Det skal være slut med våde papirsugerør når man køber drinks på restauranter. Ifølge Statista forbruger vi i Danmark op mod 300 millioner engangssugerør om året.
Det vil ingeniørvirksomheden Wibe For Good til livs med en ny løsning bestående af genbrugelige glassugerør og en særlig ultralydsrenser, der skrubber sugerørene rene.
»Vores mission er at gøre op med engangsbrug og samtidig øge kvaliteten,« fortæller Kenneth Møller, der er en af stifterne af ingeniørvirksomheden Wibe For Good.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Vi har ca. 20 glassugerør og de bliver i 99% af tilfældende fint rene - også indvendigt, stående i bestikskuffen - og man kan heldigvis se igennem glas, så det bliver hurtigt rimelig tydligt hvis de ikke er rene, og så har vi en skrubbebørste til dem, men oftest ligger vi dem bare i blød i vand i 10 min. - så falder skidtet af i vask uden problemer.
På restauranter osv. der sælger sodavand mm, og hvor det ikke står i f.ex. mælkerester etc. i længere tid (som er der vi ser problemet privat) - så burde det virke fint?
Dog er der muligvis en forskel på vores private opvaskemaskine, som bruger 2,5t på opvasken ifht. lynopvaskeren i restauranten?
Akkeja, selv det snusfornuftige folkefærd, ingeniører normalt er, kan ride med på en bølge og finde en fancy løsning på et ikke-problem - men ja det er nok den nu verdensberømte havskildpadde, der sætter sving i udviklings- og lovgivningsiveren. Hvor i EU vil engangsemballage (herunder sugerør) af plast mon ende i vandmiljø frem for at blive til energi i et dertil indrettet affaldsforbrændingsanlæg?
Er der nogen der har leveret en faglig begrundelse for hvorfor plastiksugerør skal forbydes (at man har set en video hvor man hiver et sugerør ud af næsen på en stakkels skildpadde er ikke en faglig begrundelse) Vi købte for snart 8 år siden en meget stor pose plastiksugerør, vil tro at der var 500 stk i posen og vil tror at den har indeholdt 200-300 gram plastik. Kan ikke afvise at der er et enkelt eller to som har ramt ved siden af skraldespanden, men ellers så tror de resterende er endt i skraldespanden efter brug.... Den pose holdt i 8 år.
Kunne forestille mig at den miljømæssige gevinst ved at købe fx 10 stålsugerør istedet kan ligge på en meget lille sted, hvis den da ikke triller helt af brættet.
Og ja jeg vil gerne bruge sugerør når jeg fx får drinks eller sodavand med meget is i, og smoothies indtages nemmest med sugerør. Jeg skal bruge 10 sugerør når jeg har gæster på besøg, de vil typisk ikke dele sugerør med hinanden.
Ville hellere have en løsning på papsugerørene i brikjuice og andre “put-i-tasken-til-tur” produkter. Et papsugerør har gjort det meget kompliceret at sætte sugerør i en juice, de knækker ofte inden de er kommet i.
Enig - der er flere ting som også undrer mig.Forstår bare ikke man forsøg at vise det som en grøn løsning når det nok aldrig bliver det i gennemsnit.
Papkrus og papirsugerør / engangsservice er vel mest udbredt på steder hvor kunderne kan tage drikkevarene med sig, f.eks. kaffe eller sodavand i bilen. Her duer glassugerør ikke (med mindre man lægger pant på dem, og laver en returordning).
Løsningen findes allerede på markedet, og bliver blandt andet brugt på Hotel Skt. Petri og D’angleterre i København.
Betyder det at man drikker af papkrus med et glassugerør disse steder? Eller bruger man almindelige drikkeglas (af glas). Hvorfor kan man ikke drikke direkte af glasset? (Fair nok, hvis en eller anden fancy drink indeholder så meget andet end vædske, at man er nødt til at suge det op, men det hører nok til sjældenhederne).
Sugerør er - antager jeg - opfundet for at gøre det lettere at drikke når man bevæger sig. Hvis man bruger glas sugerør som skal tilbage til resaturanten, er mulighederne for "bevægelse" begrænset. Så er der børnene som spilder selv om de sidder så stille som de nu kan. Jeg tror jeg ville betænke mig ved at udlevere et glassugerør til en som endnu ikke kan drikke af en kop eller krus - det er næsten dømt til at gå (rigtig) galt.
I Canada har Starbucks tilbagekaldt stål sugerør efter ulykker med børns brugs af dem. I England er der omtalt et dødsfald med et stål sugerør. Glas er muligvis mindre farligt end stål, selv om de er fremstillet af hærdet og splintfrit glas.
Så hvis målet er at bekæmpe engangssugerør, har man nok sigtet forkert. De forsvinder ikke fordi man opfinder en glassugerørsultralydsopvaskemaskine. Måske er erkendelsen blot, at engangsugerør bare er et nice-to-have og ikke et need-to-have produkt, som faktisk nemt kan undværes.
Og så er der jo en grund til, at et sugerør hedder straw på engelsk. Strå er måske den mest bæredygtige løsning hvis man vil den vej.
Anyway: Hvis man absolut vil bruge glassugerør, så er udviklingen af sådan en opvaskemaskine da en udmærket bedrift, som løser et 1. verdens luksus problem - og det skal der også være lidt plads til.
Mini LCA viser alså man skal brug sugerøret 1000gang før det er lige så miliøj venlig som et pap.? Tænker hvor mange rør der i virkeligheden holder 1000 cykluser. Helt fair hvis mål primær er bedre rør og ikke noget med miljø. Forstår bare ikke man forsøg at vise det som en grøn løsning når det nok aldrig bliver det i gennemsnit.