Danske industrigiganter går sammen i innovationssamarbejde

29. august 2012 kl. 10:513
Danske industrigiganter går sammen i innovationssamarbejde
Illustration: DI.
Udflagningen af danske arbejdspladser i produktionen skal standses og dermed være med til at beskytte den danske produktudvikling og innovation, mener initiativtager bag tværindustrielt forum.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dannmark har mistet både produktudvikling og innovationskraft som følge af den massive udflagning af produktionsarbejdspladser til lavtlønsområder. Det mener i hvert fald et tværindustrielt forum under erhvervsorganisationen DI, der er gået sammen med de førende universiteter og GTS-nettet i initiativet Made, der står for Manufacturing Academy of Denmark.

Ifølge DI har udviklingen de seneste år været, hvad de betegner som 'skræmmende': På bare fem år har Danmark mistet 50.000 arbejdspladser i industrien.

»Vi har brug for en styrket innovationskultur i produktionen, men der mangler ofte midler til demonstrationsprojekter, og det er ærgerligt, for der er rigtig mange gode ideer, som ikke kommer ud og bliver til virksomheder, siger adm. dir. for den højteknologiske virksomhed Force Technology Ernst Tiedemann til DI Business.

DI og en række førende danske teknologivirksomheder er gået sammen i produktionsinitiativet Made, der skal sikre en positiv udvikling i antallet af danske produktionsarbejdspladser. Illustration: DI.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger på, at det har været en farlig udvikling at sende produktionen ud af landet og stole på, at man kunne beholde udviklingen hjemme.

»Man har måttet erkende, at det ikke var en gangbar vej at have udvikling og produktion så adskilt,« siger han videre.

Ifølge Ernst Tiedemann har tendensen haft en decideret negativ indflydelse på produktudviklingen og dermed også på konkurrenceevnen herhjemme.

»Det er vigtigt, at vi kigger på vores stærke sider, f.eks. er den danske industri hurtig til at omstille sig til markeder under forandring, og det skal vi blive endnu bedre til. Danmark er en lillebitte brik uden særlig indflydelse på det globale marked, så derfor skal vores industri og erhvervsliv være så fleksibelt som muligt. Danmark skal tilpasse sig til den globale verden og tage de muligheder, der byder sig. Men derfor skal der altså også nye produkter på hylderne, og det kræver mere innovation,« fastslår han

Artiklen fortsætter efter annoncen

DI har været pennefører på Made, der desuden består af de relevante universiteter som CBS, Danmarks Tekniske Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet, en række industrivirksomheder - Danfoss, Grundfos, Lego, NKT, Terma - samt GTS-instituttet Force Technology og Industriens Fond.

Bevilling på finansloven

Initiativtagerne betegner selv Made som et partnerskab om forskning inden for produktion, innovation (bringe ny og eksisterende viden i anvendelse i industrien) og uddannelse. Centralt for initiativet har været opbakning fra regeringen i form af en bevilling på finansloven for 2013.

»Vi har med glæde noteret, at der er afsat midler til fremtidens produktionssystemer. Vi vil meget gerne løfte denne opgave, men vi kan ikke gøre det, uden det offentlige er med,« siger chefkonsulent i DI Katrine DiBona til Ingeniøren online.

Selv om finansloven endnu ikke er helt på plads, er det forventningen, at det beløb, som det offentlige vil kunne gå ind med i et sådan offentligt-privat partnerskab, ligger på omkring 40 millioner kroner. Det et DI's håb, at de midler kan suppleres med andre kilder i det offentlige system.

Det vil være op til Det Strategiske Forskningsråd at stå for den endelige bevilling.

Ifølge Katrine DiBona er det blandt andet hensigten, at investeringerne i fremtidens produktion både skal omhandle udvikling af nye og eventuelt mere miljørigtige produktionsformer, samt at den opsamlede viden også kommer tilbage til uddannelsessystemet.

»Det er spild af viden ikke at sørge for, at det ikke også kommer ned til de ingeniørstuderende eller eleverne på erhvervsskolerne, så det ser vi frem til at arbejde med mere konkret,« siger hun.

Dokumentation

DI - MADE

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
29. august 2012 kl. 14:04

1 små iværksættervirksomheder som mangler næsten alt undtagen ideen.</p>
<p>2 store virksomheder der har alt, men hvor ideen ikke er en del af kerne forretningen

Jeg håber da ikke, at små iværksættervirksomheder ikke har "ideen", for hvad er så deres berettigelse.

Jeg er dog enig med dig, at store virksomheder ofte har mange ideer blandt medarbejderne - ideer som ikke bliver til noget, fordi fokus er på de produkter der er samt kerne forrretningen.

Jeg er tilfældigvis selv et spin out fra et GTS institut - dog i eget regi - dvs. jeg har selv taget "chancen".

Det er meget let at skabe en virksomhed og når man samtidig kan sælge sit udviklingsprojekt til en kunde, så sker der noget.

Jeg må dog sande, at de udviklingskasser, som støtter mit område; Punkt et har skrevet til mig, at de ikke vil gå ind i mine projekter før jeg får en industripartner ind. Punkt to: De industriparter jeg har prøvet at matche op med - hvoraf nogle er nævnt i Made - ikke gider at engagere sig af gavn - kun af navn - og så er vi ligevidt!

Derudover er der andre store virksomheder, som arbejder meget parallelt men med større anlægstyper. Her var der et match, som kunne have skabt gode synergi muligheder - også med støttemidlerne - men det kunne som før beskrevet heller ikke få gang på jord.

Det hele munder ud i hvordan Made i sidste ende kommer samfundet til gode og specielt underskoven af spiredygtige mulige vækstvirksomheder - spinn of eller ej. Jeg har desværre mine tvivl.

2
29. august 2012 kl. 12:58

Nu skal man nok skille tingene lidt ad - inovation kan ske på minds 2 måder:

1 små iværksættervirksomheder som mangler næsten alt undtagen ideen. 2 store virksomheder der har alt, men hvor ideen ikke er en del af kerne forretningen.

fra samfundets side vill det være det mest gavnlige om de store virksomheder ville fokuser på spin of. desværre har vi ikke nogen rammebetingelser der tilskynder til spin of.

De små iværksætter virksomheder er der stor opmærksomhed på og man prøver til stadighed at forbedre rammebetingelser. men det flytter for lidt. Det er naturligvis en sympatisk tanke at man "demokratiser" virksomhederne - at flere for del i ejerskabet af en virksomhed, men det skaber ikke den fornødende vækst.

Så Made kan måske være et lille løft til en fremtidig spin of strategi.

1
29. august 2012 kl. 11:28

»Vi har brug for en styrket innovationskultur i produktionen, men der mangler ofte midler til demonstrationsprojekter, og det er ærgerligt, for der er rigtig mange gode ideer, som ikke kommer ud og bliver til virksomheder

  • og dem der kommer ud og bliver til virksomheder har drøje kår for finansiering - endog kassekredit - hvis de ligger indenfor relativt kapitalintensiv og arbejdskrævende (arbejdspladser) industri, som mange Cleantech virksomheder gør.

DI har været pennefører på Made, der desuden består af de relevante universiteter som CBS, Danmarks Tekniske Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet, en række industrivirksomheder – Danfoss, Grundfos, Lego, NKT, Terma – samt GTS-instituttet Force Technology og Industriens Fond.

Hvordan skal det komme små virksomheder til gode. Jeg har selv oplevet at blive trampet ned af nogle af disse store mulige "lokomotiver" - måske fordi vi lå tæt på noget de havde gang i - men i meget større anlægsstørrelser.

Synergien var stor, men de offentlige penge gik kun til den store virksomhed - trods defineret ønske fra programmet om at syndikere og få de mindre virksomheder med. Programmedarbejderen: " Det kan vi jo ikke rigtigt gøre noget ved"

Kommer iøvrigt fra en af de idag opkøbte virksomheder i Force.