs i Velux, ønsker mere politisk opmærksomhed på byggebranchens CO2-udledninger. Illustration: Privatfoto

Kurt Emil Eriksen uddyber, at han oplever et større politisk fokus på eksempelvis vedvarende energi, hvor det er lettere at stå ved siden af en vindmølle eller solcelle og fremvise, at man har gjort en forskel.

»Det er ikke det samme at stå ved siden af et hus, som er blevet energirenoveret, eller som er blevet bygget med et meget lavt CO2-aftryk. Vi har ikke den samme opmærksomhed,« siger han.

Rådgivende ingeniører har ansvaret

Velux er med i FN’s Global Alliance for Buildings and Construction, der blev stiftet ved COP21. Her har man blandt andet lavet anbefalinger til, at byggeindustrien skal reducere sine produkters CO2-påvirkning med mindst 40 pct. inden 2030, samt at nybyggeri skal have så lille en CO2-påvirkning som mulig og have vedvarende energi. Her spiller de rådgivende ingeniører en helt central rolle, mener Kurt Emil Eriksen.

»Vi når målsætningen ved, at de rådgivende ingeniører rådgiver deres kunder omkring CO2-påvirkningen for de projekter, som de opfører. De har ansvaret for at sige til sine kunder, der bygger et hus eller en kontorbygning, at med andre materialer eller teknologier, så kan man reducere sit projekts CO2 med X antal procenter,« siger han.

Også Kurt Emil Eriksen har bemærket, at industrien i højere grad er repræsenteret på klimakonferencen, hvor mange virksomheder bruger det som en anledning til at vise deres løsninger frem.

Om det også giver nye forretningsmuligheder for den danske ovenlysproducent, afviser han.

»Nej, vi er ikke her for det. Og det vil også være forkert. Det er forkert, hvis virksomheder tager herned, og tror at de skal til at lave kontrakter. Man skal tage herned for at vise de løsninger, der er tilgængelige, og som kan implementeres nu, så vi får en hurtig udvikling frem mod 2030,« siger han.

Aftaler bliver indgået

Det er kun anden gang, at Topsoe er med til klimakonferencen, men for Therese Hermann, Global Public Affairs Director, er det vigtigt, at industrien også er synlige ved klimaforhandlingerne for at vise, at de private virksomheder er en del af løsningen.

Therese Hermann, Global Public Affairs Director i Topsoe, er blandt andet taget til COP27 for at fremvise nogle af de tekniske og innovative løsninger, som Topsoe mener at kunne bidrage med i forhold til at løse klimaudfordringerne. Illustration: Privatfoto

»Det er ekstremt vigtigt, at store og små virksomheder er engagerede, viser løsninger og kan bidrage til debatterne med en mere teknisk indsigt, som kan spille sammen med det politiske,« siger hun.

Topsoe har under COP27 arrangeret flere debatter blandt andet om grønt stål, bæredygtigt flybrændstof og ditto batterier.

Selvom Therese Hermann oplever, at der også indgås kommercielle aftaler under klimakonferencen, så ser man ikke i Topsoe COP’en som en kommerciel platform.

»Det er ikke det primære formål, men vi kan selvfølgelig se, at der er interesse for vores løsninger, så indirekte har det en betydning for nogle af de aftaler, der bliver indgået,« siger Therese Hermann.

Hun tilføjer, at Topsoe ikke selv har skrevet under på nogle kommercielle aftaler i Sharm el Sheik, men at der pågår forhandlinger om forståelsespapirer på aftaler, hvor den danske virksomhed er underleverandør.

Kan redde kloden og tjene penge samtidig

For Michael Bindseil, direktør i Cowi med ansvar for Business Line International, er det ikke nødvendigvis et onde, at private aktører også kan kapitalisere på den grønne omstilling. Faktisk er det en medvirkende faktor til, at udviklingen er accelereret i et omfang, han ikke før har oplevet i sine 38 år i branchen, mener han. Derfor er han også – trods alt – forsigtig optimist på klodens vegne.

»Menneskeheden har før vist, at når vi får kniven for struben, så kan vi løse mange ting. Jeg tror også, vi løser klimaudfordringen. Især fordi der er kommet så mange private aktører på banen, og fordi det er en god forretning – altså grøn omstilling er også blevet en god forretning, og det må man jo ikke tage ud af ligningen,« siger Michael Bindseil.

Han pointerer, at man ikke skal undervurdere, at alle de aktører, der er taget til COP27 oprigtigt føler alvorligheden og hastværket i den grønne omstilling.

»Det er klart, at man ikke kun gør det for nogens blå øjnes skyld. Man er trods alt en kommerciel virksomhed, der skal give noget return til aktionærerne. Det er så det gode, at vi nu er i en situation, hvor begge dele kan lade sig gøre,« lyder det fra Michael Bindseil.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies, er Danmarks absoult bedste "grønne" virksomheder, med et gigantisk potentiale, der kan overskygge Mærsk, Lego, Novo og Vestas ------Tilsammen!

Begge er langt fremme med deres MSR på 100-200 MWt.

Skal vi for alvor erstatte Kul, Olie og Naturgas, skal der bygges 200.000 - 300.000 stk reaktorer de næste 50 år.

Nu mangler vi "bare" at det går op for Dansk Erhvervsliv og vores Politikere, så vi kan blive ægte grønne.

Vi har potentialet, viden og teknikken.

  • 10
  • 7

Dansk Industri, State of Green, den danske ambassade i Cairo, Klimaministeriet, A.P. Møller – Maersk, Accenture, Andel, Arla, cBrain, CIP, Cowi, Folkekirkens Nødhjælp, Danfoss, Dansk Erhverv, Energinet, FLSmidth, Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, World Climate Foundation, Grundfos, Hempel, IDA, Man Energy Solutions, Nature Energy Biogas, NKT Cables, NREP, PKA Pension, Rockwool, Siemens Gamesa, Topsoe, Velux, Vestas og Ørsted. Kilde: DI

Hvis der er nogen der gerne ville med, men blev nægtet adgang kunne det være interessant at se hvorledes sådan et afslag ser ud.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten