Danske industrigiganter går sammen i innovationssamarbejde
Dannmark har mistet både produktudvikling og innovationskraft som følge af den massive udflagning af produktionsarbejdspladser til lavtlønsområder. Det mener i hvert fald et tværindustrielt forum under erhvervsorganisationen DI, der er gået sammen med de førende universiteter og GTS-nettet i initiativet Made, der står for Manufacturing Academy of Denmark.
Ifølge DI har udviklingen de seneste år været, hvad de betegner som 'skræmmende': På bare fem år har Danmark mistet 50.000 arbejdspladser i industrien.
»Vi har brug for en styrket innovationskultur i produktionen, men der mangler ofte midler til demonstrationsprojekter, og det er ærgerligt, for der er rigtig mange gode ideer, som ikke kommer ud og bliver til virksomheder, siger adm. dir. for den højteknologiske virksomhed Force Technology Ernst Tiedemann til DI Business.
Han peger på, at det har været en farlig udvikling at sende produktionen ud af landet og stole på, at man kunne beholde udviklingen hjemme.
»Man har måttet erkende, at det ikke var en gangbar vej at have udvikling og produktion så adskilt,« siger han videre.
Ifølge Ernst Tiedemann har tendensen haft en decideret negativ indflydelse på produktudviklingen og dermed også på konkurrenceevnen herhjemme.
»Det er vigtigt, at vi kigger på vores stærke sider, f.eks. er den danske industri hurtig til at omstille sig til markeder under forandring, og det skal vi blive endnu bedre til. Danmark er en lillebitte brik uden særlig indflydelse på det globale marked, så derfor skal vores industri og erhvervsliv være så fleksibelt som muligt. Danmark skal tilpasse sig til den globale verden og tage de muligheder, der byder sig. Men derfor skal der altså også nye produkter på hylderne, og det kræver mere innovation,« fastslår han
DI har været pennefører på Made, der desuden består af de relevante universiteter som CBS, Danmarks Tekniske Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet, en række industrivirksomheder - Danfoss, Grundfos, Lego, NKT, Terma - samt GTS-instituttet Force Technology og Industriens Fond.
Bevilling på finansloven
Initiativtagerne betegner selv Made som et partnerskab om forskning inden for produktion, innovation (bringe ny og eksisterende viden i anvendelse i industrien) og uddannelse. Centralt for initiativet har været opbakning fra regeringen i form af en bevilling på finansloven for 2013.
»Vi har med glæde noteret, at der er afsat midler til fremtidens produktionssystemer. Vi vil meget gerne løfte denne opgave, men vi kan ikke gøre det, uden det offentlige er med,« siger chefkonsulent i DI Katrine DiBona til Ingeniøren online.
Selv om finansloven endnu ikke er helt på plads, er det forventningen, at det beløb, som det offentlige vil kunne gå ind med i et sådan offentligt-privat partnerskab, ligger på omkring 40 millioner kroner. Det et DI's håb, at de midler kan suppleres med andre kilder i det offentlige system.
Det vil være op til Det Strategiske Forskningsråd at stå for den endelige bevilling.
Ifølge Katrine DiBona er det blandt andet hensigten, at investeringerne i fremtidens produktion både skal omhandle udvikling af nye og eventuelt mere miljørigtige produktionsformer, samt at den opsamlede viden også kommer tilbage til uddannelsessystemet.
»Det er spild af viden ikke at sørge for, at det ikke også kommer ned til de ingeniørstuderende eller eleverne på erhvervsskolerne, så det ser vi frem til at arbejde med mere konkret,« siger hun.
Dokumentation
